Πολιτικη & Οικονομια

Ελλάδα κι Ευρωπαϊκή Ένωση, μία διαρκώς ανανεούμενη σχέση

Η συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μία σειρά από ερωτήματα για τις σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ έθεσε στην αρχή της συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, πριν δώσει τον λόγο στους ομιλητές.

Ο κ. Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE ξεκίνησε παρουσιάζοντας κάποια αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες δείχνουν μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στην ΕΕ ακόμα και από τους Βρετανούς. «Από την κρίση μάθαμε η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη να υποστηρίξει κράτη όπως η Ελλάδα», σημείωσε ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας, εξασφαλίζοντας πρώτα την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Εξαιρετικά ταραχώδη» χαρακτήρισε την ιστορική σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ που συνόψισε την πορεία αυτή σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: τις σωστές στρατηγικές επιλογές, τις σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες και τα προβλήματα ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών. «Η ένταξη της Ελλάδας σε ΕΟΚ και μετά ΕΕ ήταν το τέλος μίας εποχής όπου η χώρα ήταν το αντικείμενο της ευρωπαϊκής διπλωματίας και όχι το υποκείμενο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό άλλαξε στην πορεία. «Τελευταία, η χώρα μπήκε σε καραντίνα και μετατράπηκε πάλι σε αντικείμενο» αφού οι αποφάσεις «παίρνονταν αλλού», επισήμανε.

Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, υπενθύμισε ότι η είσοδος στην ΕΟΚ «ήταν σε μεγάλο βαθμό υπόθεση πολιτικών ελίτ» αλλά στην πορεία η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ κέρδισε την κοινή γνώμη. Χαρακτήρισε την κρίση «ρήγμα στην σχέση μας με την Ευρώπη» που γέννησε το αίσθημα της θυματοποίησης στους Έλληνες. Αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο χαρακτήρισε «φανφαρόνο νάρκισσο» που αποθεώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 επειδή μίλησε «στην καρδιά της πληγωμένης αξιοπρέπειας». Η αίσθηση αυτή της ήττας, κατά τον κ. Παγουλάτο, έφερε στην συνέχεια την παραίτηση των πολιτών, που εξακολουθεί να κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

Για τις αλλαγές στο πολικό σκηνικό μίλησε η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι οποίες θα αποτελέσουν αφορμή, όπως είπε «να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας» μετά τις ευρωεκλογές. «Στη νέα αυτή Ευρώπη θα πρέπει και η Ελλάδα να βρει τον δικό της δρόμο», είπε και παρουσίασε μία σειρά από ζητήματα στα οποία θα μπορούμε να αναλάβει δράση η χώρα όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με την Τουρκία κ.ά. Αναφερόμενη στο BREXIT σημείωσε ότι είχε ένα καλό αποτέλεσμα αφού κανείς πια (εκτός κάποιων ακραίων) δεν μιλάει για έξοδο από την ΕΕ.