Πολιτικη & Οικονομια

Κι όμως, δεν κινείται!

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το χαράτσι στον «Φόρο Δήμευσης περιουσίας» (ΦΔΠ) και από το ΦΔΠ –μετά το μπαράζ αντιδράσεων– στη διπλή φορολόγηση των ακινήτων.

Η κυβέρνηση δεν παίζεται στο πιο κρίσιμο ίσως θέμα των τελευταίων μηνών για τις αντοχές των πολιτών. Αφού μαγείρευε επί ένα ολόκληρο χρόνο το σχέδιο Καραβίτη –σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών–, βρέθηκε αντιμέτωπος με χείμαρρο αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι και ο... πρωθυπουργός βγήκε στην τηλεόραση να προτείνει μήπως είναι καλύτερα να περάσει η είσπραξη το φόρου στην Αυτοδιοίκηση.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, δεν μασάει. Και αντί για ένα φόρο, βάζει «καπέλο» δύο – μέχρι νεωτέρας βεβαίως, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει μέχρι να φτάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν αναρωτιέται κάποιος γιατί τέτοια αναλγησία ακόμα και σε πρωθυπουργικές προτροπές –το είδαμε και αυτό στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», ο πρωθυπουργός όχι να αποφασίζει αλλά να προτείνει στον υπουργό του εναλλακτικές λύσεις–, η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με τα τεφτέρια της τρόικας, πρέπει να εισπραχτούν κοντά 3 δις ευρώ το 2014 από φόρους ακινήτων. Γι’ αυτό και η νέα πρόταση εμπεριέχει μεγάλο βαθμό ανηθικότητας. Δεν είναι μόνο το γραμμάτιο που πρέπει να εξοφληθεί, είναι ότι δεν υπολογίζεται η πραγματική περιουσία που πρέπει να φορολογηθεί. Αντίθετα, υπολογίζεται μια είσπραξη-μαμούθ με βάση την εικονική πραγματικότητα στη βάση αντικειμενικών αξιών, που έχουν να αλλάξουν από την εποχή των παχιών αγελάδων, από το 2007 δηλαδή.

Αυτές οι κυβερνητικές μεταμορφώσεις έγιναν βέβαια με πλειοδοσία λαϊκισμού πολλών βουλευτών, που υπερκάλυψαν με τις κραυγές τους τις φωνές λογικής συναδέλφων τους. Όμως προδίδουν έναν άνευ προηγουμένου κυνισμό, που το σίγουρο είναι ότι θα τροφοδοτήσει ένα νέο γύρο λαϊκισμού για το θέμα.

Η συνέχεια λίαν προσεχώς εντός Βουλής.