Πολιτικη & Οικονομια

Δείτε τον πίνακα με τους μισθούς των βουλευτών

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι απολαβές τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ποσά που ξεκινούν από 7.644 ευρώ για εκείνους που εκλέγονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες περιοχές της επαρχίας, για να φθάσουν έως τα 8.028 ευρώ για ένα βουλευτή Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κυμαίνονται οι μηνιαίες αποδοχές του μέλους του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Βουλή στην ιστοσελίδα της. Στα χρήματα συμπεριλαμβάνονται η «ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση», το «επίδομα οργάνωσης γραφείου», η «ταχυδρομική ατέλεια» και «τα έξοδα κίνησης». Δεν περιλαμβάνονται άλλες παροχές, όπως η χορήγηση επιδόματος για τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλή δίδει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά.

Την ίδια στιγμή, στην Ολομέλεια εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις πυκνές το τελευταίο διάστημα δηλώσεις βουλευτών περί την ανάγκη περαιτέρω μειώσεων στη βουλευτική αποζημίωση. «Αν κάποιος από εσάς το θέλει, μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί τα όποια “προνόμια”. Να δώσει μια εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθεί το υπόλοιπο και να δοθεί σε κάποιες οργανώσεις. Δεν είδα πουθενά ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε αυτά», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, αλλά και του κλίματος εντός του οποίου εξελίχθηκε η διαδικασία στην αίθουσα της Ολομέλειας (παρόντες ήταν λιγότεροι από 30 βουλευτές), μόνο ένας -πέραν των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπωνζήτησε να ομιλήσει: ο κ. Γ. Βλάχος (Ν.Δ.), ο οποίος στην παρέμβασή του κατέθεσε, μεταξύ άλλων, την πρόταση να υπάρξει διαχωρισμός του «στάνταρ μισθού» του βουλευτή και των «επιπλέον» οικονομικών και άλλων παροχών που λαμβάνει. Το πρώτο, είπε, να το λαμβάνουν άπαντες και τα πρόσθετα μόνο εκείνοι που μπορεί να τα έχουν ανάγκη (όπως κάποιοι εκ των βουλευτών της επαρχίας).

Στο θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, με παρατηρήσεις ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του ύψους της, αναφέρθηκαν οι Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Β. Καπερνάρος (ΑΝΕΛ), η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ). Με το γνωστό ύφος και φράσεις απαξιωτικές για τον κοινοβουλευτισμό (έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία») ο εκπρόσωπος της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε να εξισωθεί η βουλευτική αποζημίωση με τον μισθό ενός διπλωματικού υπαλλήλου. «Δεν υπάρχουν προνόμια, αλλά απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκριθούμε στο έργο μας», επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι υπό την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί πλεόνασμα, θα καταβληθούν στους υπαλλήλους και τους αστυνομικούς «έξοδα κίνησης», προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων τους που προκύπτει από τις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις τους στο Κοινοβούλιο.

Δείτε τον πίνακα εδώ

Δ.Κ.