Πολιτικη & Οικονομια

O Θαπατέρο επιβεβαιώνει τα «γαλλικά» Σαρκοζί σε Παπανδρέου

Δραματικές αποκαλύψεις για την περιβόητη νύχτα στις Κάννες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«You are a f...ing psycho»! φέρεται να αποκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, σύμφωνα με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, «To Δίλημμα», αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Ρόιτερς, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι πριν τη Σύνοδο του G20 το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν έξαλλος με τον Παπανδρέου και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του όταν αντίκρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο Σαρκοζί, όπως γράφτηκε στον γαλλικό Τύπο και δεν διαψεύστηκε από το Ελιζέ, κάποια στιγμή, σε έξαλλη κατάσταση, πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα κι ήταν έτοιμος να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν οι συνεργάτες του – όχι όμως προτού να φωνάξει στον Έλληνα πρωθυπουργό: «You are a f...ing psycho»!

Στο βιβλίο αναφέρεται ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της Συνόδου προειδοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργού κατά του προτεινόμενου δημοψηφίσματος για το πακέτο διάσωσης και προσπαθώντας να πείσουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχτεί ένα δάνειο από το ΔΝΤ.

Πιέσεις στη Σύνοδο δέχθηκε όμως και ο ίδιος ο Θαπατέρο καθώς είχε να αντιμετωπίσει την Άνγκελα Μέρκελ η οποία ήθελε να τον πείσει να συναινέσει σε ένα ισπανικό μνημόνιο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

«Με χαιρέτησε ευχάριστα και σχεδόν χωρίς καμία εισαγωγή, έριξε την πρόταση για Μνημόνιο για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη. Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», γράφει ο Θαπατέρο.

Προσθέτει μάλιστα ότι εξήγησε στην Μέρκελ πως η Ισπανία ήταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της. Η κ. Μέρκελ τον κοίταξε -όπως αναφέρει- στα μάτια και του είπε στα αγγλικά: «Οk. Καταλαβαίνω».

Αναφερόμενος στην πίεση που ασκήθηκε στην Ρώμη, κατά την σύνοδο των Κανών, ο Θαπατέρο ανακαλεί τα λόγια του τότε υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται να είπε: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω».

Επίσης, ο Θαπατέρο περιγράφει το Παλέ ντε Φεστιβάλ, όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι το όνομα του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι κυκλοφορούσε ήδη στους διαδρόμους των Καννών εκείνες τις θυελλώδεις ώρες. Το πολιτικό ντόμινο στον μεσογειακό Νότο είχε ήδη δρομολογηθεί. Στις 11 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο. Πέντε ημέρες αργότερα, παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Μόντι. Και στις 20 Νοεμβρίου, οι Σοσιαλιστές έχαναν τις εκλογές στην Ισπανία, για να έρθει στην εξουσία ο σύμμαχος της κ. Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι.

Αυτό που συγκράτησε ο Θαπατέρο από την πυρετική νύχτα ήταν «το συναίσθημα αδυναμίας των δημοκρατικών κυβερνήσεων απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς», μαζί με την έκπληξή του για την αφύπνιση των παλιών δαιμόνων από το χρονοντούλαπο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στη διάρκεια ενός ιδιαίτερα φορτισμένου δείπνου, Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλασσαν βιτριολικές επιθέσεις, ανασύροντας μνήμες από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώπιον ενός αμήχανου και προβληματισμένου Μπαράκ Ομπάμα.

«Ήταν μόνο πέντε λεπτά, αλλά σε αυτά τα πέντε λεπτά, όσα ακούστηκαν έκλειναν μέσα τους όλα τα δάκρυα που έχουν χυθεί στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία», γράφει ο Θαπατέρο, αφήνοντάς μας να μαντέψουμε τις λεπτομέρειες που αποφεύγει να εξιστορήσει.

Δ.Κ.