Μοσκοβισί στη Βουλή: Μη ρεαλιστικά τα υψηλά πλεονάσματα
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
Μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής.
Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας επανέλαβε οτι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» προσθεσε ωστόσο σε άλλο σημείο πως «ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων όμως τους επέβαλε το Δ.Ν.Τ και τους δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά αποδέχθηκε τη μείωση των πλεονασμάτων με νέα συμφωνία, μετά από σχετική -πιεστική- τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη. Σημειώνεται ότι νέα συμφωνία για τη μείωση των πλεονασμάτων ζητά ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ο κ Μοσκοβισί απάντησε για το ζήτημα των πλεονασμάτων:
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία δημοσιογράφος με ερώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, «pacta sunt servanda» οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν.
Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Λέγοντας αυτό βέβαια, σέβομαι και πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.
»Τώρα, το για το ότι ο κ. Weber, είναι ένας άνθρωπος, πολύ καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, το ELK είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκει στο CDU στη Γερμανία, μη το ξεχνάμε. Ότι ο εκπρόσωπος CDU και CU που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.
»Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία θέση, απλώς η Κομισιόν είναι εδώ για να κάνει σεβαστούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία που θα φαινόταν κάπως χαλαρή, όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω, γιατί αυτό θα μπέρδευε την κατάσταση.
»Τέλος πάντων, θα πρέπει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το τι έχει γίνει και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη να εξελίσσεται».
Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε θέσει από τη ΝΔ η Φωτεινή Αραμπατζή λέγοντας: «Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά στην πάγια θέση του Προέδρου του Κόμματος μας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανάγκη μείωσης των υπερπλεονασμάτων, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., από 3,5% τουλάχιστον στο 2%. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Weber, σε τοποθέτησή του εδώ στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, ανέφερε πως η Ευρώπη θα μπορούσε μελλοντικά να συζητήσει τη μείωση του υπερπλεονάσματος.
»Υιοθετείτε αυτή την άποψη; Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, εφόσον εκλεγεί ο κ. Weber στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα στηρίξουν αυτή τη θέση για μείωση του υπερπλεονάσματος; Αν εκλεγεί ο κ. Timmermans, όπως φαντάζομαι εσείς ελπίζετε, θα έχει την ίδια άποψη με τον κ. Weber;»
Νωρίτερα και ο Σταυρος Καλαφάτης είχε επισημάνει «Ακούσαμε όμως, κύριε Επίτροπε, ότι απαντάτε αρνητικά στο αίτημα που προβάλλει ο Πρόεδρος του Κόμματος μας, για αναθεώρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν, ως προς τα πρωτογενή πλεόνασμα. Ακούσαμε πώς δηλώσατε, ότι «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και ότι η εκπλήρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δεν τίθεται σε συζήτηση».
»Εάν, κύριε Επίτροπε, έτσι τα είπατε, υπάρχει ζήτημα και εξηγούμαι. Συμφωνούμε απόλυτα με το πρώτο, ότι δηλαδή οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα τις παραβιάσουμε. Διαφωνούμε όμως με το δεύτερο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση. Διαφωνούμε, διότι η Ευρώπη είναι υπόθεση διαρκούς συζήτησης και εμείς ζητούμε να συζητήσουμε, ζητούμε μάλιστα- όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρόεδρος του Κόμματος μας- να συζητήσουμε αφού πρώτα δείξουμε την αφοσίωσή μας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εφόσον αποδείξουμε ότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, ότι εφαρμόζουμε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ότι κινούμαστε με υπευθυνότητα, ότι σεβόμαστε το κοινό καλό ζητούμε να συζητήσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
»Δεν ζητούμε, λοιπόν, μια κάποια χάρη με το “ξημέρωμα” της νέας Κυβέρνησης.
»Ζητούμε ένα περιθώριο ανάσας για μια χώρα και έναν λαό που υποφέρει από μια 10ετή κρίση, ζητούμε μικρό περιθώριο για πιο ρεαλιστική, πιο αναπτυξιακή, πιο κοινωνική πολιτική. Δικαιούμαστε να το ζητούμε αυτό και είναι θετικό, που ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ.Τσακαλώτος, δεσμεύθηκε ότι και το Κόμμα του θα στηρίξει το αίτημά μας. Εάν λοιπόν είπατε, όσα ακούσαμε να μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες, ζητούμε να το ξανασκεφθείτε.
»Γιατί να προκαταλαμβάνετε τον διάδοχό σας, γιατί να προκαταλαμβάνετε αποφάσεις που θα ληφθούν μετά από ένα χρόνο, γιατί να απομακρυνθείτε από την Ελλάδα που στηρίξατε τις δύσκολες ώρες του 2015»;
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε: «Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και προχωράει στην ανασυγκρότηση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, προωθώντας ταυτόχρονα αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι «ο Επίτροπος απάντησε στους καταστροφολόγους των κομμάτων και των ΜΜΕ». «Η παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στη Βουλή των Ελλήνων», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, «αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνον για μια αποτίμηση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας αλλά και για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρώπης». Για τα ζητήματα αυτά, είπε, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και θεσμών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας διακυβέρνησης στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχε.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει πίσω της την αντιαναπτυξιακή λιτότητα, θεσπίζοντας μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να βάλουν στο πρώτο πλάνο της οικονομίας τις ίδιες τις κοινωνίες.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, στην παρέμβασή της χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα που σηματοδοτείται από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να παραμείνουν αλληλέγγυες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, υπερασπιζόμενες τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα με γνώμονα τη συνύπαρξη, τη συνανάπτυξη και τη συναντίληψη. Τέλος, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι αποτελεί ορόσημο για τα Βαλκάνια και προοπτική ειρήνης για όλη την Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μα καλά μυαλό κουκούτσι;! Μα καλά δεν σε ενδιαφέρει η υστεροφημία σου;» γράφει ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος από την Κουμουνδούρου
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Με αφορμή την παράταση που δόθηκε στις κάλπες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.