- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιώργος Κύρτσος: Η Ε.Ε. προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες
Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ από το 2014 εξηγεί πως μ' ένα μείγμα προσαρμογής και δημιουργικών πρωτοβουλιών μπορούμε να πάμε πολύ καλά στο πλαίσιο της σημερινής ΕΕ
Ο Γιώργος Κύρτσος, ένας από τους πιο ψύχραιμους αναλυτές της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, διεκδικεί πάλι την ψήφο μας.
Ο Γιώργος Κύρτσος δεν χρειάζεται συστάσεις. Περισσότερο από 40 χρόνια στην πρώτη γραμμή, ένας από τους πιο μορφωμένους, με άποψη, ψύχραιμους αναλυτές της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, ευρωβουλευτής με τη ΝΔ από το 2014, γνωρίζει πώς λειτουργεί η Ε.Ε. και διεκδικεί πάλι την ψήφο μας. Θεωρεί μεγάλη επιτυχία στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι συνέβαλε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι «περισσότερη» Ευρώπη εγγυάται και τα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα.
Είστε ευρωβουλευτής με τη ΝΔ από το 2014 με ειδίκευση στα θέματα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα είστε και πάλι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Αν είστε στην ίδια θέση τη επόμενη 5ετία ποιος θα είναι ο βασικός σας στόχος; (μείωση φορολογίας & πρωτογενούς πλεονάσματος, μεταναστευτικό, κάτι άλλο;)
Σε περίπτωση που είμαι ξανά μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προωθήσω την επόμενη πενταετία τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, την αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να επιταχυνθεί η μείωση της φορολογίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Προτεραιότητα θα είναι η μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Δεύτερον, η προώθηση της τραπεζικής ένωσης με παράλληλη ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου και σε συνεννόηση πάντα με την ΕΚΤ. Τρίτον, σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες Επιτροπές, η οργάνωση μιας ευρωπαϊκού τύπου δεύτερης ευκαιρίας για όσους βρέθηκαν σε αδιέξοδο στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κρίσης του 2008-2009 και των συνεπειών της.
Ήσασταν ευρωβουλευτής την εποχή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, με τον κίνδυνο του Grexit προ των πυλών. Ποια ήταν η συμβολή σας ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη;
Άσκησα πίεση στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα να προσαρμόσουν ή να αλλάξουν την πολιτική τους. Τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ήμουνα, μαζί με δύο άλλους ευρωβουλευτές της ΝΔ, στο γραφείο του Γιούνκερ για να οργανώσουμε την άμυνα απέναντι σε αυτούς που θεωρούσαν ότι με την πολιτική που εφάρμοζε ο Τσίπρας η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα άσκησα πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα παρουσιάζοντας συγκεκριμένες οικονομικές θέσεις, εκλαϊκεύοντάς τις, ακόμη και απαντώντας στον ίδιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κάνει την αναγκαία στροφή 180 μοιρών που απέτρεψε την πλήρη καταστροφή. Βέβαια μας έμεινε ο λογαριασμός των 100 δισ. που θα πληρώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με διάφορους τρόπους, όπως είναι η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος.
Μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας; Εσείς, σε προσωπικό επίπεδο, τι κάνετε γι’ αυτό;
Το σημαντικό είναι να ξέρεις πώς λειτουργεί η ΕΕ και να αξιοποιείς τις ευκαιρίες. Την τελευταία πενταετία «απογειώθηκαν» οικονομίες, οι οποίες δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ιρλανδία έχει πλέον διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, η Πολωνία αύξησε κατά 25% το ΑΕΠ την περίοδο της ελληνικής πτώσης, η Τσεχία μάς πέρασε, η Σλοβακία μάς πλησιάζει, η Ουγγαρία και οι δημοκρατίες της Βαλτικής πηγαίνουν πολύ καλά, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος αναπτύχθηκαν δυναμικά, ενώ εμείς μείναμε στάσιμοι την περίοδο 2015-2018. Δεν είναι λοιπόν τόσο θέμα συνεννόησης με τους εταίρους, όσο σωστής μελέτης του οικονομικού χώρου στον οποίο λειτουργούμε και αξιοποίησης των ευκαιριών. Εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο να αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία, ενώ στην ΕΕ επικρατεί σκληρός φορολογικός ανταγωνισμός προς τα κάτω.
Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Πώς θα γίνει η οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση;
Χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θετική δυναμική. Μείωση της φορολογίας στον ιδιωτικό τομέα, αντιμετώπιση των παραγόντων στην αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως η υπερφορολόγηση των καυσίμων, μείωση σε περιπτώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, διευκόλυνση των επενδύσεων, άμεση προώθηση εμβληματικών επενδύσεων όπως είναι η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταπολέμηση ή έστω παράκαμψη της γραφειοκρατίας, εξασφάλιση περισσότερων αναπτυξιακών ευρωπαϊκών πόρων, δραστική αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η συρρίκνωση του οποίου στηρίζεται στα μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτές είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που δεν οδηγούν αυτόματα στη λύση των προβλημάτων αλλά στέλνουν το μήνυμα της κινητοποίησης των παραγωγικών, δημιουργικών δυνάμεων.
Σχετικά με την Ελλάδα ποιο πρέπει να είναι το μείγμα ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων;
Οι ελληνικοί στόχοι που μπορεί να εξυπηρετηθούν μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι:
- Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης.
- Βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η οικονομία με μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
- Καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ανταγωνιστική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος χωρίς κοινωνικά δράματα.
- Καλύτερη προστασία και στο μέλλον εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
- Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για προσφυγικό, μεταναστευτικό που δεν θα διατηρεί την Ελλάδα σε ρόλο χώρας εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.
- Εκσυγχρονισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.
- Προώθηση, σε βάθος χρόνου, κοινής πολιτικής Άμυνας και κοινής εξωτερικής πολιτικής.
Πώς σκοπεύετε να συνδέσετε τις ευρωπαϊκές πολιτικές με τα ελληνικά προβλήματα της καθημερινότητας;
Μπορούμε να περάσουμε από το γενικό ευρωπαϊκό στο ειδικό ελληνικό, περιφερειακό, τοπικό και στη βελτίωση της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας των περισσότερων Ελλήνων πολιτών. Εάν, για παράδειγμα, βελτιώσουμε το δημοσιονομικό και το επενδυτικό πλαίσιο θα υπάρξουν πρόσθετες επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης που θα βάλουν τέλος στη δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 360 ευρώ. Εάν βρεθούν τρόποι αξιοποίησης της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ και στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ματαιωθούν οι προγραμματισμένες αγριότητες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Εάν υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα σταματήσουν οι τοπικές κοινωνίες να δέχονται αφόρητες πιέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές. Εάν εκσυγχρονιστεί ο τρόπος εφαρμογής της ΚΑΠ στην Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και θα βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση σημαντικού ποσοστού των αγροτών.
Έχετε αυτό τον καιρό γυρίσει την Ελλάδα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τι σας λέει ο κόσμος;
Ο κόσμος εκφράζει τη βαθιά δυσαρέσκειά του με την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνεται ταπεινωμένος εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ή τείνουν να περιέλθουν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οι περισσότεροι πολίτες κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από το πολιτικό σύστημα. Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι θα δώσουν τη μεγάλη πολιτική ευκαιρία στη ΝΔ, αλλά θα είναι αυστηροί στην αξιολόγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τι προβλέπετε για τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια για τις εθνικές εκλογές;
Στις 26 Μαΐου έχουμε μια τριπλή αναμέτρηση και προβλέπω τριπλή εκλογική νίκη της ΝΔ. Ειδικά για τις ευρωεκλογές θεωρώ ότι η ΝΔ κινείται μεταξύ νίκης και θριάμβου. Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα υποστεί μία πολιτικά διαχειρίσιμη ήττα ή θα υποστεί ένα πλήγμα που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα στις βουλευτικές. Είναι εύκολο να προβλέψεις καθαρή νίκη της ΝΔ στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Κατά τη γνώμη σας, ποια ζητήματα θα επηρεάσουν κυρίως την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές;
Με βάση τις επαφές και τις συζητήσεις που κάνω σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι τα ζητήματα που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση της οικονομίας, η οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα του πολίτη, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, η προστασία της έννομης τάξης και το προσφυγικό, μεταναστευτικό.
Πολλοί θεωρούν ότι χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη» και συνεπώς αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για ευρωπαϊκούς αλλά και ελληνικούς λόγους. Χωρίς περισσότερη Ευρώπη είναι πρακτικά αδύνατον να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ και την Κίνα και σε 10-15 χρόνια την Ινδία. Χωρίς περισσότερη Ευρώπη δεν μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές που χρειαζόμαστε, από την κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα μέχρι κοινή ψηφιακή πολιτική. Χωρίς περισσότερη Ευρώπη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που έχουμε, από την υπερχρέωση της χώρας μέχρι την τουρκική προκλητικότητα. Η ΝΔ και το ΕΛΚ πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια για περισσότερη Ευρώπη, αλλά η πολιτική δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της σκληρής και της άκρας Δεξιάς κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας σας στην ευρωβουλή;
Η πιο ευχάριστη ήταν όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της, αποτρέποντας την καταστροφή που είχε προγραμματίσει με τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη και δικαιώνοντας τις προσπάθειες που κάναμε εγώ και πολλοί άλλοι για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η πιο δύσκολη έχει να κάνει με την προώθηση των θέσεων των Σκοπίων έναντι της Αθήνας με υπογραφή Τσίπρα και τη δυναμική υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.
Έχετε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα να μας φέρετε από την Ευρώπη;
Έχουμε δύο Ευρώπες, αυτή που υπάρχει και λειτουργεί με τα λάθη και τις παραλείψεις της και αυτή που οραματιζόμαστε. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να δούμε εάν μπορεί να μετατραπεί το όραμα σε πολιτική πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται όμως να περιμένουμε την τέλεια Ευρώπη που μπορεί να μην έλθει ποτέ για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η σημερινή Ευρώπη. Η θεαματική οικονομική επιτυχία χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και αρκετών άλλων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με ένα μείγμα προσαρμογής και δημιουργικών πρωτοβουλιών μπορούμε να πάμε πολύ καλά στο πλαίσιο της σημερινής ΕΕ.