Πολιτικη & Οικονομια

Novartis: Η ώρα της δικογραφίας έρχεται

Ένα βήμα πριν από την τελική αποτίμηση οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
novartis
© INTIME/ Στεφάνου Στέλιος

Ένα βήμα πριν από την τελική αποτίμηση τους βρίσκονται οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποστολή της δικογραφίας στη βουλή -για κάποια πρόσωπα- αλλά και για το αρχείο για αρκετούς από τους εμπλεκομένους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα πρώτο μέρος της δικογραφίας έχει ολοκληρωθεί  με την διερεύνηση των ετών 2011-2014, και οι εισαγγελείς είναι έτοιμοι να διαβιβάσουν στη βουλή το σκέλος που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου η τελευταία να δώσει την άδεια της για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να δώσουν τα πολιτικά πρόσωπα εξηγήσεις στη δικαιοσύνη με την ιδιότητα του «υπόπτου». Η κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, την ώρα που το θέμα «Πετσίτη» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, και τις δημοσκοπήσεις να βλέπουν «χαμηλό βαρομετρικό» για την κυβέρνηση και τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. 

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως μιλούν για  ένα πολιτικό πρόσωπο για το οποίο οι εισαγγελείς θα ζητούν την άδεια της βουλής προκειμένου να το ελέγξουν για την τέλεση αξιόποινης πράξης και για τουλάχιστον 5 αρχειοθετήσεις, αφού η έρευνα δεν εντόπισε στοιχεία εμπλοκής ή ροή χρήματος που να την οδηγήσουν στην στοιχειοθέτηση ευθυνών για αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται, ότι οι προστατευομένοι μάρτυρες, με τις συνεχείς καταθέσεις τους τον περασμένο Φεβρουάριο ενέπλεξαν 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς (σ.σ. τον Α. Σαμαρά και τον Π. Πικραμμένο) 

Τα αδικήματα

Οι πράξεις που διερευνούν εάν έχουν τελεστεί οι εισαγγελείς δεν είναι άλλες από αυτές της δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απιστίας. Ήδη, έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων των ερευνώμενων προσώπων και των συγγενών τους, ενώ έχουν γίνει και αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό προς αναζήτηση ροής χρήματος. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι ροή χρήματος που να σχετίζεται με πολιτικά πρόσωπα δεν έχει βρεθεί. Ωστόσο, το αδίκημα της δωροδοκίας μπορεί να απαγγελθεί ακόμη και με την «υπόσχεση δώρου» χωρίς δηλαδή να έχουν βρεθεί χρήματα, σε συνδυασμό με όσα στοιχεία προκύπτουν από καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα, e-mails που έχουν ανταλλαγεί κλπ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αδίκημα της απιστίας, το οποίο ερευνήθηκε αρχικά και σχετίζεται με την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis -το σκέλος αυτό μένει ανοιχτό για τα μη πολιτικά πρόσωπα- έχει υποπέσει σε παραγραφή, λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας της βουλής. 

Η έρευνα συνεχίζεται

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πάντως θα συνεχιστεί τόσο σε εισαγγελικό επίπεδο όσο και στην ανάκριση, αφού ήδη ένα σκέλος έχει διαβιβαστεί στα χέρια των ανακριτών κατά της διαφθοράς με ελεγχόμενο το πρώην στέλεχος κ. Κ. Φρουζή αλλά και τον προστατευόμενο μάρτυρα -που έγινε κατηγορούμενος- Νίκο Μανιαδάκη. Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο παραμένουν τα μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη της επιτροπής τιμών φαρμάκων, του Ε.Ο.Φ, αλλά και εταιριών που είχαν σχέσεις με την Novartis, όπως και πολλών γιατρών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.