- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποιοι αποκλείονται από τις 120 δόσεις
Αναμένεται αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με διευκρινίσεις
Κόφτης για την ένταξη στις 120 δόσεις, σε οφειλέτες, που είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων φορολογούμενοι που χρωστούν στις εφορίες και έχουν εντάξει τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν και οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (ή 24 δόσεων για έκτακτες οφειλές).
Αυτό ήταν μια εξτρά διευκόλυνση για τους φορολογούμενους που χρωστούν και αναγκάζονται να πληρώνουν δόσεις οι οποίες είναι υψηλές λόγω του περιορισμένου αριθμού τους. Και αυτό γιατί είναι διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο να εξοφλεί ένας οφειλέτης το χρέος του σε 12 δόσεις και πολύ διαφορετικό και εύκολο να την εξοφλεί σε έως 120 δόσεις και μάλιστα με το ίδιο επιτόκιο.
Μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στην οποία υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ρυθμίσει οφειλές με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων διαπιστώνουν ότι το ρυθμισμένο ποσό δεν είναι διαθέσιμο για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
Αυτο συμβαίνει καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στάθηκαν στη γενική διάταξη της ρύθμισης που προβλέπει ότι εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες "έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2018".
Δηλαδή ότι όσοι φορολογούμενοι έκαναν χρήση της δυνατότητας που είχαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις 12 δόσεις οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να επαναρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις.
Με απλά λόγια οι πιο συνεπείς από άλλους οι οποίοι άφησαν τους φόρους τους απλήρωτους αυξάνοντες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, δεν μπορούν να ενταχθούν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι που είχαν εντάξει τις οφειλές τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 αναγκάζονταν προκειμένου να μην τη χάσουν να ρυθμίσουν εμπρόθεσμα τις νέες φορολογικές τους οφειλές. Έτσι, πολλοί τίθενται εκτός 120 δόσεων.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κλήθηκε με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2018 να καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ σε τρείς διμηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμιά. Ο φορολογούμενος προχώρησε στην ένταξη της συνολικής οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν την 31η Ιουλίου 2018 που έληγε η πρώτη από τις τρείς δόσεις.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει την οφειλή που έχει απομείνει (άλλες τρεις δόσεις) στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν αντίθετα είχε αφήσει απλήρωτες και τις τρείς δόσεις του φόρου εισοδήματος θα μπορούσε να εντάξει το σύνολο της οφειλής του στις 120 δόσεις.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενβδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μέχρι στιγμής η ρύθμιση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία καθώς περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους.