Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές Μαΐου: Θα ψηφίσουμε σε δύο τμήματα;

Προς ψήφιση σήμερα οι τέσσερις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές
Εκλογές © ICONPRESS / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι στις εκλογές του Μαΐου κάθε πολίτης θα περνά από δύο τμήματα για να ψηφίσει σε συνολικά τέσσερις κάλπες. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Επίσης, στις τέσσερις συνολικά τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit, ενώ αίρεται και το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του Yπουργείου Εσωτερικών. 

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές).

Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κ.λπ.)». 

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας των σχετικών, περί τις εκλογές, υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και διατυπώθηκαν, αφού ελήφθησαν υπ' όψιν όλα τα στοιχεία και οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και ύστερα από συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης, το Παιδείας (για παροχή στοιχείων σχετικά πχ με τις σχολικές αίθουσες) καθώς και την εταιρεία υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των εκλογών Singular Logic.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική
Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική

Συνήθως τον Αύγουστο οι περισσότεροι Έλληνες, περιλαμβανομένων των εξειδικευμένων επαγγελματιών που είναι σε θέση να σχολιάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νομοσχεδίων, κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.