- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πουθενά ο όρος «γερμανικές αποζημιώσεις» στο κείμενο που θα ψηφίσει η Βουλή
Αναφέρονται ως «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (που) παραμένει ανοικτό»
Ως το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις – Φόβοι ότι μένουν εκτός οι απαιτήσεις των θυμάτων
Με ένα γενικόλογο έρχεται προς ψήφιση, αύριο Τετάρτη στη Βουλή, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Μεταξύ άλλων, είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό ψήφισμα δεν κάνει καμία αναφορά σε «γερμανικές αποζημιώσεις».
Το κείμενο για το οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση» και πως «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους».
Καταλήγοντας επισημαίνεται ότι η Βουλή καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο».
Εν τω μεταξύ, χθες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης, σε δήλωσή του επεσήμανε τον κίνδυνο, οι ιδιωτικές απαιτήσεις των πολιτών και των συγγενών τους από τις γερμανικές αποζημιώσεις, να παραμείνουν εκτός του πλαισίου των διεκδικήσεων κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σκανδάμης αναφέρει ότι «η συζήτηση στη Βουλή, μεθαύριο (σ.σ. αύριο), που μπορεί να καταλήξει σε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων,έχει αφενός μεγάλη εθνική σημασία, αφετέρου κινδύνους σε σχέση με το τι πραγματικά κατοχυρώνει μια τέτοια συζήτηση» και προσθέτει:
«Μεταξύ άλλων υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος να μείνουν έξω από το πλαίσιο διεκδικήσεων, οι επανορθώσεις των θυμάτων του ναζισμού και των συγγενών τους, δηλαδή οι ιδιωτικές απαιτήσεις».
Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης αναφέρει ότι «το πόρισμα των 97 σελίδων της διακομματικής επιτροπής "για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών" του έτους 2016 το οποίο θα συζητηθεί στο Kοινοβούλιο, έκρινε - σε μόλις 4 γραμμές - ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών 'δεν είναι ευχερής' παρά δηλαδή το πλήθος των αγωγών και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί προς αυτό (…) Και μάλιστα κόντρα στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης του 2012, που αν και έκρινε το θέμα της ετεροδικίας, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να διεκδικηθούν οι απαιτήσεις των θυμάτων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο είχε παρέμβει στη δίκη με απόφαση της - τότε - κυβέρνησης Παπανδρέου».
Η ελληνική πολιτεία, σημειώνει ο κ. Σκανδάμης, δεν υπάρχει ερήμην του πολιτών και του λαού της, αλλά οφείλει οι όποιες διεκδικήσεις της να λάβουν υπόψη και τις απαιτήσεις αυτών που υπέστησαν τον φρικτότερο ανθρώπινο πόνο».