Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Δεν κάνεις πολιτική με τον μέσο όρο των καφενείων

Αιχμές από τον πρόεδρο του Ποταμιού κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Θεοδωράκης
Σταύρος Θεοδωράκης/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Η διαφορά η δική μας με τις άλλες χώρες που πέτυχαν, είναι ότι σε αυτές υπήρχε εθνική συνεννόηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρόσθεσαν μίσος πάνω στο μίσος».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στους Δελφούς και οι εργασίες του ολοκληρώνονται εντος της ημέρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε αιχμές, σχολιάζοντας με νόημα πως «οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι καταστροφείς, πρέπει να είναι δημιουργοί». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για τις διχαστικές πολιτικές και το μίσος στην κοινωνία, εξηγώντας ότι «η κορυφή μεταδίδει το μήνυμα στη βάση».

Κανένας διάλογος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκτίμησε ότι «δεν έγινε διάλογος ούτε στην κοινωνία, ούτε στη Βουλή».

Όπως είπε, έγινε «ένας κομματικός πόλεμος και καμία σοβαρή κουβέντα», θυμίζοντας ότι οι ομιλίες των πολιτικών στη Βουλή ήταν γεμάτες με κομματικά συνθήματα, με συνέπεια να δημιουργείται μίσος στον λαό.

Όταν ρωτήθηκε για την κοινωνία, απάντησε ότι δε χρειάζεται οι πολιτικοί να ακολουθούν τον μέσο όρο της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ακούσει το κόμμα του, τα άλλα κόμματα και εμάς, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξήγησε, δε, ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι σε επαφή με την κοινωνία, «αλλά δεν κάνεις πολιτική με το μέσο όρο των καφενείων».

Τρία είδη ανθρώπων στην κοινωνία

Σχετικά με τις θυσίες που απαιτήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις ήταν σωστές, παρουσιάστηκαν όμως ως κάτι που έχει επιβληθεί από πάνω και οι πολίτες ήταν κατά συνέπεια αρνητικοί.

«Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ποτίσει τον κόσμο με την εξής θεωρία: Αν δεν παραβιάσεις εσύ το νόμο, κάποιος άλλος θα τον παραβιάσει, θα επιτύχει και θα κερδίσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι στα χρόνια της κρίσης όλοι οι πολιτικοί έλεγαν ότι «μας υποχρεώνουν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και δεν έλεγαν, πρέπει να κάνουμε αυτό».

«Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων: α) Αυτοί που βλέπουν, β) αυτοί που για να δουν, πρέπει να τους το δείξεις και γ) αυτοί που δε θα δουν ποτέ» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης εκτιμώντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως «υπάρχουν λίγοι που δείχνουν αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος».

Και επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση αυτή τόσο στους πολιτικούς όσο και στους δημοσιογράφους, τονίζοντας: «Η διαφορά μας με κοινωνίες που προοδεύουν είναι ότι υπάρχει μεγάλη μάζα ΜΜΕ, διανοούμενων και άλλων που δείχνουν αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος».

Προσφυγικό και τέμενος

Όταν ρωτήθηκε αν στην Ελλάδα αντέχουμε τη διαφορετικότητα, απάντησε: «Αντέχουμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους. Στο Ποτάμι λέμε ότι "και το δικαίωμα του ενός είναι για μας δικαίωμα". Όμως η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έρχονται».

Σχετικά με το τεμένος που ετοιμάζεται, είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν τη θρησκεία τους, όμως διερωτήθηκε αν θα πρέπει ως Πολιτεία να επιτρέψουμε στα παιδιά των μεταναστών να μην πηγαίνουν σχολείο. Όπως εξήγησε, η συζήτηση άνοιξε στη Γαλλία πρόσφατα, καθώς παίρνουν πολλά παιδιά από το σχολείο, κυρίως κορίτσια.

«Ναι, στα δικαιώματα, αλλά σεβασμό στις αξίες του Δυτικού Πολιτισμού» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.