- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσακαλώτος: Πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές
«Πολύ υψηλός ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%»
Πολύ πιθανή χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εθνικές εκλογές σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι θα στηριχθεί η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατιας να μειώσει τα πλεονάσματα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι αυτός που τα υπέγραψε, σημείωσε ότι ο στόχος του 3,5% έως το 2022 είναι πολύ υψηλός.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο μέσο ότι «έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για το 2021 και το 2022» ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα στήριζε μια τέτοια πρόταση.
«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι δεν διαφωνεί με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα στηρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο αίτημα της μείωσης του ύψους των πλεονασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας επειδή η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση κάτι που είναι πιθανό, αλλά στην ατυχή περίπτωση που συμβεί, εάν το ζήτημα είναι βασικός πυλώνας της θα την υποστηρίξουμε, παρόλο που δεν θα κάνουμε το ίδιο σε πολλά άλλα πεδία».
Σχετικά με το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας και το πώς θα θωρακιστεί η Ελλάδα από εξωγενείς παράγοντες όπως ήταν ιταλική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται με το αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer) και ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
«Πρώτα από όλα έχουμε το αποθεματικό ασφαλείας, οπότε το ελληνικό χρέος εξασφαλισμένο για τα επόμενα 2 χρόνια, επίσης χτίσαμε το χρέος μας έτσι ώστε τα 15 επόμενα χρόνια να έχουμε μικρές αποπληρωμές σε σχέση με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», είπε συγκεκριμένα ο ΥΠΟΙΚ. «Αυτό μας δίνει περιθώριο ώστε να έχουμε συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης και να μειώσουμε την αναλογία του χρέους ΑΕΠ», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «θα προστατεύσουμε τη χώρα στις αγορές με το να είμαστε διαφανείς στην αναπτυξιακή στρατηγική μας».
Όσον αφορά στις εκκρεμότητες της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup του Μαρτίου - καθώς το Reuters πριν από λίγες ημέρες μετέδωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θα δώσουν στην Ελλάδα τα 750 εκατ. ευρώ από τα ομολογιακά κέρδη που κατέχει η ευρωζώνη - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες στις 11 Μαρτίου.
«Υπάρχει δουλειά να γίνει για να περάσουμε τους νόμους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup. Οπότε η έκθεσή τους θα έχει θετική κατεύθυνση, θα λέει ότι έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Υπάρχουν ένα ή δύο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή αλλά πρόκειται για συμφωνημένα νομοσχέδια και είναι τυπικό θέμα μέχρι τις 11 Μαρτίου» είπε στο CNBC ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «υπολλείμματα» του τρίτου Μνημονίου τα μέτρα αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Μεταβαίνουμε σε ένα νέο σύστημα στο οποίο θα παρέχεται στήριξη στους πολίτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οπότε είναι καλό για τους πολίτες ότι τα δάνειά τους που δεν πληρώνονται θα γίνουν "πράσινα" δάνεια... Αλλά θα βοηθηθούν και οι τράπεζες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».