Πολιτικη & Οικονομια

Όχι άλλη Σώτη Τουλίπα και Λένα Κρεβάτη...

27017-103909.JPG
Θανάσης Χειμωνάς
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φίλοι μου αγαπημένοι, το καλοκαίρι που μας πέρασε σας παρέδωσα το γλαφυρό πορτραίτο ενός οργανικού διανοούμενου. Επειδή στην Athens Voice θέλουμε πάντα να παρουσιάζουμε και την «άλλη πλευρά» επιτρέψτε μου να αναδημοσιεύσω την συνέντευξη-ποταμό του Επαναστάτη Συγγραφέα Μάνθου Μεγαλογραφιά στο περιοδικό «Unfriend» και τον καλό συνάδελφο Πητ Κωνσταντουλατοκάτο. Enjoy!


Γέννημα-θρέμμα Μεταξουργειώτης, ο Μάνθος Μεγαλογραφιάς μάς υποδέχτηκε στο φτωχικό σπίτι του στη Φιλοθέη. Ευχάριστος, ευγενικός, χαμογελαστός. Στο βλέμμα του όμως διακρίνεις μια γλυκιά μελαγχολία για τη φτωχολογιά που υποφέρει, αλλά και οργή για αυτούς που ξεπουλάνε την πατρίδα μας. Τα βιβλία του παντού. Αφίσες από εκδηλώσεις του και ένα πανέμορφο χρυσελεφάντινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που τον απεικονίζει να υπογράφει ένα αντίτυπό του σε ένα άτομο που πάσχει από νανισμό. «Έτρεφα και τρέφω μεγάλο σεβασμό στα Άτομα Με Αναπηρία» παραδέχεται ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Είναι πανελληνίως γνωστό πως στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παραδίδω, το πρώτο τέταρτο της πρώτης ώρας είναι εντελώς δωρεάν για όσους πάσχουν από αναπηρία άνω του 97%». Ο Μάνθος Μεγαλογραφιάς είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης! Καμία σχέση με τα άχρωμα αθύρματα που προσπαθούν να μας πλασάρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Είναι έτοιμος να γράψει κείμενα που θα σαλπίσουν την κατάρρευση των τειχών της σύγχρονης Ιεριχούς του νεοφιλελευθερισμού. Είναι έτοιμος επίσης να βγει στους δρόμους και να πλακώσει τους μπάτσους στις μάπες.

Unfriend: Kύριε Μεγαλογραφιά, μιλήστε μας για το νέο σας μυθιστόρημα «Το υπέροχο ταξίδι στη θάλασσα μιας παντομίμας».

Mάνθος Μεγαλογραφιάς: Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία. Πρωταγωνιστής είναι ο Θόδωρας, ένας δεκανέας του ελληνικού στρατού την εποχή της μικρασιατικής εκστρατείας. Τα εξοντωτικά μέτρα του μνημονίου τον κάνουν να χάσει τη δουλειά του κι έτσι, τη στιγμή που εισβάλλουν οι Τούρκοι, ο ίδιος είναι άοπλος. Συμμετέχοντας όμως στις λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες της Πόλης καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του και τελικά να παντρευτεί την Σουκρού Σαράτσογλου, την εκλεκτή της καρδιάς του.

U: Μνημόνιο, βία αλλά ο λαός έχει την απάντηση. Μιλάμε για ένα πραγματικά επίκαιρο βιβλίο…

M.M.: Όλα τα βιβλία μου είναι επίκαιρα. Και, ξέρετε κάτι; Εδώ και καιρό έχω μπει στο μάτι των κυβερνώντων. Όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί φίλοι μου επαναστάτες συγγραφείς που λέμε αλήθειες.

U: Παρουσιάσεις θα κάνετε;

M.M.: Ναι, δύο. Μία στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της οδού Χαμοστέρνας και μία στο GB Corner.

U: Μια που το αναφέρατε, πώς κρίνετε τους συναδέλφους σας που είναι στην «άλλη πλευρά»; Μιλάω γι’ αυτούς που υπηρετούν ξεδιάντροπα την Τρόικα και την δωσίλογη κυβέρνηση.

Μ.Μ.: «Συναδέλφους» μου; Κύριε Κωνσταντουλατοκάτε, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι συγγραφείς! Είναι δυνατόν να υπάρχει συγγραφέας μνημονιακός; Πείτε μου έναν! Ήταν μνημονιακός ο Όμηρος; Ήταν μνημονιακός ο Σαίξπηρ; Ήταν μνημονιακός ο Τολστόι;

U: Συμφωνώ απόλυτα. Μάλλον για μαριονέτες του lifestyle πρόκειται.

M.M.: Aααα γεια σου! Όλοι αυτοί το έχουν υπηρετήσει το lifestyle σαν σκυλάκια. Ο Χουσεϊνίδης, ο Τατσόπαπας, η Σώτη Τουλίπα, η Λένα Κρεβάτη και πάνω απ’ όλους αυτό το κωλόπαιδο ο Καλοκαιράς. Εγώ βέβαια τα έλεγα αυτά. Προειδοποιούσα για τον Μολόχ του lifestyle. Αν διαβάσετε την αρθρογραφία μου στο Max και το Playboy από το 1988 έως το 2008 θα το διαπιστώσετε. Ούρλιαζα: «Όχι άλλο lifestyle!» Φευ, όμως…

U: Μιλάμε για υποκείμενα χαμηλοτάτου επιπέδου.

M.M.: Aυτό ξαναπείτε το. Πριν λίγες μέρες μια φίλη και συντρόφισσα κατέθεσε την άποψή της στον «τοίχο» ενός από αυτούς στο Facebook. Η κοπέλα είπε την αλήθεια. Πως ο εν λόγω «συγγραφέας» είναι πουλημένος και βολεμένος. Πως είναι παντελώς ατάλαντος και το όνομά του το έφτιαξε φιλώντας κατουρημένες ποδιές. Πως πρέπει να προσέχει γιατί μια μέρα ο λαός-τιμωρός θα τον περιποιηθεί κατάλληλα, αν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει πεθάνει βασανιστικά από καρκίνο. Και ξέρετε τι της απάντησε αυτός ο ψευτοδιανοούμενος; «Άι-σιχτίρ, μωρή μπαζόλα»! Μα είναι επίπεδο πνευματικού ανθρώπου αυτό, κύριε Κωνσταντουλατοκάτε; Σας ρωτώ!

U: Εσείς πάντως, στο Facebook, παίζετε στην έδρα σας. Δεν μπορώ να ξεχάσω το σπαρταριστό σας στάτους πως όπως η Αθηνά βγήκε από το κεφάλι του Δία έτσι και η Μέρκελ βγήκε από τον κώλο του Χίτλερ. Μιλάμε για 2.000 like και πάνω από 600 share.

Μ.Μ.: Το Facebook είναι καταρχήν ένα εργαλείο για εμάς τους αντικαθεστωτικούς συγγραφείς. Γνωρίζετε πως ζητάμε από τα κανάλια να διαφημίσουνε τα βιβλία μας κι αυτά απαιτούνε χρήματα για να το κάνουν; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Από κει και πέρα η σελίδα μου στο Facebook είναι ένας ύμνος στην Άμεση Δημοκρατία. Καταθέτω την άποψή μου και όλοι οι Έλληνες –επαναλαμβάνω: ΟΛΟΙ οι Έλληνες– είναι ελεύθεροι να συμφωνήσουν μαζί μου και να μου βάλουν like. Δεν αποκλείω κανέναν εγώ. Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα κάποιοι νεοφιλελεύθεροι φασίστες που θα διαφωνήσουν μαζί μου. Εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Remove και block. Με την Άμεση Δημοκρατία δεν παίζουμε κύριοι! Τέλος, αν δεν υπήρχε το Facebook πως θα έκαναν check in κάθε φορά που πήγαινα στους «Αγανακτισμένους»; Ε;

U: Τι άλλο σας ενοχλεί στη σημερινή Ελλάδα, κύριε Μεγαλογραφιά;

Μ.Μ.: Ο ρατσισμός. Επιτρέψτε μου να σας πως μια ιστορία: Πριν λίγες μέρες παρέσυρα με το αυτοκίνητό μου έναν αλλοδαπό. Έγραφα ένα στάτους στο iphone μου, ήταν κι αυτός μαυριδερός μέσα στη νύχτα και τον χτύπησα. Αμέσως σκάει μύτη ο μπάτσος. Βλέπετε, όταν πατήσει κάποιον με το αυτοκίνητό του ο Μεγαλογραφιάς, οι μπάτσοι φτάνουν σε χρόνο dt, τον Τσοχατζόπουλο όμως έκαναν τριάντα χρόνια να τον πιάσουν. Του εξηγώ πολύ ευγενικά πως βιάζομαι και πρέπει να φύγω για να προλάβω τον Κατρούγκαλο στον Πρετεντέρη και αυτός –που δεν με είχε καν αναγνωρίσει– μου απαντά: «Ρε φίλε, έστειλες ένα λαθρομετανάστη στο νοσοκομείο και θα σε αφήσουμε να φύγεις σα να μην τρέχει τίποτα»; Όπως τα ακούτε, κύριε Κωνσταντουλατοκάτε μου. Ο μπάτσος αποκάλεσε «λαθρομετανάστη» έναν άνθρωπο που ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

U: Είναι απάνθρωπο… Και τελικά τι έγινε;

Μ.Μ.: Eγώ τους πραιτοριανούς του μνημονίου δεν τους φοβάμαι! Του απάντησα πως αν δεν βιαζόμουν θα τον έβαζα να καθαρίσει τα αίματα του παράτυπου μετανάστη από τον προφυλακτήρα της Μερσεντές μου και αποχώρησα επιδεικτικά!

U: Εύγε! Πείτε μου κάτι ακόμα: Ποιοι είναι οι ήρωές σας σήμερα;

Μ.Μ.: Ο καθημερινός βιοπαλαιστής. Ο άστεγος, ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος. Κάθε βράδυ που πέφτω για ύπνο η σκέψη μου πάει σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας. Ιδρώνω, στριφογυρίζω στα σεντόνια. Μου παίρνει τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Επίσης, μου αρέσει και ο Γιώργος Πάντζας.

U: Τέλος, θα ήθελα δυο λόγια για τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παραδίδετε.

Μ.Μ.: Ο επίσημος τίτλος τους είναι: «Η Μυθωδία της Γραφής: Πώς να γίνετε γαμάτος συγγραφέας σαν τον Μάνθο Μεγαλογραφιά σε 10 μαθήματα». Το κόστος είναι 1.453 ευρώ και κάθε μαθητής παίρνει το τελευταίο μου βιβλίο εντελώς δωρεάν, καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό των 25 ευρώ.

U: Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μάνθο! Μου επιτρέπεις να σε λέω Μάνθο, έτσι;

Μ.Μ.: Εγώ ευχαριστώ. Και αν μπορείς, στείλε μου το λινκ για να το ποστάρω στο Facebook να μου βάλουν like. Και να μου μιλάς στον πληθυντικό. Δεν με ξέρεις κι από χθες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.