Πολιτικη & Οικονομια

Τι άκουσε από τον Αλέξη ο Φωτόπουλος

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την Τρίτη τα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Δίπλα του, το εκλεκτό μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος (για τη θέση του οποίου, όσοι διαθέτουν ασθενή μνήμη μπορούν να ανατρέξουν εδώ).

Ο Ν. Φωτόπουλος είχε μια καλή ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, διανθισμένες με λαϊκές τοποθετήσεις, όπως: «Το πρόβλημά τους ξέρετε ποιο είναι; Ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα χάσουν την εξουσία μαζί με τα κουτάλια και τα ζουμιά». (Απόσπασμα υπογραμμισμένο από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ).

Ή, το άλλο: «Δεν θα φοβηθούμε το μαχαίρι. Αν είμαστε μόνοι μας μπορεί και να το φοβηθούμε. Άλλωστε είναι θρασύδειλοι. Άμα σε βρουν μόνο σε ξεκοιλιάζουν».

Γενικά η ομιλία του προέδρου ήταν ένα σφοδρό «κατηγορώ» κατά την προοπτικής να δοθούν τομείς της ενέργειας σε ιδιώτες: «Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου».

Έτσι έρχεται να «κουμπώσει» η θέση αυτή, με τις ολέθριες τακτικές της κυβέρνησης, με τα φορολογικά της «μαγικά» και τη γραφειοκρατία, να αποθαρρύνει τους όποιους σοβαρούς ιδιώτες επενδυτές από τη χώρα. Παλιά μου τέχνη, κόσκινο.

Αλλά μη βιάζεστε! Υπάρχει στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα και ένας αστερίσκος: «Οι επενδύσεις πρέπει να έρθουν μέσα από το Δημόσιο τομέα και από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Αλλά να υπάρξει και ένα περιβάλλον ασφάλειας, ώστε να έρθουν και οι ιδιώτες επενδυτές όχι για πλιάτσικο, αλλά για παραγωγικές επενδύσεις».

Μένει να μας εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πώς διαχωρίζει τις παραγωγικές επενδύσεις ιδιωτών από τα «κουτάλια και τα ζουμιά»;. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για επενδύσεις από το εξωτερικό; Ή μήπως, καλύτερα, να ρωτήσουμε τον Ν. Φωτόπουλο;