Πολιτικη & Οικονομια

Δημήτρης Καιρίδης: Γιατί είπα ναι στην πρόταση της ΝΔ για την Ευρωβουλή

Τι είπε στο Athens Voice 102.5 στην πρώτη ραδιοφωνική του συνέντευξη μετά την υποψηφιότητά του

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ζητώ την εμπιστοσύνη του κόσμου, όλη αυτή η αγάπη όλον αυτόν τον καιρό, κυρίως εδώ στην Αθήνα, να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη χώρα η οποία στις 26 Μαΐου θα είναι όλη μία Περιφέρεια». O Δημήτρης Καιρίδης, από χθες υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, μίλησε το πρωί στο Athens Voice Radio 102.5 στην εκπομπή του Αντώνη Πανούτσου και του Μάκη Προβατά, στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για το πώς το πήρε απόφαση και τι φιλοδοξεί να διεκδικήσει.

«Ήταν μία κουβέντα η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την ανανέωση, θέλει να φέρει κάποιους νέους, φρέσκους ανθρώπους με ιδέες, έργο και πορεία. Υπήρχε μία δική μου αντίσταση όλο το προηγούμενο διάστημα, γι αυτό υπήρξε και αυτή η καθυστέρηση».

Ο κ. Καιρίδης επισημαίνει ότι αισθάνεται πως ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που σκέφτονται πέρα από το βραχυπρόθεσμο και το στενό. «Έχω δώσει μια μάχη τα τελευταία 4-5 χρόνια, από την πολύ φιλόξενη συχνότητα του Action 24, με μία δημόσια παρέμβαση, καμιά φορά και αιχμηρή αλλά πάντοτε – θεωρώ – τεκμηριωμένη, γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ βαθιά δομική κρίση. Πρέπει, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη και να βγούμε από αυτή τη κρίση, για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας, και αυτό προσπαθώ  με όποια γνώση και ό,τι έχω μαζέψει τα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι στο χώρο των διεθνών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής πολιτικής».

«Η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα»

«Πάντα το προσωπικό στίγμα υπάρχει, ο κάθε ένας από εμάς έχει την ατομικότητά του. Όμως, πάνω απ’ όλα, θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα» σημειώνει ο κ. Καιρίδης και προσθέτει: «Για να το κάνει αυτό χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή. Ήμουν ξεκάθαρος και πριν κατέβω στις εκλογές, ότι αυτή την κυβερνητική αλλαγή ένας φορέας μπορεί να την εγγυηθεί στην παρούσα φάση, με σταθερότητα και επάρκεια. Γι αυτό και συστρατεύομαι σε αυτόν τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Καιρίδης μίλησε και για τη σημασία και την ιδιαιτερότητα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών. «Καταρχάς στην  Ελλάδα έχουμε να κάνουμε εκλογές τρεισήμισι χρόνια, που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα από τη Μεταπολίτευση και μετά χωρίς κάλπη για τον Έλληνα. Κατά συνέπεια οι εκλογές αποκτούν έναν εθνικό, ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Και είναι το πρόκριμα και για τις Εθνικές που θα ακολουθήσουν. Αλλά και πανευρωπαϊκά είναι πολύ κρίσιμες και καθοριστικές, οι πιο κρίσιμες από ό,τι λέγεται, γι αυτό έχουν κινήσει πρώτη φορά τόσο ενδιαφέρον. Υπάρχει σήμερα μια μάχη για τη σωτηρία της Ευρώπης, υπάρχει αυτή η άνοδος , η πολύ επικίνδυνη της Ακροδεξιάς, και όλου του Ευρωσκεπτικισμού, υπάρχει μία μεγάλη αμφισβήτηση των δομών και των κατεστημένων πολιτικών. Εγώ είμαι Ευρωπαϊστής 100%. Πιστεύω σε μία ισχυρή Ευρώπη και πιστεύω σε μία ισότιμη Ελλάδα εντός αυτής της ισχυρής Ευρώπης η οποία θα πρέπει  να βοηθήσει την Ελλάδα, με αλληλεγγύη για τους αδύναμους, με αλληλεγγύη για την Περιφέρεια, για τον φτωχό και δοκιμαζόμενο Ευρωπαϊκό Νότο. Ειδικά η χώρα μας, η οποία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω, χρειάζεται η ίδια αφενός να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των άλλων με σοβαρότητα και πολλή δουλειά, και από την άλλη αλλά χρειάζεται και μία Ευρώπη η οποία μεταρρυθμίζεται, η οποία αλλάζει, η οποία δεν εμμένει σε αυτά τα τιμωρητικά που είδαμε την προηγούμενη δεκαετία, και μπορεί να δει μπροστά με μία αυτοπεποίθηση τον 21ο αιώνα».

Δύσκολο το ναι, αλλά αναγκαίο

 Όπως εξηγεί και ο ίδιος, ήταν δύσκολο  να πει με την πρώτη το ναι. «Για εμάς τους εκτός πολιτικής, είναι δύσκολο. Είναι καταρχήν μία πολύ δύσκολη μάχη αυτή, πανελλαδική. Καταλαβαίνετε, το να οργανωθεί μία πανελλαδική καμπάνια, από έναν άνθρωπο μόνο του, με τη γυναίκα του, οι δύο Δον Κιχώτηδες, ερασιτέχνες της πολιτικής, αυτό από μόνο του είναι πολύ ριψοκίνδυνο, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα, και να δοθεί μία πολιτική μάχη με το ‘’Π’’ κεφαλαίο, με επιχειρήματα και απόψεις, με νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες, με όρεξη. Είναι και ένα στοίχημα αυτό, να μετρηθούμε κιόλας, να δούμε αν μπορεί η άλλη Ελλάδα να εκφραστεί, και όχι μόνο οι κομματικοί μηχανισμοί και τα παραδοσιακά ονόματα. Επίσης αν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα fake news, τις δημαγωγίες, τους λαϊκισμούς που μας έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ και να προχωρήσουμε με μια ωριμότητα προς τα μπροστά».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σημειώνει πως τελικά «ενέδωσε» στην πρόταση της ΝΔ γιατί θεωρεί ότι μπροστά μας η μάχη είναι καθοριστική. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα σε αναμονή, είναι μία χώρα σε παρακμιακή αναμονή , δεν μπορεί η επόμενη τετραετία να είναι επανάληψη της προηγούμενης, θα είναι καταστροφικό. Έχω δύο μικρά παιδιά, και νομίζω ότι έχω να πω και να προσφέρω και να δουλέψω, όπως το έκανα από ένα δημόσιο βήμα με αφοσίωση και υπευθυνότητα τα προηγούμενα πέντε χρόνια , τώρα, σε έναν νέο ρόλο, με την εμπιστοσύνη πάντα και τη συμμετοχή του κόσμου, με σταυρό προτίμησης- πάντα ο σταυρός και μόνον ο σταυρός είναι το κρίσιμο-, μπορώ να το κάνω. Θέλω να μιλήσουμε πολιτικά. Να πούμε επιχειρήματα. Να φέρουμε πίσω τον σοβαρό, υπεύθυνο , τεκμηριωμένο λόγο στην πολιτική, να φύγουμε από το life style, να φύγουμε από τις εντυπώσεις, να φύγουμε από το κυνήγι της αναγνωρισιμότητας,  και να πάμε στην ουσία. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια – άλλο – μέσα σε αυτή την πολύ βαθειά κρίση. Συμπληρώνουμε σαράντα χρόνια φέτος από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1979, και είναι πολύ δυσάρεστο να αναρωτηθεί κανείς πώς τα πήγαμε αυτά τα σαράντα χρόνια. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες αλλά από την άλλη, οικονομικά, έχουμε τη χειρότερη επίδοση από κάθε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτό και μόνο, θα έπρεπε να μας κινητοποιήσει πάρα πολύ, να προχωρήσουμε με διαφορετικό τρόπο  μπροστά».

Σε ερώτηση, ποιο θα είναι το πρώτο θέμα που θα θέσετε από τη στιγμή που θα είστε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Καιρίδης τόνισε: «Θέλω να δουλέψω πάρα πολύ αυτόν τον ιστορικό συμβιβασμό Βορρά – Νότου. Νομίζω αυτό είναι το χρήσιμο και το μεγάλο. Από τη μία μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, για να αποκτήσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, και από την άλλη οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη να προχωρήσουν επιτέλους στην πολιτική ένωση, πέρα από τη νομισματική. Είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Μακρόν, θα σας έλεγα ένα πρόγραμμα ‘Μακρόν Plus’, χωρίς το οποίο η κρίση θα έρχεται και θα επανέρχεται, χθες ήταν σε εμάς, αύριο θα είναι στην Ιταλία, με τελική κατάληξη την έκρηξη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο ξέρουμε ότι σχεδόν το ένα τρίτο θα είναι ακροδεξιοί».

«Οι ταμπέλες δεν λένε τίποτα πια»

Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντησή του στο πώς ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται: «Θα σας έλεγα μετριοπαθής φιλελεύθερος, Ευρωπαϊστής, μεταρρυθμιστής. Είναι λέξεις βαριές και στην Ελλάδα έχουν χάσει το νόημά τους. Κάτι που πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη χώρα, είναι να ξαναγνωριστούμε. Είμαστε μία χώρα εκτός θέματος, μιλάμε για όλα τα ασήμαντα και ποτέ για τα σημαντικά. Να αφήσουμε αυτές οι ταμπέλες οι οποίες δεν λένε τίποτα πια, άδεια πουκάμισα… του προοδευτικού, του νεοφιλελεύθερου, του φασίστα, του προδότη, που με πολύ μεγάλη ευκολία τις χρησιμοποιούμε στη χώρα μας, και να μπούμε στην ουσία. Αυτή τη μάχη θέλω να δώσω εγώ, και ό,τι γίνει».