Πολιτικη & Οικονομια

Όταν ετοιμάζεσαι για την αντιπολίτευση αδειάζοντας τα ταμεία που γέμιζες με φόρους ως κυβέρνηση

Μεταθέτοντας το πρόβλημα στους επόμενους

Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσα κόπηκαν κατά τη διάρκεια της 4ετίας, δίνεται υπόσχεση να επανέλθουν εκεί που ήταν. Το πρόβλημα για να βγει η εξίσωση μετατίθεται στους επόμενους.

Η παροχολογία πριν τις εκλογές, οι υποσχέσεις και τα προεκλογικά δώρα ήταν πάγια τακτική των κομμάτων διαχρονικά. Τα χρόνια των μνημονίων, λίγο λόγω της πίεσης των τροϊκανών, λίγο λόγω της αντικειμενικής κατάστασης της οικονομίας, το πολιτικό σύστημα είχε κάπως σοβαρευτεί. Τώρα όμως; Τι γίνεται χωρίς βαρβάρους;

Όλα όσα κόπηκαν κατά τη διάρκεια της 4ετίας, δίνεται υπόσχεση να επανέλθουν εκεί που ήταν, αλλά έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα για να βγει η εξίσωση μετατίθεται στους επόμενους.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Ήταν Μάιος του 2017, όταν η κυβέρνηση ψήφιζε τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του αφορολόγητου επί της θητείας της. Το 2015 το αφορολόγητο ήταν 9.545 ευρώ. Τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το κατέβασε στα 8.636 ευρώ, ενώ ένα χρόνο μετά ψήφισε ότι θα κατέβει στα 5.681 από 1.1.2020. Τώρα λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τη δεύτερη μείωση που ψήφισε.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, στην ανακοίνωση του Eurogroup που συνόδευε την έγκριση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ σημειωνόταν ότι «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων το 2014 βρισκόταν στο 26%. Με τροπολογία που κατατέθηκε μεσάνυχτα αρχές Μαΐου του 2016 αυξήθηκε στο 29%. Στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τον επιστρέψει εκεί που τον παρέλαβε.

Επίσης, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η προκαταβολή φόρου βρισκόταν στο 80%. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αυξήθηκε στο 100%.

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Το 2013 ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε στο 13% από 23%. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Ιούλιο του 2015 προϊόντα και υπηρεσίες μετατάχθηκαν από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό, ενώ από 1 Ιουνίου 2016 ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24%! Από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα επιστρέψει εκεί που τον παρέλαβε το 2014.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Με τον νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 οι συντάξεις χηρείας μειώθηκαν στο 50% από 70%. Με νόμο λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις επαναφέρει στο 50%, στο ποσοστό δηλαδή που ήταν πριν γίνει κυβέρνηση, ενώ καταργεί και το ηλικιακό όριο που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε θέσει.

ΔΙΠΛΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε την επιβολή για πρώτη φορά διπλής επιβάρυνσης για εισφορά υγείας για όσους μισθωτούς είχαν και μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς να προβλέπεται για αυτούς καμία επιπλέον παροχή. Η παραδοξότητα καταργήθηκε μόλις 1 μήνα πριν. Παρόλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει η διπλή επιβάρυνση για κύρια σύνταξη που επιβλήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η κυβέρνηση καθιέρωσε με τον νόμο Κατρούγκαλου την έννοια της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ψήφισε ότι θα καταργηθεί από το ποσό της σύνταξης. Τελικά το μέτρο ανακλήθηκε. Χθες από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα είδος «13ης σύνταξης» που θα αντιστοιχεί στο 100% της σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, του βοηθήματος των χαμηλοσυνταξιούχων που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το 2014 έφτανε 230 ευρώ. Το 2019 έχει κατρακυλήσει στα 12 ευρώ. Επομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι επλήγησαν πολύ περισσότερο τα προηγούμενα 4 χρόνια απ’ ό,τι θα ωφεληθούν τώρα.

Επίσης με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις, αφού αυξήθηκε η εισφορά υγείας. Αυτό πρακτικά μείωσε κατά 750 εκ. ευρώ ετησίως το καθαρό ποσό που εισέπρατταν οι συνταξιούχοι. Ταυτόχρονα, οι επικουρικές μειώθηκαν εκ νέου με τον νόμο Κατρούγκαλου κατά 40%, όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ίδιος ο τότε υπουργός, ενώ τα μερίσματα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 70%.

ΜΙΣΘΟΙ

Η κυβέρνηση ψήφισε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, λίγο πριν οι μισθοί για όλους τους μισθωτούς είχαν μειωθεί. Το νομοσχέδιο 4387/16 οδήγησε σε μείωση των αποδοχών των μισθωτών, αφού αυξήθηκαν οι εισφορές. Κατά 0,5% για εργαζόμενους και 0,5% για εργοδότες για 3 χρόνια και από 0,25% και για τους δύο για άλλα 3 χρόνια. Μείωση δηλαδή των καθαρών μισθών των εργαζομένων και περαιτέρω επιβάρυνση για τους εργοδότες. Υπενθυμίζεται ότι στα μνημονιακά χρόνια η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μείωσε σταδιακά κατά 5% τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κάτι που έφερε αυξήσεις στους καθαρούς τους μισθούς. Συγκεκριμένα, το 2012, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1% και το 2014 έγινε νέα μείωση 3,9 μονάδων.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο ανακοίνωσε μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες Α και Β. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον Οκτώβριο του 2016 αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μείωσε το επίδομα θέρμανσης κατά 50% το 2108.

ΦΟΡΟΣ ΚΡΑΣΙ

Η κυβέρνηση κατάργησε από την Πρωτοχρονιά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί που η ίδια ψήφισε το 2015. Ο φόρος όχι μόνο δεν απέφερε τα προϋπολογισθέντα έσοδα, αλλά οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση τις διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά.

Την ίδια στιγμή όμως που φόροι και επιβαρύνσεις επιστρέφουν στο προηγούμενο ύψος, παραμένουν κάποιες αυξήσεις που πλήττουν χαμηλά στρώματα, όπως για παράδειγμα η τιμή του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα εισιτήρια αυξήθηκαν από το 1,20 στο 1,40 ευρώ.

Παρά το ότι όπως έλεγε το μακρινό 2011 ο κ. Τσίπρας: «με 1,40 εισιτήριο κάποιοι εργαζόμενοι των 700 ευρώ θα χρειάζονται ένα μηνιάτικο για να πάνε στη δουλειά τους».

Άλλωστε τότε είχαμε τη γενιά των 700 ευρώ. Τώρα οι περισσότεροι δουλεύουν part time.