Πολιτικη & Οικονομια

«ΤΑ ΝΕΑ» και «Η ΑΥΓΗ» στα χαρακώματα

Ανταλλάσσουν πυρά περί διαπλοκής, λογοκρισίας και σεξισμού

Λένα Χουρμούζη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα σκίτσο του γελοιογράφου, Δημήτρη Χαντζόπουλου, στάθηκε αρκετό για να ξεσπάσει ο πόλεμος των πρωτοσέλιδων μεταξύ των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και της «Αυγής», εντύπου που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

n

Το σκίτσο απεικόνιζε ένα διάλογο θαμώνων σε στριπτιζάδικο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ, με αφορμή τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στα κάγκελα της ΕΡΤ. Ο «ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε το σκίτσο «σεξιστικό».

Την επομένη η «Αυγή» κυκλοφόρησε με τίτλο: «Η διαπλοκή χτυπάει …κίτρινο» και με το συνοδευτικό κείμενο να καταγγέλλει: «Τα “Νέα” αφηνίασαν με σεξισμό και λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στοχευμένες αναφορές με στόχο την απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Σκηνικό ανατροπής της δεοντολογίας μετά την καταγγελία Τσίπρα για αδιαφάνεια και δωράκια στη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων».

Η αντεπίθεση του ΔΟΛ

Σήμερα πέρασαν στην αντεπίθεση «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «Βοήθειααα! Λογοκρισία!» και ένα νέο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου. Ο σκιτσογράφος δανείζεται δύο μάσκες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με ραμμένα στόμα και μάτια ενώ, η συντακτική ομάδα της εφημερίδας κατηγορεί την «Αυγή» για κιτρινισμό, λογοκρισία και «αήθη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

n

Η ανάλυση της εφημερίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη επισημαίνει ότι το «ζόρι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε τυχαίο, ούτε ανιδιοτελές». Υποστηρίζει πως πρόκειται για σχέδιο, το οποίο «ξετυλίγεται» την τελευταία διετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδείξει ότι υπάρχει «ένα αμαρτωλό τρίγωνο» διαπλοκής ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μέσων ενημέρωσης. «ΤΑ ΝΕΑ» βλέπουν ότι το εν λόγω σχέδιο έχει δοκιμαστεί κατά κόρον «από την άκρα Αριστερά της Λατινικής Αμερικής πριν από 15-20 χρόνια».

«Όπως στη Λατινική Αμερική του Τσάβες, έτσι και στην Ελλάδα του Τσίπρα η διαπλοκή δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα του ελέγχου. Στην πραγματικότητα δεν τους ενοχλεί κανένα “τρίγωνο”. Τους ενοχλεί (όπως συνέβη τώρα...) η ευχέρεια του Τύπου να αξιολογήσει κατά την κρίση του την επίδοση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Κανείς δεν του φταίει αν βούλιαξε», γράφει η ανάλυση των «ΝΕΩΝ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι έχει αναγάγει τον πόλεμο κατά των ΜΜΕ σε κεντρική του πολιτική. Πρώτο κρούσμα ήταν η άρνηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στο κανάλι του Mega. Δεύτερο κρούσμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επειδή εξαπολύθηκε εναντίον του μια «εκστρατεία φόβου». Η εφημερίδα λέει ότι οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα είναι πεπεισμένοι ότι η τακτική της επίθεσης κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ ενισχύουν τον «αντισυστημικό» χαρακτήρα του προέδρου και του δίνουν τη δυνατότητα να αλιεύσει ψηφοφόρους από χώρους όπως «η Χρυσή Αυγή ή οι ΑΝΕΛ, τους οποίους δεν μπορεί να προσεγγίσει ανοιχτά χωρίς να εκτεθεί».

Τι απαντά η «Αυγή»

n

Σύμφωνα με την «Αυγή» η «αντίπαλη» εφημερίδα εκπέμπει σήμα κινδύνου SOS για την κριτική που της ασκήθηκε εξαιτίας ενός «χυδαίου», όπως το χαρακτηρίζει, σκίτσου. Και προσθέτει: «Τι λες, βρε παιδί μου; Η ΑΥΓΗ λογοκρίνει τα ΝΕΑ, φιμώνει την αρμάδα της διαπλοκής, τον διαχρονικό υπηρέτη όλων των αφεντάδων. Κινδυνεύουν τα πουλέν της εκάστοτε εξουσίας, αυτοί με τις χαριστικές ρυθμίσεις, με τις επιχορηγήσεις, με τα θαλασσοδάνεια. Οι εργοδότες που πετάνε μαζικά τους εργαζόμενους στο δρόμο, που έδιωξαν τη δημοσιογράφο που είχε επιστρέψει μόλις από την άδεια λοχίας, με μωρό παιδί και σύζυγο άνεργο. Λογοκρίνεται ο Παπαχρήστος που επιχειρεί να κλείσει την ΑΥΓΗ με αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση, ποιος, ο Παπαχρήστος, ο κορυφαίος των συκοφαντών. Φιμώνεται ο Πρετεντέρης, ο αυλοκόλακας του Σαμαρά, αυτός που έγραψε το διαβόητο “Ζωή Κασιδιάρη” κι όταν αποδείχθηκε ότι ο Κασιδιάρης είναι υπαρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, δεν έβγαλε άχνα, ένα μεγάλο βόδι του πάτησε τη γλώσσα. Απειλείται ο Σταύρος Ψυχάρης, που διορίστηκε παρανόμως Διοικητής του Αγίου Όρους από τον Σημίτη κι από τότε, για να ξεπλύνει το όνειδος της αμορφωσιάς, έχει υιοθετήσει ένα φαιδρό καθαρευουσιάνικο ιδίωμα, σαν τον χωροφύλακα της Χούντας που είναι περήφανος για το λειτούργημά του και διαλαλεί την περηφάνια του στις ρούγες».

Η ΠΟΕΣΥ πήρε θέση

Στην κόντρα «ΝΕΩΝ»-«Αυγής» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών πήρε θέση αναδεικνύοντας σε μείζον θέμα δεοντολογίας τον «σεξιστικό» πόλεμο που έχουν κηρύξει κάποια ΜΜΕ και πολιτικοί εις βάρος των γυναικών μελών του Κοινοβουλίου. Διαφωνεί με την αισθητική του Χαντζόπουλου, όπως κάποτε όλοι οι μουσουλμάνοι πληθυσμοί διαφωνούσαν και έριχναν στην πυρά τα σκίτσα Δανού γελοιογράφου για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων ζήτησε από σχολιαστές και γελοιογράφους να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, υπενθυμίζοντας ότι επιβάλλει στο δημοσιογράφο:

α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

β. Να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης.

Ο σκιτσογράφος Ανδρεάς Πετρουλάκης περί σεξισμού

«Τα ζωτικά υλικά της γελοιογραφίας» είναι ο τίτλος ενός σχολίου του σκιτσογράφου της «Καθημερινής», Ανδρεά Πετρουλάκη και επί σειρά ετών βασικού συνεργάτη της «Αυγής».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρουλάκη ο «σεξισμός αφορά το φύλο και όχι το σεξ». Συνεχίζει: «Σεξιστικό είναι το σχόλιο που γίνεται μόνο λόγω του φύλου. Αυτονόητα πράγματα, που όμως η κατάχρηση του όρου τα έχει συσκοτίσει. Δεν είναι σεξισμός όταν γράφονται σχόλια για τα λουσάτα ταγέρ και τα πανάκριβα παπούτσια της κυρίας Τζάκρη, γιατί τότε το αισθητικό ενσωματώνεται στο πολιτικό. Τα παπούτσια κάνουν όσο δύο συντάξεις και τα σχόλια είναι ίδιας τάξεως με εκείνα που αφορούν τα ακριβά κοστούμια του κ. Αβραμόπουλου και τα ρόλεξ ανδρών και γυναικών.

n

Η κυρία Μακρή δεν δέχθηκε σεξιστική επίθεση για την μπλούζα που φορούσε στη Βουλή περισσότερο από αυτήν που δέχτηκε ο Ψαριανός για το γιλέκο. Η ίδια βουλευτής βέβαια έγινε πραγματικά στόχος σεξιστικού κρεσέντο σε εκπομπή του κ. Τράγκα με το ίδιο θέμα, στην οποία όμως συμμετείχε αυτοπροσώπως και ολοθέρμως. Το σχόλιο του κ. Γεωργιάδη περί ιατρικής βοηθείας δεν ήταν σεξιστικό – θα ήταν το ίδιο απρεπές και αν αφορούσε άνδρα. Και μιλώντας για την κυρία Κωνσταντοπούλου, κανείς δεν νομιμοποιείται να την υπερασπίζεται, αν δεν έχει καταδικάσει προηγουμένως εμφαντικά τη χυδαία επίθεση που η ίδια είχε κάνει στον κ. Κακλαμάνη».