Πολιτικη & Οικονομια

Ευχαριστίες Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις του

«Δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο», είχε πει ο Έλληνας ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
katrougalos
Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Twitter

Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αττάλεια. Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους». Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως το μέτρο της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας για την κατ' ιδίαν συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο σε ένα θετικό κλίμα. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή», είπε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και τόνισε: «Κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, εξαρχής λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με ΕΕ είτε μέσω ιδιωτών, ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες όπου μας έδωσαν αδειοδότηση οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Όσον αφορά στην σημερινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα των μειονοτήτων, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει λόγο ενώπιον του Έλληνα ομόλογου του για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» και να τονίζει ότι είναι «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

«Μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους», είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.