Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία Πρεσπών: Τι ισχύει για τα εμπορικά σήματα

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev-tsipras
Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα. Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, σχετικά  με τα εμπορικά σήματα στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, όπως ανέφερε ο ίδιος, από τη φύση τους, οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε ολόκληρα κράτη, και αναγνωρίζονται εντός της ΕΕ και όπου υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ο κ. Αυλωνίτης συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης από εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να διατυπωθούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις, να εξεταστούν ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να αποφευχθεί σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ

Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα είναι ενεργή τουλάχιστον για τρία χρόνια. Μέσα από το δίαλογο των επιχειρηματιών να αμβλύνονται οι διαφορές.

Ο κ. Αυλωνίτης είπε ότι δεν υπάρχουν πολλές καταχωρήσεις στο Ευρωπαϊκό Γραφείο καταχώρησης σημάτων (19) με την αναφορά σε Μακεδονία, Μακεδονικό κλπ ενώ, γενικότερα, δεν παρατηρείται αυξητική τάση στην κατοχύρωση σημάτων από ελληνικές επιχειρήσεις.

«Το ότι οι καταχωρήσεις είναι λίγες δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι θέμα επιχειρηματικών επιλογών και δεν θα έρθουν σε δυσμενέστερη θέση οι ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συγκροτημένη εμπορική πολιτική και σήμερα κίνδυνοι σύγχυσης υπάρχουν. Η πρόκληση είναι τα ελληνικά προιόντα να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που αξίζει στην ποιότητα τους και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτή την προσπάθεια η συμφωνία δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. 'Αλλο οι αυστηρά νομικές πρόνοιες της συμφωνιας και άλλο η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να εξασφαλίζεται η διακριτότητα. Η συμφωνία δημιουργεί μια δυναμική για διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα και τελικά να επέλθει η βαλκανική συνανάπτυξη».

Τέλος σχολίασε ότι οι αναφορές για πλήθος μηνύσεων που ενδεχόμενα να προκύψουν από την συμφωνία είναι ανυπόστατες. «Η συμφωνία δεν δίνει πάτημα σε μηνύσεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Αυλωνίτης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.