Πολιτικη & Οικονομια

Όταν το Άουσβιτς χρησιμοποιείται ως μηχανισμός προπαγάνδας

Τώρα που η εξουσία κινδυνεύει να χαθεί επιστρέφουμε ξανά στην αγριότητα

Δήμητρα Γκρους
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το αφήγημα πρέπει να σταθεί όρθιο. Η κυβέρνηση είναι καλή, είναι με τους πολλούς, τον κόσμο της εργασίας, η αντιπολίτευση είναι φασιστική, νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη.

Οι τρεις λέξεις της φράσης «Arbeit Macht Frei» είναι συνώνυμες του Ολοκαυτώματος. Τελεία. Και όλοι εμείς έχουμε συμφωνήσει ότι η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί στα στρατόπεδα θανάτου συνιστούν ένα γεγονός που όμοιό του δεν έχει υπάρξει. Το θυμόμαστε και το αναγνωρίζουμε ως τέτοιο, έτσι τιμάμε τα θύματά του και διαχωρίζουμε τη θέση μας ως ιστορικά όντα, έτσι μπορέσαμε να συνεχίσουμε και να αντέξουμε το βάρος του. Αυτή τη φράση κανείς δεν επιτρέπεται να τη χρησιμοποιεί για να μιλήσει για τίποτα άλλο πέραν αυτού με το οποίο συνδέεται, την απόλυτη φρίκη του εφιαλτικού αφανισμού έξι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τώρα που η εξουσία κινδυνεύει να χαθεί επιστρέφουμε ξανά στην αγριότητα, γιατί η αγριότητα κάνει δουλειά, φέρνει ψήφους

Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να μιλάμε για τα αυτονόητα. Αλλά αυτή τη φράση διάλεξε ο εκδότης της κυβερνητικής εφημερίδας για να σχολιάσει τις δήθεν απόψεις του κ. Μητσοτάκη για την εργασία. Το είχε κάνει ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ, πριν συνεργαστούν με τον Σύριζα, τα άγρια χρόνια του αντιμνημονίου και η φωτογραφία του είχε κολλήσει δίπλα στην πύλη του Άουσβιτς για να μας θυμίζει την ανεπίγνωστη ελαφρότητα που μπορούσε να ενδυθεί αυτή η εργαλειακή, όπως αποδείχθηκε, αγριότητα των δυνάμεων που αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Τότε, μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης του Σύριζα είχαν καταδικάσει τη χρήση της εμβληματικής αυτής φράσης για ανοίκειους σκοπούς.

Τώρα τη χρησιμοποιούν. Τώρα που η εξουσία κινδυνεύει να χαθεί επιστρέφουμε ξανά στην αγριότητα, γιατί η αγριότητα κάνει δουλειά, φέρνει ψήφους· και, όπως έχει αποδειχθεί, όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα τα πάντα επιτρέπονται. Η διαστρέβλωση των λόγων του πολιτικού αντιπάλου νομιμοποιείται και τα γρανάζια του μηχανισμού διασπείρουν οτιδήποτε είναι χρήσιμo στον μηχανισμό.

Η ηγεσία του Σύριζα ήξερε τι εκριβώς εννοούσε ο Κ. Μητσοτάκης, όταν είπε αυτά που είπε. Δεν ήταν ένα ατόπημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η ενεργοποίηση του μηχανισμού προπαγάνδας της εξουσίας. Και παρότι είναι πολύ εύκολο να αποδείξει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μιλούσε για 7ήμερη εργασία των εργαζομένων αλλά για 7ήμερη λειτουργία ενός εργοστασίου, όπου ο χρόνος εργασίας στο συγκεκριμένο που υπονοήθηκε μειώθηκε χωρίς να μειωθεί ο μισθός, η δουλειά έγινε και σε πολλούς έμεινε η εντύπωση ότι «θέλουν να μας βάλουν να δουλεύουμε 7 ημέρες την εβδομάδα».

Το αφήγημα πρέπει να σταθεί όρθιο. Η κυβέρνηση είναι καλή, είναι με τους πολλούς, με τον κόσμο της εργασίας, η αντιπολίτευση είναι φασιστική, νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη. Το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού με το αφήγημα του φασισμού συναντιούνται σε αναρτήσεις για το Άουσβιτς και η προπαγάνδα απλώνεται σε περιοχές μη επιτρεπτές και προσβάσιμες.

Δεν είναι μόνο ότι το ηθικό πλεονέκτημα έχει χαθεί, ή ότι δεν υπήρξε ποτέ, είναι ότι ο αυταρχισμός της εξουσίας οδηγείται σε επικίνδυνες εκτροπές. Όσο για την πραγματική πραγματικότητα, αυτή δεν έχει κανένα βάρος. Λες και το ότι το 30% των εργαζομένων που εργάζεται ήδη με μερική απασχόληση και αμοίβεται με μισθούς πείνας δεν αφορά τη διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Λες και αυτοί που κυβερνούν 4 χρόνια τώρα δεν ευθύνονται για την εξόντωση της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση, για την περαιτέρω φτωχοποίηση των φτωχών αυτά τα χρόνια. Αρκεί, 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές, να γράφει το πανό πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα με μεγάλα γράμματα την ώρα των εξαγγελιών για το επίδομα που ονομάζουν 13η σύνταξη: «Ήρθε η ώρα των πολλών».

Ο μηχανισμός προπαγάνδας της εξουσίας λειτουργεί με συνθήματα, με διαστρεβλώσεις, στοχεύει στην άγνοια, την παραπληροφόρηση, το συναίσθημα και είναι πολύ ισχυρός. Χρησιμοποιεί όσα μέσα διαθέτει για να εδραιώσει μια εικόνα που εξυπηρετεί τους σκοπούς του και προϋποθέτει τη μη σκέψη, την πίστη, την υποταγή, την ταπείνωση. Κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το δουν αυτό, είναι επειδή έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν να ξέρουν.

Υ.Γ. 1 Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδικάζει την ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη που παρέπεμπε στη ναζιστική επιγραφή του Άουσβιτς. Ενώ ο αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» εξήγησε πώς λειτουργεί η επταήμερη εργασία στην εταιρεία με τη συγκατάθεση των εργαζομένων.

Υ.Γ2. Στο εξής πλάι σε αυτή τη φωτογραφία του Δ. Καμμένου δίπλα στην εφιαλτική επιγραφή θα υπάρχει και αυτή του εκδότη φίλου της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο Σύριζα και οι Ανέλ ήταν από την αρχή και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί.

Υ.Γ. 3 Ο ίδιος μηχανισμός είναι που κυκλοφόρησε και τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να χαιρετάει τους χαρούμενους εργάτες που βάφουν ανεβασμένοι στις σκαλωσιές και του ανταποδίδουν τον χαιρετισμό, στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων που ανακαινίζεται, σκηνοθετημένη από τον προσωπικό του φωτογράφο. Αυτή είναι η κωμική πλευρά.