Πολιτικη & Οικονομια

Εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου

Αθηνά Σακκά: Παιδιά χωρίς εμβόλια

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52178-106417.jpg

Περίμενα στην ουρά να πληρώσω ένα λογαριασμό και ένας τύπος μπροστά ονειρευόταν τη μέρα που θα βγει στη σύνταξη: «Θα το σπάσω το τάβλι». Η Αθηνά Σακκά από τη Νίκαια έχει κι εκείνη ενδιαφέροντα, της αρέσει η τέχνη και αφιερώνει αρκετές ώρες τα τελευταία δύο χρόνια που πήρε σύνταξη από την τράπεζα. Και μία ημέρα την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, από τις δέκα το πρωί έως τις δυόμισι με τρεις το μεσημέρι, εργάζεται ως εθελόντρια στο πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, στο Πέραμα.

«Ασχολούμαι με την υποστήριξη του Παιδιατρικού Τμήματος, δίπλα σε μία παιδίατρο. Παίρνω το ιστορικό, να δω ότι αυτός που ήρθε είναι πράγματι ανασφάλιστος και να το επιβεβαιώσω, να καταγράψω τα στοιχεία του και τέτοια πράγματα. Έχω δουλέψει, επίσης, και στο φαρμακείο, στην κατηγοριοποίηση, στις λήξεις φαρμάκων κ.λπ.».

«Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι εθελοντικά και όταν βγήκα στη σύνταξη άρχισα να ψάχνομαι. Είχα μία φίλη γιατρό που εργαζόταν και εκείνη εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου, κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ».

«Περισσότεροι από τους μισούς που έρχονται είναι Έλληνες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που λένε. Που έμειναν ανασφάλιστοι. Ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν το Ταμείο τους, άνεργοι».

«Είναι τραγικό αλλά τα περισσότερα παιδάκια που βλέπουμε έχουνε μείνει πίσω στον εμβολιασμό. Βλέπουμε παιδιά 5, 8, 10 ετών που δεν έχουν κάνει τα εμβόλια που θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες εξαφανίστηκαν λόγω του εμβολιασμού. Εάν τα παιδιά δεν εμβολιάζονται κανονικά, υπάρχει ο κίνδυνος οι ασθένειες αυτές να επιστρέψουν».

«Έρχονται ακόμα και για να πάρουν μια ιατρική βεβαίωση για να γραφτεί το παιδί τους στο σχολείο. Ξέρετε, για να γραφτεί ένα παιδί στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο, θα πρέπει να έχει ιατρική βεβαίωση. Άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν χρήματα να πάνε σε ιδιώτη γιατρό, έρχονται σε εμάς».

«Θα συνεχίσω. Εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι Γιατροί του Κόσμου προγραμματίζουν παρεμβάσεις σε σχολεία της περιοχής για το ρατσισμό και τη βία, αλλά και για τον εθελοντισμό».

«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνει κανείς, πολύ περισσότερο όταν βγαίνει στη σύνταξη και έχει χρόνο, πράγματα με τα οποία δεν μπορούσε να ασχοληθεί όσο εργαζόταν. Και ο εθελοντισμός είναι μια σπουδαία πράξη και για τον εαυτό σου. Βλέπω άνεργους εθελοντές οι οποίοι την ώρα που εργάζονται στο πολυιατρείο λάμπουν».

«Θα πρότεινα σε όλους να βρουν αυτό που τους ταιριάζει και να ασχοληθούν εθελοντικά, κάποιες ώρες την εβδομάδα. Εκτός του ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, μόνο αν βιώσεις κάποια πράγματα μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η πραγματική ζωή. Οι ειδήσεις στην τηλεόραση, οι εφημερίδες, οι κουβέντες με τους φίλους είναι μια εικονική πραγματικότητα».

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν διαρκή έκκληση για εθελοντές, γιατρούς και όχι μόνο, για τα πολυιατρεία ή για τις αποστολές που κάνουν εντός Ελλάδας με τις κινητές μονάδες τους. Μπορείτε να απευθύνεστε εδώ:

Αθήνα: Σαπφούς 12, πλατεία Κουμουνδούρου, 210 3213150.

Πέραμα: Αριστείδου 5 & Ξενοφώντος, 210 4414788.

Θεσσαλονίκη: Ίωνος Δραγούμη 65, 2310 566641.

Χανιά: Μπόνιαλη 11, 28210 23110.

Καβάλα: Καράνου 13, 2510 227224.

Πάτρα: Καποδιστρίου 92, 2610 310366.

www.mdmgreece.gr

(Η φωτογραφία είναι από το πολυιατρείο της Κουμουνδούρου)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.