Πολιτικη & Οικονομια

Στην Κομισιόν η πρόταση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Τρεισήμισι μήνες μετά τη δημοσιοποίησή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος / © INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τρεισήμισι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να την αξιοποιήσει και να την προωθήσει άμεσα προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Στόχος είναι να εξεταστούν από την DG Comp τόσο η πρόταση της ΤτΕ όσο και το αντίστοιχο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να γίνουν τυχόν αναγκαίες προσαρμογές και, εφόσον δοθεί το τελικό πράσινο φως, να δρομολογηθεί η υλοποίηση των δύο αυτών λύσεων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα δύο προτεινόμενα σχήματα μείωσης των «κόκκινων» δανείων είναι συμπληρωματικά και ότι η προώθηση και των δύο είναι προς όφελος των τραπεζών, γιατί θα τους επιτρέψει να επιλέξουν εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις τελικές λεπτομέρειες της πρότασης της ΤτΕ, καθώς και το πώς μπορεί να «κουμπώσει» με το σχέδιο του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην DG Comp. Η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται περί τα μέσα Απριλίου.


Η πρόταση της ΤτΕ έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: (α) βασίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο, που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, (β) αξιοποιεί με δημιουργικό τρόπο τον αναβαλλόμενο φόρο, που θεωρείται χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο και ο οποίος με την εφαρμογή του σχεδίου θα περιοριστεί από το 57% στο 30% των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, (γ) επιτρέπει πολύ μεγάλη και ταχεία μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία μπορεί να φθάσει τα 40 δισ. ευρώ –ύψος διπλάσιο, σε σύγκριση με την πρόταση του ΤΧΣ–, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών θα παραμείνουν διψήφιοι.



 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.