- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αβραμοπουλος: Η ΕΕ έχει σώσει 730.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο
Στη γερμανική Die Welt
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τονίζει ο Ευρωπαίος Επιτρόπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, γραφει η γερμανική Die Welt.
Με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε από το 2015 σε διάφορες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο κατά τις οποιες διασώθηκαν περίπου 730.000 πρόσφυγες.
«Η διάσωση των προσφύγων παραμένει απαραίτητη για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της», γράφει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραμάτισαν «κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών». Στη θάλασσα παρέχεται πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία δεν πρέπει να ποινικοποιείται, προσθέτει.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη συμφώνησε με την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA).
Η πρόταση έκανε λόγο για ενίσχυση με μόνιμο σώμα 10.000 επιχειρησιακών υπαλλήλων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξοπλισμό για την υποστήριξη των κρατών - μελών στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων τους. Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι όλοι οι φορείς πρέπει να δεσμευτούν οι επιχειρήσεις διασωσης στη Μεσόγειο να γίνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΕ είχε σταματήσει τις ναυτικές της επιχειρήσεις στις ακτές της Λιβύης καθώς καποια κράτη μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα διανομής των διασωθέντων μεταναστών.
Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει προς το παρόν μόνο την αεροπορική αναγνώριση και την εκπαίδευση των αρχών της Λιβύης για τη διασωση μεταναστών. Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) επέκρινε αυτή την απόφαση και ζήτησε νέα μέτρα για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.