Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg για Τσίπρα: Το Brexit με «κωλοτούμπα» ανατρέπεται

Ποια ήταν η συνεισφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«O ειδικός στην αντιστροφή των αποτελεσμάτων στα δημοψηφίσματα λέει ότι ακόμα και το Brexit μπορεί να αποτραπεί» τιλτοφορείται το άρθρο του Bloomberg αναφερόμενο σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στους συναδέλφους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι εάν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να κάνει ευρωεκλογές.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για το Brexit», δήλωσε ο Τσίπρας, σύμφωνα με κείμενο παρέμβασής του, που μοιράστηκε σε διπλωμάτες που ασχολούνται με το θέμα. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας τους ζήτησε να εξετάσουν το ενδεχόμενο εάν η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει αυτή τη δυνατότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπυργός, σύμφωνα με το Bloomberg, γνωρίζει κάποια πράγματα για την ακύρωση αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Κάλεσε σε μια λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που πρσέφεραν οι Ευρωποαίοι ηγέτες στην Ελλάδα το 2015 και πάλεψε εναντίον της. Κέρδισε το δημοψήφισμα μόνο για να αντιστρέψει την πορεία του και να δεχθεί τη συμφωνία μέσα σε μία νύχτα στις Βρυξέλλες.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριξε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει μια ανταρσία από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι ψήφισαν εναντίον του στο Κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι από την άλλη, απέτυχε επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη και όταν της ζητήθηκε την Τετάρτη να μιλήσει για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν αμφίλογη και χωρίς δεσμεύσεις, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που βρέθηκαν στη συζήτηση.

Ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας των υποστηρικτών της ΕΕ, και ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τα 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υπέγραψαν αίτημα για να ανακληθεί το δημοψήφισμα για το Brexit.

Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι οπαδοί της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού "remoaners"».