Πολιτικη & Οικονομια

10ετές ελληνικό ομόλογο: Νέο ιστορικό χαμηλό -Στο 2.98% η απόδοση

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xrimatistirio
Ελληνικό χρηματιστήριο © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι «εκρηκτική»

Συνεχίζουν να «τρέχουν» τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά παρά τις πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται κάτω από το 3% για πρώτη φορά ιστορικά, αγγίζοντας το 2,980% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες. To 5ετες διαμορφώνεται στο 1,808% σημειώνονρας νέο ιστορικό χαμηλό με την πτώση να ξεπερνά το 4% από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε απόδοση 3,90% ενώ το 2ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι «εκρηκτική». Το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 12% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει πτώση 18%.

Πτώση σημείωσαν σήμερα γενικότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με αυτές των γερμανικών 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,209%, καθώς η ξαφνική απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές και ενίσχυσε τους φόβους μίας οικονομικής ύφεσης.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, ως αντίδραση στις μαζικές πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού με μεγαλύτερο κίνδυνο και λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης. Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης στο 0,80%, ενώ η διαφορά της απόδοσης των 10ετών ιταλικών τίτλων από των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε σήμερα ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί φέτος περισσότερο από ότι προβλέπει η κυβέρνηση και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη μείωσή του. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ.

Πληροφορίες: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Business & Marketing Tips - Θέμης Σαρανταένας
Podcast Business & Marketing Tips - Θέμης Σαρανταένας | Στρέψτε το πηδάλιο της επιχείρησής σας προς λογικές sustainability

Ικανοποιήστε τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακινδυνεύσετε την ικανότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.