Πολιτικη & Οικονομια

Στου κουφού την πόρτα...

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι σημαίνει συνδικαλισμός στις μέρες μας;

• Να θεωρείς «νίκη του εργατικού κινήματος» τη διεξαγωγή πορείας υπό καταρρακτώδη βροχή, την ώρα που οι «άλλοι» την ματαιώνουν ελλείψει πλήθους. Οι «δικοί μας» έσκισαν τους «δικούς τους».

• Να βαφτίζεις γενική απεργία την κινητοποίηση ΜΕΡΟΥΣ του δημόσιου τομέα και μόνο. Γιατί στον ιδιωτικό... Οι τράπεζες λειτούργησαν κανονικά, μόνο τα πλοία έδεσαν στα λιμάνια, με την απεργία των ναυτεργατών. Έτερον ουδέν.

• Να λες ανερυθρίαστα, συνάδελφε, πως «παρέλυσε ο ιδιωτικός τομέας», την ώρα που όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις, εργοστάσια, καταστήματα άνοιξαν κανονικά.

• Να επιμένεις να κάνεις ακόμα και σήμερα χωριστές διαδηλώσεις, για να μη σβηστούν τα κομματικά σύνορα και «αποπροσανατολιστεί» ο κόσμος. Η λογική της παραταξιοποίησης δεν κλονίζεται με τίποτα.

• Να θεωρείς, παρ’ όλα αυτά, την 36η (!) γενική απεργία επιτυχημένη και να εξαγγέλεις την επόμενη.

• Να θεωρείς κορόιδα τους Πορτογάλους ή Ισπανούς εργαζόμενους που έχουν κάνει ελάχιστες γενικές απεργίες, αλλά όταν αυτές γίνονται, πραγματικά παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

• Να βρίσκονται τα συνδικάτα πιο αποδυναμωμένα από ποτέ και τους συνδικαλιστές στον κόσμο τους, με τους εργαζόμενους να τους γυρίζουν την πλάτη.

• Να έχει εξοστρακιστεί κάθε έννοια διαπραγμάτευσης-διαβούλευσης με την «τροικανή κυβέρνηση κατοχής». Αποτέλεσμα; Η γενική απεργία –ύστατο μέσο αντίδρασης των εργαζομένων– να έχει μετατραπεί σε «καθήκον του μήνα»...

• Να νιώθουν ανυπεράσπιστοι οι πιο αδύναμοι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο τομέα –βλέπε καθαρίστριες, φύλακες– που πετάγονται πρώτοι στο δρόμο κάθε φορά που η κυβέρνηση ζητεί οριζόντιες απολύσεις. Οι συνδικαλιστικές συντεχνίες όμως, παραδόξως, αντέχουν.

• Να απορρίπτουν οι συνδικαλιστικοί πατέρες απλές κινήσεις που θα έδιναν ζωή στο συνδικαλισμό, π.χ. να παίρνεται απόφαση για γενική απεργία με καθολική μυστική ψηφοφορία από τα μέλη των συνδικάτων.

Καλημέρα και καλή τύχη!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.