- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας: Η Αριστερά μπορεί να ξαναχτίσει την Ευρώπη
Άρθρο στη βρετανική Guardian
Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα Guardian. Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον μας να παλέψουμε για αυτήν», ενώ υπογραμμίζει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κάποια αποσπάσματα από το άρθρο:
«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, εν καιρώ ειρήνης, είναι πρωτοφανής: στο 27% η ανεργία, στο 60% η ανεργία των νέων, στο 25% η συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο 40% η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Εντούτοις, το δημόσιο χρέος φτάνει το 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας, ήταν στο 120%».
«Η ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα… Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν περικοπεί, ενώ το κράτος πρόνοιας έχει περιοριστεί σε πρωτοφανή βαθμό, στη μεταπολεμική εποχή. Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση του Νέλσον Μαντέλα, “ανθρωπογενής” φτώχεια».
«Η μοναδική πρωτοβουλία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αντιστοιχεί στο 0,6% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που ισχυρίζονται ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι επιτυχημένη, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους, το ευρωπαϊκό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης».
«Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρώντας στην αναμόρφωση του κράτους, στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το πλαίσιο προστασίας που ιστορικά έχει συμβάλει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, στο βορρά και στο νότο, ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, κατά της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές, το “χρηματικό τείχος”, μεταξύ πλουσίων και φτωχών».
Τ.Σ.