Πολιτικη & Οικονομια

Στυλιανίδης: Επικίνδυνη αφέλεια το δίλημμα εντός ή εκτός ΕΕ

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν το έθνος-κράτος, μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Επικίνδυνη αφέλεια» χαρακτήρισε ο ευρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, το δίλημμα που θέτουν οι ευρωσκεπτικιστές μεταξύ επιστροφής στα έθνη-κράτη και παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού το πρώτο σενάριο δεν θα οδηγήσει απλά σε κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά σε περιθωριοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε:  «Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι να γυρίσουμε στο έθνος- κράτος, που θα εξασφαλίσει δήθεν εθνική κυριαρχία και εθνικές ταυτότητες. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν το έθνος-κράτος στο οποίο οραματίζονται κάποιοι να επιστρέψουν, μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, ούτε καν η ισχυρή Γερμανία, που αν αύριο αντιμετωπίσουμε μια επιδημία τύπου Έμπολα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης. Παρατήρησε δε, ότι το ίδιο ισχύει για την πολιτική προστασία και την προστασία των συνόρων - και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, «ακόμη και ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν μόνοι τους, όσα τείχη και αν χτίσουν».

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου αποτελούν μεγάλο διακύβευμα και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι παρά την κρίση στην Ευρώπη, τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, η δική του εμπειρία διεθνώς είναι ότι άπαντες προσβλέπουν στο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτοκριτική ναι, αλλά όχι αυτομαστίγωμα

«Οταν κάνουμε κριτική και αυτοκριτική στην Ευρώπη, καλό είναι να μην καταλήγουμε στο αυτομαστίγωμα, γιατί αυτό εξυπηρετεί τον ευρωσκεπτικισμό και όσους θέλουν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό πρότζεκτ» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Ναι, να ανοίξουμε διάλογο για την Ευρώπη, αλλά να λέμε και τα καλά της, να τα ακούει ο κόσμος, γιατί αλλιώς τον δηλητηριάζουμε τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές».