Πολιτικη & Οικονομια

Το Ποτάμι για την Αναθεώρηση: Τρεις ακόμη χαμένες ευκαιρίες

Μη κρατικά πανεπιστήμια, βουλευτική ασυλία και εκλογή ΠτΔ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Σήμερα είναι μία τελετή μεγάλου αποχαιρετισμού. Ας αποχαιρετήσουμε σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε, αποχαιρετούμε τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και μία ενωτική λύση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού από το βήμα της Βουλής στηλίτευσε το γεγονός ότι όλα τα κόμματα δεν δέχτηκαν την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου και όχι η ίδια η Βουλή. Όπως δεν δέχτηκαν και την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Ευρωβουλευτών και Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. «Είμαστε σε μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον», είπε και άσκησε κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και στη ΝΔ που, όπως είπε, δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και της αναθεώρησης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε όλα τα κόμματα να μην συντρίψουν τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στις κομματικές μυλόπετρες. Ενώ, επεσήμανε ότι δυστυχώς πρυτάνευσε και σε αυτό το θέμα ο νομικός λαϊκισμός. Όπως είπε, η ΝΔ απορρίπτει όλες τις αλλαγές που συζητούνται εδώ και 10 χρόνια, ενώ κάποιοι από τα αριστερά αποφαίνονται ότι «οι μολότοφ δεν σκοτώνουν» . «Και οι μολότοφ σκοτώνουν και οι δεξιοί λαϊκισμοί «σκοτώνουν» τη λογική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. «Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η χώρα έχει ανάγκη αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του Δικαίου και εναρμόνισή του με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία που πριν από λίγες μέρες πήρε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση τόνισε ότι, δυστυχώς η αναγέννηση της κομματικής εξουσίας ήταν, είναι και παραμένει στόχος των πολιτικών. «Το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας είναι πώς θα διαιωνίσουν τη δική τους εξουσία», είπε και πρόσθεσε πως αντιθέτως ο στόχος των πολιτών είναι μια ελληνική αναγέννηση. «Να δουν την Ελλάδα αλλιώς. Την Ευρώπη αλλιώς. Και τελικά τη ζωή τους αλλιώς», κατέληξε.