- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νίκη Τζαβέλα: «Το "περισσότερη Ευρώπη" δεν είναι ένα σύνθημα, είναι μια βαθιά ανάγκη για την επιβίωση της ΕΕ στον 21ο αιώνα»
«Για την Ελλάδα οι Ευρωεκλογές δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την εθνική κάλπη κυρίως διότι είναι πολύ κοντά χρονικά»
Η Νίκη Τζαβέλα κατεβαίνει ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Η άνοδος της ακροδεξιάς θα είναι έντονη σε χώρες που οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων έχουν αποτύχει στη διακυβέρνηση γενικά, όχι μόνο στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην οικονομία, λέει η Νίκη Τζαβέλα, οικονομολόγος με σπουδές στην Αμερική και την Αγγλία, που έχει διατελέσει, μεταξύ πολλών άλλων, διοικητής του ΟΑΕΔ, βουλευτής επικρατείας της ΝΔ και πρώην ευρωβουλευτής (2009-2014). Σήμερα κατεβαίνει ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια για την Ευρωβουλή;
Διότι, όπως διαπίστωσα στην πράξη από την πρώτη θητεία μου στην Ευρωβουλή, εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης και εκεί δίνονται οι μάχες για τα ευρωπαϊκά αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα. Η αντίληψη ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα «διακοσμητικό» όργανο είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Μη σας πω ότι εκ του πονηρού διακινείται αυτή η εντύπωση… Σε κάθε περίπτωση, θέλω η Ελλάδα να έχει ισχυρή και σοβαρή εκπροσώπηση μετά από 10 χρόνια κρίσης και ανοιχτά δεκάδες θέματα. Ειλικρινά, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ψηφίσει ο καθένας, ας ψηφίσει αυτή τη φορά τους καλύτερους.
Κατά τη γνώμη σας, τι θα «μετρήσει» περισσότερο ως κριτήριο για την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές;
Για την Ελλάδα οι Ευρωεκλογές δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την εθνική κάλπη κυρίως διότι είναι πολύ κοντά χρονικά. Πιστεύω ότι η διαμαρτυρία του κόσμου μετά από 4 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ –μην το ξεχνάμε αυτό το μόρφωμα συγκυβέρνησης– θα είναι πολύ έντονη και θα εκφραστεί καθαρά.
Ειδικότερα, θα είναι η ευρωκάλπη προμήνυμα για τις εθνικές εκλογές;
Αναμφισβήτητα ναι! Άλλωστε είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν προηγούνται οι ευρωεκλογές στις επόμενες εθνικές υπάρχει αναλογία στην ψήφο. Πρακτικά μιλώντας, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με το κράτος να εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία σε μεγάλο βαθμό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με τις διαφορές που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα. Δεν θα γίνουν, ο κ. Τσίπρας θα γαντζωθεί ως το τέλος στην καρέκλα αλλά ο τόπος θα είναι για μερικούς μήνες σαν βάρκα σε τρικυμία.
Πολλοί θεωρούν ότι χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη» και συνεπώς αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
Συμφωνώ απόλυτα. Το «περισσότερη Ευρώπη» δεν είναι ένα σύνθημα, είναι μια βαθιά ανάγκη για την επιβίωση της ΕΕ στον 21ο αιώνα. Η δομή της ΕΕ είναι αυτή που απαιτεί να πάμε σταδιακά σε μια κεντρική διακυβέρνηση, σε ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα κ.λπ. Θα σας πω το εξής απλό: Φτιάξαμε ένα νόμισμα, το ευρώ… Φτιάξαμε παράλληλα και όλες εκείνες τις δομές που υποστηρίζουν το νόμισμα; Η κρίση του 2008 απέδειξε ότι όχι μόνο δεν ξέραμε τι να κάνουμε σε μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ως χρηματοπιστωτική, μην το ξεχνάμε, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τη θωράκιση της ΕΕ για μελλοντικές κρίσεις.
Η άνοδος της ακροδεξιάς −διότι γι' αυτό ανησυχούμε όλοι− θα είναι έντονη σε χώρες που οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων έχουν αποτύχει στη διακυβέρνηση γενικά. Όχι μόνο στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην οικονομία.
Πόσο καθοριστική θα είναι για την ψήφο για το ευρωκοινοβούλιο το μεταναστευτικό ζήτημα;
Θα είναι σημαντική η επιρροή αλλά όχι καθοριστική. Η άνοδος της ακροδεξιάς –διότι γι’ αυτό ανησυχούμε όλοι– θα είναι έντονη σε χώρες που οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων έχουν αποτύχει στη διακυβέρνηση γενικά. Όχι μόνο στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην οικονομία.
Σχετικά με την Ελλάδα, ποια προβλήματα θεωρείτε ότι πρέπει να προταχθούν;
Το Μακεδονικό για τη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνον, η Οικονομία κυρίως στο επίπεδο της τρομακτικής επιβάρυνσης σε φόρους και εισφορές και τέλος στα μεγάλα αστικά κέντρα το θέμα της Ασφάλειας που είναι θέμα ανασφάλειας και τρομοκρατεί τους κατοίκους.
Εσείς με ποιους τομείς σκοπεύετε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;
Η ατζέντα μου από την προηγούμενη θητεία μου είχε στην κορυφή της τα ενεργειακά πάνω στα οποία εργάστηκα με μεγάλη, τολμώ να πω, επιτυχία. Σήμερα, όπως βλέπετε κι από τις δυσμενείς για τα εθνικά μας συμφέροντα εξελίξεις στην Κύπρο, τα ενεργειακά παραμένουν αιχμή του δόρατος στις εντάσεις της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου. Απαιτείται μια πολύ σοβαρή και σε βάθος γνώση του θέματος και μια κοινή στρατηγική, αν θέλουμε να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή. Κι αυτό σκοπεύω να επιδιώξω από τη θέση μου στο Ευρωκοινοβούλιο, αν φυσικά με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους.
Μικρό βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Λαμία, με καταγωγή από το Αϊβαλί. Σπούδασε στην Αμερική και την Αγγλία με ειδίκευση στην Οικονομία της Απασχόλησης (B.Sc και M. Sc, Labour Economics)
Κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1981. Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΔ (1989-1993), Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1994-1996), Σύμβουλος Petrola, Project Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, Μέλος & Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - ΟΕΟΑ (1999-2000).
Έχει εργαστεί ως Αντιπρόεδρος της Intracom (2000-2007) και Εκτελεστικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ομίλου Antenna (2007-2009). Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη (1996-2009), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση – ΙΑΟΑ (1990-1996) και Μέλος του Dean’s Council Kennedy School Harvard University (1998-2009).
Υπότροφος των Ιδρυμάτων Eisenhower, Adenauer, AFS και του OECD.
Ως Ευρωβουλευτής (2009-2014), μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, ανέπτυξε σημαντική δράση στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και ανέδειξε τον κρίσιμο χαρακτήρα γεωπολιτικά και οικονομικά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου (ΑΟΖ Ανατολική Μεσόγειος). Ήταν εισηγήτρια για τις κρίσιμες εκθέσεις:
Οι βιομηχανικές, ενεργειακές και άλλες προοπτικές του σχιστολιθικού αερίου (Shale Gas) (2012)
Ενεργειακός χάρτης μέχρι το 2050 – το ευρωπαϊκό μέλλον στην ενέργεια (2013)
Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις Σχέσεις με τις Η.Π.Α., προώθησε τα θέματα της Ασφάλειας για τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με το Κογκρέσο, καθώς και την έναρξη της εξαγωγής Φυσικού Αερίου από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη.
Εκλέχτηκε πρώτη Επιλαχούσα στις Ευρωεκλογές του 2014.
Επιδιώκει την εκλογή της, γιατί θεωρεί χρήσιμη την κοινοβουλευτική της παρουσία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε θέματα που αφορούν την Ενέργεια.
Συγκεκριμένος της στόχος, είναι η θεσμική της συμμετοχή, στην διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο.