- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Public Issue για ΝΔ: Πρώτη με 14,5% διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ
Ποια άλλα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή - Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης
Προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue.
Ειδικότερα, στην εκλογική επιρροή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 39%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος με 24,5%.
Ακολουθούν:
- Κίνημα Αλλαγής: 8,5%
- Χρυσή Αυγή: 7,5%
- ΚΚΕ: 6,5%
- Ελληνική Λύση: 3%
- Ένωση Κεντρώων: 1,5%
- Ποτάμι και ΑΝΕΛ: 1%.
Με βάση αυτήν την εκτίμηση ο αριθμός των εδρών που κερδίζει η ΝΔ κυμαίνεται από 150-170, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει έναν αριθμό εδρών μεταξύ 60 και 77.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, «η διαφαινόμενη αδυναμία των 3 μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) να υπερβούν το κατώφλι του 3%, σε συνδυασμό με την οριακή άνοδο της ΝΔ, εξισορροπούν την πιθανή είσοδο της Ελληνικής Λύσης στην επόμενη Βουλή, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξασφαλίζει, σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (160 έδρες), στο βασικό σενάριο της 6κομματικής Βουλής».
«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
»Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το α’ κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. (Το όριο για την αυτοδυναμία του α’ κόμματος χαμηλώνει, όσο αυξάνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%). Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία» εξηγούν οι αναλυτές της Public Issue.
Στην ανάλυση προστίθεται ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω από το κυβερνών κόμμα.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσκόπηση: