Σταύρος Θεοδωράκης: Να μη μείνει μόνο το Ποτάμι στις εκλογές
Πολιτικό σύστημα χωρίς ρουσφέτια και παραγοντισμό ζητούν οι Έλληνες
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τα πρόσωπα, τις ιδέες και την καθαρότητα του Ποταμιού.
«Οι πολίτες θέλουν ένα πολιτικό σύστημα καθαρό, χωρίς ρουσφέτια και παραγοντισμό. Τα παιδιά να προχωράνε με τις ικανότητές τους, με αξιοκρατία και αξιολόγηση», τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ο Σταυρός Θεοδωράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ευτυχία Πενταράκη και στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά εάν δεν είναι ένας παραμελημένος του ευρωπαϊκού ορίζοντα, αλλά γίνει πυλώνας στον ευρωπαϊκό κόσμο. Ζήτησε από τους πολίτες να μην αφήσουν μόνο του το Ποτάμι στις εκλογές και να στηρίξουν τα πρόσωπά του, τις ιδέες του και την καθαρότητα του.
«Η πολιτική δεν είναι καριέρα, αλλά θητεία με χρόνο που δεν μπορεί να ξεπερνάει το 10-12 χρόνια», επέμεινε, «γιατί αλλιώς η επόμενη γενιά στερείται τη θέση που εσύ καταλαμβάνεις».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μίλησε για το παρελθόν και το μέλλον, τόσο του Κινήματος, όσο και της ζωής του. Χαρακτήρισε «πολιτικό θαύμα» το Ποτάμι και απάντησε σε ερωτήσεις για την Κρήτη, τις σχέσεις του με την εκκλησία, την κάνναβη, τις γυναίκες, τα βιβλία, τα δάνεια των κομμάτων, τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Για τη δημιουργία του Κινήματος ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Ένιωσα ότι έπρεπε να επηρεάσω τις εξελίξεις, γιατί έβλεπα ότι το τρένο πάει να τρακάρει και η σωτηρία δεν είναι στους παλιούς, ούτε στους νέους δημαγωγούς. Τολμήσαμε να πούμε ότι το μνημόνιο λέει και σωστά πράγματα και η Ευρώπη είναι φίλη μας. Η Ελλάδα του ’14 ήταν σκίζω τα μνημόνια, δίνω αυξήσεις, χαρίζω τα δάνεια. Εμείς τολμήσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «προφανώς και δεν είχαμε ενημερώσει κανέναν εκδότη για την δημιουργία του Ποταμιού. Εξ ου και ο μεγάλος θυμός τις πρώτες μέρες, σε εφημερίδες όπως το «Έθνος» και τα «Νέα» – τότε δούλευα στον ΔΟΛ και το MEGA. Οι εκδότες θέλουν να έχουν ανθρώπους τους στα κόμματα».
Ερωτηθείς γιατί να στηρίξει ο κόσμος το Ποτάμι ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Για τα πρόσωπα, τις ιδέες και την καθαρότητα του κινήματος. Το Ποτάμι είναι ένα χειροποίητο κόμμα, χωρίς γραφεία και υψηλούς μισθούς στα στελέχη του. Είμαστε το μόνο κόμμα στην Ευρώπη που κατεβάζει 16 υποψηφίους που ζουν σε άλλες χώρες. Είναι υποχρέωση της Ελλάδας να συνδεθεί με το μισό εκατομμύριο των παιδιών μας που λείπουν. Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αυτοαμφισβητείται, να εξελίσσεται, αλλά τις κωλοτούμπες τις καταλαβαίνει ο κόσμος. Για μένα δεν θα βρεθεί βίντεο στο youtube που να δείχνει πως άλλα έλεγα το 2014 και άλλα σήμερα».
Για τις ευρωεκλογές ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε το κοινό ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας .«Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότειναν κάποιοι, έναν οικονομικό συνασπισμό με χώρες της Βόρειας Αφρικής ή της Ασίας. Σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες δεν πρέπει ν’ αφήσουν μόνο του το Ποτάμι. Η πλειοψηφία του κόσμου αδιαφορεί για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ Ποτάμι σ’ αυτούς που σήμερα δε λένε τί θα ψηφίσουν.
Είναι ντροπή της Δημοκρατίας από τους 500.000 ανθρώπους που ζουν έξω να έχουν κάνει αίτηση λιγότεροι από 15.000. Η διακομματική γραφειοκρατία του υπουργείου Εσωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουν το δικαίωμα στα παιδιά μας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν».
Για την ατζέντα Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι τα ελληνικά σύνορα και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να είναι ευθύνη και των Ευρωπαίων.
«Τα προϊόντα της Κρήτης και της χώρας μας πρέπει να θωρακιστούν σε σχέση με τα προϊόντα των ανταγωνιστών μας. Τα προϊόντα που έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της Ευρώπης, φορολογικά και ποιοτικά. Εκατό δισεκατομμύρια είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε για την καινοτομία, και δεν αφορά μόνο τα ρομπότ αλλά την καινοτομία και στην αγροτική παραγωγή.
Για τις συνεργασίες είπε ότι το Ποτάμι θέτει πέντε προϋποθέσεις: «Πρώτα οι νέοι, έξω τα κόμματα από το Δημόσιο, την παιδεία και τη Δικαιοσύνη, μπροστά το περιβάλλον, ναι στη διαφορετικότητα, ναι στη δική σου δουλειά με Λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές. Εάν μειώσουμε το κομματικό κράτος, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε και φόρους και εισφορές. Δε μ’ ενδιαφέρει να γίνω Υπουργός, αλλά θέλω να λύνω τα προβλήματα. Οι άλλοι λένε «όταν θα έρθω, θα το διορθώσω εγώ». Όταν μπορώ να κάνω κάτι που είναι προς το συμφέρον της πατρίδας θα το κάνω χωρίς σκέψη στο κομματικό συμφέρον. Όταν μου δίνεται μια ευκαιρία να διορθώσω κάτι με το ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχω σκοπό να κάνω πίσω. Έχουμε πολεμήσει την κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαρακτηριστικά ιδεοληψίας και λαϊκισμού. Η κουβέντα στ’ άλλα κόμματα έχει πάντα τον τίτλο: 'Ο θάνατός σου η ζωή μου'. Να δείτε που θα σαμποτάρουν και τα debates, δε θα γίνουν καν, θα γίνουν αυτά τα ψεύτικα με τις ομιλούσες κεφαλές».
Για τις Γυναίκες
«Στο Ποτάμι έχουμε γυναίκες, δεν έχουμε ανάγκη το νόμο που λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς «τόσες γυναίκες» λες και είναι κάτι σαν αντικείμενο. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της γυναίκας, στο μυαλό και στην εργατικότητά της. Μεγάλωσα μέσα σ’ ένα γυναικομάνι και νιώθω πάρα πολύ άνετα με τις γυναίκες».
Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις με την εκκλησία ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «περάσαμε ένα νόμο στη Βουλή, όπου υπάρχει μια συνευθύνη για τα χρήματα στο προσκύνημα στην Τήνο, ώστε να μην τα διαχειρίζεται μόνο ο δεσπότης. Δε θέλω πολλά πολλά με εκείνους τους μητροπολίτες που πάνω απ’ όλα βάζουν τη θέση τους και θεωρούν ότι είναι κάτι πάνω απ’ τον κόσμο, τους πολίτες, πάνω απ’ όλους. Δε θα κρίνω έναν άνθρωπο της Εκκλησίας με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες, θα τον κρίνω σε σχέση με την προσφορά του στην κοινωνία».
Άλλα σημεία της μαραθώνιας συνέντευξης
Για τις «μεταγραφές» βουλευτών
- Ο κόσμος ανεβάζει και κατεβάζει τους πολιτικούς. Δε μπορεί κάποιος επειδή σου παίρνει δυο Βουλευτές, επειδή εξαγοράζει έναν Βουλευτή, επειδή συναλλάσσεται μ’ έναν άλλο, να καταργεί την ψήφο του κόσμου.
- Η πρότασή μας είναι πολύ συγκεκριμένη: Ένας Βουλευτής που εκλέγεται μ’ ένα κόμμα, δε μπορεί στη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής θητείας να υπηρετεί ένα άλλο κόμμα.
Για την κάνναβη
- Πάντα μάχομαι την οποιαδήποτε εξάρτηση από οποιαδήποτε ουσία.
- Γίνεται μια παγκόσμια επανάσταση. Η φαρμακευτική κάνναβη βοηθά κάποιους ανθρώπους που δε μπορούν να βοηθήσουν τα φάρμακα.
- Έγινε ένα νομοσχέδιο «κλέβοντας» - και σωστά - διατάξεις από το γερμανικό μόνο, συμφωνήσαμε όλοι ότι θα το ψηφίσουμε και στο παρά ένα η ΝΔ λέει «μην ψηφίσετε αυτό το νόμο γιατί θα γίνει πολύ μεγάλη φασαρία, εμείς θα φέρουμε έναν καλύτερο».
Για την οικονομική κρίση
- Την ευθύνη της κρίσης την έχει το παλιό πολιτικό σύστημα γιατί στα χέρια του χρεοκόπησε η χώρα.
- Η Πορτογαλία σήμερα δανείζεται στις αγορές με επιτόκια 3 φορές λιγότερα από των Ελλήνων γιατί συνεργαστήκαν.
- Τα χρόνια της κρίσης, είχαμε 2,5 διαδηλώσεις την ημέρα στο Σύνταγμα, ενώ οι Πορτογάλοι είχαν δύο τη χρονιά.
Για την Κρήτη
- Μ’ αρέσει να προβάλλω τα τοπικά προϊόντα, γιατί αυτά είναι η δύναμη της Ελλάδας.
- Συσσωρεύονται πολλά βιβλία στα ράφια μου, όταν φύγω από την πολιτική, θα μου δοθεί ο χρόνος να τα διαβάσω όλα
- Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν πάρει όλα τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά βραβεία. Ο κ. Τραχανάς είναι ένας άνθρωπος που θα πρέπει η Κρήτη να τιμήσει ιδιαίτερα
- Δεν είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα οι Κρητικοί.
- Δε θέλουμε χάρες, θέλουμε τα παιδιά μας να προχωράνε με τις ικανότητές τους. Θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία, να υπάρχει αξιολόγηση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η δίωξη δεν έχει βρει όλα τα στοιχεία
«Προτεραιότητα είναι η επέκταση του έργου προς τα δυτικά», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.