- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόσο Ευρωπαίος νιώθεις;
Οι νέοι της Ευρώπης νιώθουν ότι η γνώμη τους ούτε ακούγεται ούτε μετράει στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος Malosse επιχειρεί να ανοίξει το διάλογο μεταξύ των πολιτών της ΕΕ.
Aπό την αρχή της κρίσης μια ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους ξέσπασε μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Μια καμπάνια εναντίων των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «διεφθαρμένων Ιταλών», των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα ακίνητα», των «ναζί Γερμανών». Σε μια Ευρώπη που αλληλοσπαράσσεται, πόσο Ευρωπαίοι νιώθουν οι πολίτες της; Η απάντηση είναι μάλλον καθόλου. Οι μεγαλύτεροι δεν νιώθουν Ευρωπαίοι λόγω των πολέμων και οι νεότεροι, παρότι γεννηθήκαν και ανατραφήκαν σε μια ενωμένη Ευρώπη που η ελεύθερη μετακίνηση, η εργασία και οι σπουδές θεωρούνται δεδομένα, παίρνουν αποστάσεις από την Ευρώπη των τεχνοκρατών που μετράει αριθμούς και όχι ανθρώπους. Οι νέοι της Ευρώπης νιώθουν ότι η γνώμη τους ούτε ακούγεται ούτε μετράει στις Βρυξέλλες.
Το χάσμα αυτό μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών προσπαθεί να γεφυρώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ε.Ο.Κ.Ε) Henri Malosse με επισκέψεις στις χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο πρόεδρος Malosse επιχειρεί να ανοίξει το διάλογο μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, να ακούσει την κοινωνία και να μεταφέρει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Στην επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, ο πρόεδρος Malosse προσκάλεσε την A.V. να τον ακολουθήσει και να παρακολουθήσει τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της Ουγγαρίας, με τους οικονομικούς παράγοντες, με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών και με τους εκπροσώπους των τεσσάρων εκκλησιών της Ουγγαρίας για θέματα ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών.
Στη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban ο πρόεδρος Malosse αναγνώρισε ότι παρά το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθεί η ουγγρική κυβέρνηση είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προσταγές της ΕΕ, η Ουγγαρία σε αντίθεση με την Ελλάδα μείωσε το χρέος της από 81% του ΑΕΠ το 2011 σε 77% το 2012 χωρίς να βυθιστεί στην ύφεση η οικονομία της και κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό της ανεργίας γύρω στο 10%. Ο πρόεδρος Malosse ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι απέτυχαν να δουν την κρίση που έρχεται και ότι είναι καιρός η Ευρώπη να εγκαταλείψει τις πολιτικές εκείνες που κατέστρεψαν την οικονομία πολλών χωρών και να ακολουθήσει την κοινή λογική.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, όπου ο πρόεδρος Malosse τους απεύθυνε το ερώτημα εάν αισθάνονται Ευρωπαίοι. Με μια μικρή εξαίρεση η πλειονότητα των φοιτητών απάντησε ότι δεν νιώθουν καθόλου Ευρωπαίοι. Αιτιολόγησαν την απάντησή τους λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να αποτρέψει κάποια κράτη-μέλη από το να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και να παρακάμψουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τους φοιτητές να θέτουν το ερώτημα πώς μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη τη στιγμή που οι πολίτες έχουν πάψει να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο πρόεδρος της επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αληθινή αλληλεγγύη ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη είναι εσείς οι νέοι να χάσετε το ενδιαφέρον σας για την ένωσή της» είπε ο πρόεδρος Malosse στους φοιτητές και τους παρακίνησε να ενημερώνονται και να είναι ενεργοί πολίτες γιατί πρόκειται για το μέλλον τους.
Στο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο The House of Terror, ο πρόεδρος Malosse άναψε ένα κερί στη μνήμη των Ούγγρων που πέθαναν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι Ευρώπη είναι όλοι εκείνοι οι άντρες και γυναίκες που πολέμησαν και εξακολουθούν να πολεμούν για το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά και αρμονικά μαζί» δήλωσε στους εκπροσώπους νέων αγροτών, bloggers, νεολαιίστικων οργανώσεων και μαθητών όπου παρευρίσκονταν και στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους για τα μεγάλα προβλήματα των νέων της Ευρώπης.
Το μέλλον της Ευρώπης υπήρξε στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών της χώρας όσο και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και με τα μέλη της ΕΟΚΕ της Ουγγαρίας. Για να μπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής θα πρέπει η φωνή των πολιτών να ακουστεί. Τη στιγμή που η Κομισιόν γίνεται όλο και πιο απρόσιτη στους πολίτες της Ευρώπης, αποτελούμενη από τεχνοκράτες που ενδιαφέρονται μόνο για οικονομικά μεγέθη, ο πρόεδρος Malosse δείχνει αποφασισμένος να επιτελέσει στο ακέραιο το έργο του στην Ευρωπαϊκή, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, που δεν είναι άλλο από το να μεταφέρει τις αγωνίες και τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν στο καθορισμό των πολιτικών της ΕΕ.