Πολιτικη & Οικονομια

Παίρνουν πίσω μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος κι εισφοράς

Μετά την έκθεση της Κομισιόν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παίρνουν πίσω αφορολόγητο, μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος μετά την έκθεση της Κομισιόν

Πίσω φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή μετά τη δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Κομισιόν. Σε αυτή, το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται πως ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζεται τελικά να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, όπου θα αντιμετωπίσει για τελευταία φορά πριν από τις εθνικές εκλογές τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφασίστηκε στο παρά ένα, να μην κατατεθεί τελικά την Παρασκευή η τροπολογία με την οποία θα καταργούνταν τα μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή για το 2020 και τα οποία προέβλεπαν:

  • τη μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% (από 22%),
  • την απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσων ζουν με έως 30.000 ευρώ και
  • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να άνοιξε τον χορό των τροπολογιών με την ανακοίνωση της ρύθμισης για το αφορολόγητο -τη μείωση του οποίου είχε ψηφίσει η ίδια η κυβέρνησή του και έρχεται  τώρα να διαφημίσει την κατάργησή της-, ωστόσο μαζί με το αφορολόγητο συμπαρασύρονται στο ρεύμα της κατάργησης και τα λεγόμενα αντίμετρα ήτοι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχευαν κυρίως στη μεσαία τάξη και τα οποία θα «χρηματοδοτούνταν» με τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Τι μεσολάβησε και άλλαξε στάση η κυβέρνηση; Προφανώς πρόκειται για πολιτική επιλογή της τελευταίας στιγμής, να στραφεί στους «νεόπτωχους» της πρώην μεσαίας τάξης.

Την ίδια ώρα, οι χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις κατά των παροχών Τσίπρα, ακόμα από τους πιο φιλικούς προς την κυβέρνηση ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον αντιπροέδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί συνεπάγονται άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς ακόμη και οι «φιλικά διακείμενοι» για τη χώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαπιστώνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και προειδοποιούν την Αθήνα να βάλει φρένο στις άκρατες παροχές.

Για να διαλύσει όμως τις ανησυχίες (στο εσωτερικό της χώρας) ότι μπορεί να βρεθεί ξανά το Κράτος με άδεια ταμεία και να μη μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες βράδυ ότι κάνουν λάθος στους υπολογισμούς τους οι θεσμοί, ενώ αντιθέτως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει σωστά τα μέτρα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος στις 13 Ιουνίου στο Eurogroup, όταν θα βρεθεί για τελευταία φορά αντιμέτωπος με τους ευρωπαίους ομολόγους του πριν τις εκλογές – ή και για πάντα ενδεχομένως όμως. Τότε θα φανεί και αν πίσω από τις -συγκρατημένες ενόψει εκλογών στη χώρα μας- επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, βρουν εύηκοα ώτα μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης οι ελληνικές θέσεις και απόψεις.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να πειστεί το Eurogroup ότι από τις 120 δόσεις το ελληνικό δημόσιο θα κερδίζει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα χάσει 1,1-1,2 δισ. ευρώ φέτος και ακόμα περισσότερα το 2020, όπως εκτιμούν στην Έκθεση Αξιολόγησης οι τεχνοκράτες των θεσμών. Και επιπλέον, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πριν διανεμηθεί σε παροχές θα ήταν φέτος 4,1% του ΑΕΠ όπως επιμένει ακόμα η Αθήνα και όχι μόλις 3,6% που εκτιμούν οι ξένοι παρατηρητές. Αν αυτό συμβεί, τότε η χώρα μπορεί ενδεχομένως και να γλιτώσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή και επαναφορά συμφωνημένων μέτρων που θα έχουν ως τότε ακυρωθεί, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στις εκτιμήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.