- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί ο Hellas Sat ανήκει στους Άραβες
«Ο Hellas Sat 4 κατ΄όνομα είναι "ελληνικός", καθώς εδώ και τουλάχιστον μία 5ετία έχει πουληθεί στους Άραβες»
«Η Ελλάδα, με δύο δορυφόρους στην ελληνική τροχιακή θέση, διαψεύδει παταγωδώς όσους έλεγαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες διαστήματος. Σκεφτείτε μόνο ότι πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε δικούς μας δορυφόρους, ενώ κινδυνεύαμε να χάσουμε την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα ανακάμπτει, αναβαθμίζεται και τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που αφορά την τεχνολογική αιχμή». Τα παραπάνω δήλωνε από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lockheed Martin, η οποία είχε αναλάβει τη κατασκευή του δορυφόρου Hellas Sat 4 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Τη στιγμή ωστόσο που ο κ. Παππάς επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πανηγυρικό κλίμα για την εκτόξευση του Hellas Sat 4, ενός δορυφόρου που θα εξυπηρετήσει τηλεπικοινωνιακά Ελλάδα και Κύπρο, η εφημερίδα Τα Νέα παρουσιάζει στοιχεία για τον δορυφόρο που δεν είναι ελληνικός, αλλά αραβικός αναφέροντας: «Ο Hellas Sat 4 κατ΄όνομα είναι "ελληνικός", καθώς εδώ και τουλάχιστον μία 5ετία έχει πουληθεί στους Άραβες! Στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξακολουθεί να ανήκει μόνο το «οικόπεδο» στο διάστημα, δηλαδή η τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, την οποία οι Άραβες έχουν νοικιάσει, παραχωρώντας με τη μορφή ανταλλάγματος (στο Δημόσιο και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) 7 από τους 32 αναμεταδότες του Hellas Sat 4. Το κυριότερο είναι ότι οι Άραβες διατηρούν "ζωντανή" για λογαριασμό της Ελλάδας την τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, την οποία η χώρα θα έχανε, καθώς δεν διαθέτει δικό της δορυφόρο».
Συνεχίζοντας τα ΝΕΑ υπενθυμίζουν ότι η Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 από το Δημόσιο (ΕΑΒ) και τον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο, « η πρώτη δράση της εταιρείας το 2002 ήταν η εκμίσθωση ενός γερμανικού δορυφόρου (ονόματι Copernicus), ο οποίος μετονομάστηκε σε Hellas Sat 1 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την πρώτη εκτόξευση από πλευράς Hellas Sat, το 2003 ενός δικού της δορυφόρου. Ο δεύτερος αυτός δορυφόρος του 2003 ονομάστηκε Hellas Sat 2. Το 2013 ο ΟΤΕ πούλησε τις μετοχές της Hellas Sat (99,05%) έναντι 208 εκατ. ευρώ στην Arabsat Cyprus Ltd, θυγατρική της Arabsa. Κατά τη συμφωνία πώλησης, οι Άραβες διατήρησαν σε Ελλάδα και Κύπρο τους δύο ιδιόκτητους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου της Hellas Sat, στους οποίους σήμερα απασχολούνται περίπου 65 άτομα».