Πολιτικη & Οικονομια

Τραπεζίτες και μάγκες

Ο πρωθυπουργός χρειάζεται για εχθρούς τους τραπεζίτες, αλλά καλοβλέπει τις τράπεζες, ειδικά όταν δανειοδοτούν τους δικούς του

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stournaras_papadimos_2.jpg

Οι τραπεζίτες είναι ένας πιασάρικος εχθρός. «Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του από την –παραφορτωμένη από συμβολισμούς– Ιθάκη  για τη λήξη του μνημονίου. Εννοούσε πρώτα τον Λουκά Παπαδήμο και έπειτα τον Γιάννη Στουρνάρα.

Δηλαδή οι τραπεζίτες, οι άνθρωποι της πλουτοκρατίας, ανέλαβαν δημόσια αξιώματα εξευτελίζοντας τη δημοκρατία. Όμως ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε πρωθυπουργός έχοντας –όπως  το Σύνταγμα ορίζει– λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Μάλιστα είχε την υποστήριξη του πρωτοφανούς αριθμού των 255 βουλευτών και τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ).

Ο Αλέξης Τσίπρας που αισθάνεται σήμερα άνετα με 151 βουλευτές, από τους οποίους έξι έχουν αποστατήσει από τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν, μιλούσε για εξευτελισμό της δημοκρατίας. Είναι εξευτελισμός της δημοκρατίας να σε στηρίζουν 255 βουλευτές και τρία κόμματα, αλλά είναι πολύ δημοκρατικό να στηρίζεσαι από βουλευτές που εκλέχτηκαν από τους ψηφοφόρους ως αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην επισκεφτεί στο νοσοκομείο τον βαριά τραυματισμένο από τρομοκρατική ενέργεια πρώην πρωθυπουργό. Ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας διακεκριμένος πανεπιστημιακός, δεν ήταν ποτέ τραπεζίτης σε ιδιωτική ή εμπορική τράπεζα. Ήταν δημόσιος λειτουργός. Η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι, μεταξύ άλλων, θέση ελεγκτή των τραπεζών από την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος. Ούτε η θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σχέση με ιδιώτες τραπεζίτες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, αρκετά χρόνια πριν γίνει υπουργός. Μετά την υπουργική του θητεία έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο καθένας κρίνεται για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του και η στοχοποίηση προσώπων με τον χαρακτηρισμό «τραπεζίτης» είναι μια φτηνή εκμετάλλευση των στερεοτύπων που έχουν καλλιεργηθεί.

Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο ίδιος διόρισε διοικητή στην Εθνική Τράπεζα την πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, και την κράτησε στη θέση της μέχρις ότου απαγορεύτηκε από τους δανειστές να τοποθετούνται στις εμπορικές τράπεζες πρόσωπα που κατείχαν πολιτικές θέσεις στο παρελθόν.

Καλύπτοντας τον υπουργό του Παύλο Πολάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να τον κατονομάσει, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο (20/22019). «Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μία από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή του 2015, κατηγορεί τον Στουρνάρα ότι έριξε την οικονομία στα βράχια. Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Στουρνάρας στην Ελλάδα υπήρχε ύφεση γύρω στο 7% και στο τέλος του 2014 (μετά την ολιγόμηνη θητεία του Γκίκα Χαρδούβελή) η χώρα είχε ανάπτυξη 0,7% (1,7% το τέταρτο τρίμηνο) για πρώτη φορά μετά το 2007. Η ανάπτυξη τότε στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, παρ’ όλη την ανασφάλεια που έφερνε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία η χώρα ξαναγύρισε στην ύφεση, παρά το ευνοϊκό περιβάλλον που δημιούργησαν η άνοδος του τουρισμού λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ανταγωνιστικές χώρες, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η ποσοτική επέκταση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Την ώρα που όλη η Ευρώπη είχε επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα πλήρωνε τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη πιο εξωφρενική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού σε εκείνους που δεν πέτυχαν ούτε μία από τις προβλέψεις τους. Ο άνθρωπος που είχε ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ» και ότι «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» μιλάει για τις προβλέψεις των άλλων. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πέσει εντελώς έξω και στις επίσημες προβλέψεις των προϋπολογισμών των δύο τελευταίων ετών για την ανάπτυξη, η οποία στο τέλος περιορίζεται στο μισό του προβλεπομένου.

Ο πρωθυπουργός χρειάζεται για εχθρούς τους τραπεζίτες, αλλά καλοβλέπει τις τράπεζες, ειδικά όταν δανειοδοτούν τους δικούς του. Οι τράπεζες είναι καλές όταν χρηματοδοτούν τον Καλογρίτσα για να γίνει κόκκινος εργολάβος και καναλάρχης. Επίσης είναι καλές όταν δανειοδοτούν τον Πολάκη, ο οποίος κλαίγεται ότι δεν του φτάνουν οι βουλευτικοί και οι υπουργικοί μισθοί σε σχέση με το τριπλάσιο εισόδημα (200 με 270 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο) που, όπως λέει, είχε πριν γίνει υπουργός, έστω και αν δήλωνε πολύ λιγότερα στο πόθεν έσχες.

Ο  Αλέξης Τσίπρας σπιλώνει τη δημόσια παρουσία του Λουκά Παπαδήμου, αλλά καλύπτει τις δηλώσεις και τις πράξεις του Παύλου Πολάκη. Έχει πρόβλημα με τους «τραπεζίτες», αλλά παραδέχεται τους μάγκες. Δεν ενοχλείται καθόλου από τις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Το έδειξε και όταν ένας άλλος υπουργός του, ο «αναντικατάστατος» Καμμένος, έλεγε σε έναν συνάδελφό του, τον Κοτζιά, «Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κικίλιας: Συνέντευξη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Βασίλης Κικίλιας: «Προστατεύουμε και βοηθούμε τους πολίτες στον δύσκολο κόσμο της κλιματικής κρίσης»

Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.