- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Bloomberg: Κίνδυνος κυρώσεων αν μειωθούν τα πλεονάσματα
«H σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση της συμφωνίας» αναφέρει
Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις μετά την πρόταση Τσίπρα για μείωση πλεονάσματος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα για πιθανή παραβίαση των υποχρεώσεών της αναφορικά με το χρέος, είναι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας λόγω της πρότασης για μείωση του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Πηγές που επικαλείται μάλιστα αναφέρουν ότι «Οι δανειστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ίδιες πηγές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της πορείας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχωνπρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσαν οι πηγές.
Οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που πληρώνει η Ελλάδα σε μέρος των δανείων της, ανέφερε μία από τις πηγές», επισημαίνει το Bloomberg, στο οποίο η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
«Η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρει το Bloomberg.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μάλιστα ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Ο Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές», καταλήγει το Bloomberg.