Πολιτικη & Οικονομια

Πάνω από 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Στον αριθμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων δεν εμφανίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις στο σύνολό τους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότερα από 190.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα παραμένουν εκκρεμή σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, προκαλώντας απόγνωση και πολλές φορές αγανάκτηση στους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων, μάλιστα, παραμένει άγνωστος, καθώς στον αριθμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων δεν εμφανίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις στο σύνολό τους.

Οπως δεν εμφανίζονται και οι αιτήσεις που, όπως εσχάτως αποκαλύφθηκε, έχουν τεθεί σε «αναστολή» επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους. Στον συνολικό αριθμό των υπό αναμονή συνταξιούχων θα πρέπει επίσης να προστεθεί και το σύνολο αυτών που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», μόνο στον ΕΦΚΑ (δεν αφορά αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), στις 28/2/2019 ήταν σε εκκρεμότητα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι (εάν, δηλαδή, έχουν περάσει τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης), 94.911 αιτήσεις. Από αυτές, οι 91.541 βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

Συγκεκριμένα, κατά την ίδια πηγή, οι 5.229 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως το τέλος του 2016, ενώ οι 86.312 υποβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2019. Οπως άλλωστε αποκάλυψε η «Κ», εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού ή των απαιτούμενων οδηγιών δεν μπορούν να υπολογιστούν οι συντάξεις όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, καθώς και όσων έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσων εργάζονταν σε ΝΠΔΔ (ειδικό καθεστώς ΙΚΑ) καθώς και όσων αιτούνται προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, ληξιπρόθεσμες είναι οι 74.857, εκ των οποίων, μάλιστα, περίπου 31.000 βρίσκονται σε αναστολή.

Στη λίστα των εκκρεμοτήτων πρέπει να προστεθούν οι περίπου 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και επιπλέον 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αφού αποκάλυψε την ύπαρξη αιτήσεων «που τέθηκαν στο αρχείο», έκανε λόγο για πιθανές παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό κωδικό των αρμόδιων υπαλλήλων προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο. Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ψέματα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Παραδεχόταν, βέβαια, ότι υπάρχει ένας αριθμός ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω έλλειψης των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επανέρχεται στο ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επαναλαμβάνει ότι δεν έχει γίνει παρέμβαση στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και ότι καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί και παραδέχεται τα εξής:

• Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους.

• Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, ύστερα από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31/03/2019 κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%. Το υπουργείο υπολογίζει, δηλαδή, ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων σε ΕΦΚΑ αλλά και ΕΤΕΑΕΠ δεν ξεπερνούν τις 112.000.