Πολιτικη & Οικονομια

Μερικές σκέψεις για την τρομοκρατία

Οφείλουμε να δούμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας όπως πραγματικά είναι και όχι με αποδοκιμασίες λαών και θρησκειών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την τρομοκρατική επίθεση στη Σρι Λάνκα
Από την τρομοκρατική επίθεση στη Σρι Λάνκα / © EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Απρίλιος του 2019, 350 νεκροί στη Σρι Λάνκα και εκατοντάδες τραυματίες από την επίθεση ανήμερα του καθολικού Πάσχα

Ιανουάριος του 2015. 17 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Οκτώβριος του 2015. 102 άνθρωποι σκοτώνονται στην Άγκυρα από έκρηξη βόμβας σε συλλαλητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέρ των Κούρδων.

Νοέμβριος του 2015. 130 νεκροί και 368 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός από τις ταυτόχρονες επιθέσεις σε χώρους ψυχαγωγίας στο Παρίσι.

Ιανουάριος του 2016. 12 Γερμανοί τουρίστες σκοτώνονται στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης από ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας. 

Μάρτιος του 2016. 32 άνθρωποι σκοτώνονται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την ανατίναξη τριών βομβιστών αυτοκτονίας.

Ιούνιος του 2016. 45 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται όταν τρεις τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ιούνιος του 2016. 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν φορτηγό πέφτει σε συγκεντρωμένο πλήθος.

Ιανουάριος του 2017. 39 νεκροί από το μακελειό σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα κλάμπ στην Κωνσταντινούπολη, μια ώρα μετά την έλευση του νέου χρόνου.

Ιανουάριος του 2017. 6 νεκροί και 35 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός από επίθεση ακροδεξιού σε τέμενος στο Κεμπέκ στον Καναδά.

Ιούνιος του 2017. Ένας 48χρονος Ουαλός ρίχνει το φορτηγάκι του εναντίον πλήθους πιστών που έβγαιναν από τέμενος στην Αγγλία.

Μάρτιος του 2019. 49 νεκροί στη Νέα Ζηλανδία από τη ρατσιστική επίθεσης μίσους  ακροδεξιού, που ξύπνησε μνήμες από το μακελειό του νεοναζί στη Νορβηγία το 2011 με 77 νεκρούς.

Απρίλιος του 2019. 350 νεκροί στη Σρι Λάνκα και εκατοντάδες τραυματίες από την επίθεση ανήμερα του καθολικού Πάσχα.

Πιστεύω ότι οφείλουμε να δούμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας όπως πραγματικά είναι και όχι με παρωπίδες και αποδοκιμασίες λαών και θρησκειών.

Η θρησκεία ήταν πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα βολικό πρόσχημα για πολέμους και συγκρούσεις. Σήμερα εξακολουθούν να την αξιοποιούν και να την επικαλούνται ένοπλες ομάδες και συμμορίες. Από τη μια έχουμε το ισλαμικό κράτος που δεν είναι τίποτε άλλο από μια γκαγκστερική συμμορία, η οποία έχει βρει ευκαιρία να καταλάβει εδάφη στα οποία οι κρατικές δομές έχουν αποδιαρθρωθεί λόγω το εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Προκειμένου να επιστρατεύσει νέους μουσουλμάνους πλαισιώνει τις εγκληματικές και μαφιόζικες πρακτικές της με θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Ο φόβος γίνεται μίσος κατά των πιο αδύναμων. Στα πρόσωπα των προσφύγων και των μεταναστών, των φτωχών και ταλαιπωρημένων βλέπουν τον υπεύθυνο των προβλημάτων τους. Αυτοί γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Από την άλλη πλευρά στη Δύση έχουμε αναζωπύρωση του φασισμού. Ο φόβος μεγάλης μερίδας της μεσαίας τάξης που βλέπει τα προνόμια της να χάνονται, που νιώθει το μέλλον της αβέβαιο, την οδηγεί σε άρρωστες καταστάσεις που η λογική έχει εγκαταλειφθεί, η ευπρέπεια γίνεται άγνωστη λέξη, η ιστορία ξεχνιέται ενώ η σκέψη είναι ανύπαρκτη. Ο φόβος γίνεται μίσος κατά των πιο αδύναμων. Στα πρόσωπα των προσφύγων και των μεταναστών, των φτωχών και των ταλαιπωρημένων βλέπουν τον υπεύθυνο των προβλημάτων τους. Αυτοί οι «υπεύθυνοι» γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Η τρομοκρατία εδώ έχει τα χαρακτηριστικά των καθημερινών ρατσιστικών επιθέσεων  ακροδεξιών στοιχείων σε μεμονωμένα άτομα και τις μαζικές επιθέσεις τύπου Νέας Ζηλανδίας και Νορβηγίας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τρομοκρατίας σήμερα, είναι αυτό που στη Δύση ονομάζουμε «ριζοσπαστικοποίηση». Νέοι μουσουλμάνοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε δυτικά κράτη υιοθετούν ακραίες συμπεριφορές, γίνονται φανατικοί μουσουλμάνοι και νιώθουν υπερήφανοι για την ηρωική και εγκληματική τους αυτοθυσία. 

Οι ομάδες αυτές των νεαρών ευρωπαίων μουσουλμάνων με τις ομάδες των νεαρών νεοφασιστών έχουν ένα κοινό σημείο. Το όνειρο για την ευμάρεια και την καλοζωία που η δύση υπόσχεται ήρθε η κρίση να το κάνει άπιαστο. Τα όνειρά τους ματαιώνονται και ο καταναλωτικός ευδαιμονισμός που δεν μπορούν να απολαύσουν γίνεται «ηρωική αυτοθυσία» εγκληματικού τύπου. Η θρησκεία είναι απλώς ένα καρύκευμα και για τους μεν και για τους δε.

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που υπηρέτησαν αυτές τις πολιτικές που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν τον πόνο που έχουν προκαλέσει. Δεν μπορούν να δουν την κατάθλιψη, τον θυμό και την οργή. Τα στοιχεία εκείνα που εκφασίζουν και εξισλαμίζουν.

Στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουμε στην ανάγκη μιας νέας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Μιας πρότασης ικανής να αποσπάσει την ανθρωπότητα από το τέλμα που είναι βυθισμένη σήμερα. Διεκδικούμε την ψήφο σας για να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές για το μέλλον. Για το μέλλον το δικό μας και του πλανήτη. Για έναν ειρηνικό κόσμο, για μια Ευρώπη που ο ένας σέβεται τις ιδέες του άλλου και τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Για μια Ευρώπη της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι  όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα μέλλον καλύτερο, ένα κόσμο καλύτερο. Όμως ο χρόνος πιέζει. Ας μην τον σπαταλήσουμε.         

* Η Β.Γ. είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Πράσινους-Αλληλεγγύη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.