Πολιτικη & Οικονομια

Μπαρόζο: Οι αγορές περιμένουν ήττα Τσίπρα στις εκλογές

«Δεν γνωρίζαμε τα νούμερα», το αιχμηρό σχόλιο για την κυβέρνηση Καραμανλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα είναι να δείξει τη δέσμευσή της επί των μεταρρυθμίσεων. Να ϕανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων ϕιλικών για την επιχειρηματικότητα (...)».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές κάλπες πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει ενδεχόμενη αναθεώρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών στους πολίτες.

«Η άποψή μου είναι "Πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες"» σχολίασε με νόημα.

«Δεν γνωρίζαμε τα νούμερα»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International ξεκαθάρισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση, καθώς «δεν γνωρίζαμε τα νούμερα».

«Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (...) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση» εξήγησε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριϕθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, έγινε αποδεκτή.

Σε «πολύ ευαίσθητη στιγμή» η Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράϕο Νίκο Χατζηνικολάου προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πολύ ευαίσθητη στιγμή», λόγω των ϕετινών εκλογών, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν σε παροχές.

«Η Ελλάδα έϕθασε πολύ κοντά στο Grexit» είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι παρά τις έντονες πιέσεις από κράτη-μέλη, η Κομισιόν ήταν σταθερά υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Υπήρχε και ο ϕόβος ότι αν η Ελλάδα "έπεϕτε", θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία. Αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, καθώς με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποϕευχθεί.

«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αϕοσίωσή του στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας.

«Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροϕή (...) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας» είπε.

Πρόσθεσε, δε, πως είναι καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το 10ετές ομόλογο, αν και -όπως υποστήριξε- η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.