Πολιτικη & Οικονομια

Για μια Πολιτική του Πολιτισμού

«Η πιο ωραία πολιτική συγκέντρωση που έχουμε βρεθεί. Τόσο βαθιά πολιτική χωρίς να μιλήσουν καθόλου πολιτικά. Μόνο για πολιτισμό».

Μάκης Προβατάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάκης Προβατάς γράφει για μια διαφορετική προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία φωτίστηκαν όλες οι εκδοχές του πολιτισμού

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ήξερα ότι υπάρχουν δύο ειδών πολιτικές συγκεντρώσεις υποψηφίων. Οι κλασσικές που συν-πλην λίγο μοιάζουν όλες μεταξύ τους, και εκείνες που μοιάζουν λιγότερο με πολιτικές συγκεντρώσεις, έχοντας κάποιες διαφοροποιήσεις.

Η Βίκυ Φλέσσα, η οποία δεν είναι πολιτικός, έκανε μία προεκλογική συγκέντρωση για την υποψηφιότητα της στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, στο κτίριο Υπατία, η οποία πρόσθεσε μια κατηγορία στο είδος: πολιτικές συγκεντρώσεις υποψηφίου που αφορούν την Πολιτική του Πολιτισμού...

Σε έναν χώρο, όπου η περιοχή έχει μεγάλη σημειολογική σημασία, συναντήθηκαν σπουδαίοι Έλληνες διανοητές, οι οποίοι μιλησαν γι' αυτό που πρέπει να είναι το μέλλον της Ελλάδας: Ο πολιτισμός.  

Στην πραγματικότητα, σε αυτήν τη συγκέντρωση φωτίστηκαν όλες οι εκδοχές του πολιτισμού, η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη ιστορικά, αλλά και ποια πρέπει να είναι από δω και πέρα αυτή η σχέση.

Ο  καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο λέκτωρ Σύγχρονης Φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης, έκαναν δύο ομιλίες που σάς συστήνω ανεπιφύλακτα να τις αναζητήσετε, γιατί ναι μεν έγιναν προς τιμήν και για την υποστήριξη της αλλά είναι διαχρονικές. Ο καθηγητής αρχικά αναφέρθηκε στην μαθήτριά του, λέγοντας: «Η μαθήτριά μου Βίκυ Φλέσσα είναι ταυτισμένη με τη γλώσσα, γιατί έχει πάθος, το οποίο έχουμε μοιραστεί και στις εκπομπές της. Μπαίνει τώρα σε έναν αγώνα και έχει θέσει έναν στόχο, τον οποίον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Θέλει ως Ευρωβουλευτής να αγωνισθεί, για να αλλάξει την τρωθείσα εικόνα της Ελλάδας, του Έλληνα και του Ελληνισμού. Θέλει να αναλάβει έναν αγώνα πού έχει την δύναμη να τόν κάνει. Θα ήθελα όλοι όσοι φτάσουν στην Ευρωβουλή να συμμαχήσουν με Ιταλούς, με Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς, που τιμούν την κλασική παιδεία, για να επιστρέψουν τα κλασικά γράμματα στην Ευρώπη, για να αλλάξει η εικόνα μας έξω, η οποία έχει τρωθεί και από την έλλειψη επαφής με τα κείμενά μας και από την περιπέτεια της κρίσης που μας μετέβαλε σε επαίτες της Ευρώπης. Μακάριος όποιος κάνει αυτόν τον αγώνα για τον πολιτισμό μας και εμείς είμαστε δίπλα του!».

Η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη από τις Η.Π.Α. ανήκει σε αυτές που πλέον η ποιότητά τους έχει γίνει ρουτίνα: Ήταν μοναδική. Οι γονείς του, η Σοφία και ο Περικλής, ήταν εκεί ακούγοντας τον να εφιστά την προσοχή μας στην ανάγκη να ενισχυθεί η κλασική παιδεία στην εποχή των αλγορίθμων…

Εξαιρετικοί ήταν στις παρεμβάσεις τους ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος και ο τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Βασίλης Σκουρής, όπως και η ομιλία του π. Φιλόθεου Φάρου...

Η βραδιά ξεκίνησε με μήνυμα υποστήριξης της Κικής Δημουλά προς τη Βίκυ Φλέσσα. Μετά  ακούσαμε τη φωνή της να απαγγέλει το ποίημά της «Τυφλό σύστημα επαφής». Δεν το  γνώριζα, αλλά είναι από τα πιο ωραία ποιήματα που έχω ακούσει από την Δημουλά.

Στο τέλος της συγκέντρωσης από όλους άκουγα επαναλαμβανόμενα το ίδιο πράγμα: «Η πιο ωραία πολιτική συγκέντρωση που έχουμε βρεθεί. Τόσο βαθιά πολιτική χωρίς να μιλήσουν καθόλου πολιτικά. Μόνο για πολιτισμό».