Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση του συντάκτη μας Περικλή Δημητρολόπουλου στην επιστολή του μορφωτικού ακόλουθου της πρεσβείας του Ιράν

Το σχόλιο για την αντίδραση που προκάλεσε το άρθρο «40 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν» στην ATHENS VOICE

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-143386732.jpg
Shirin Ebadi, © Scott Olson/Getty Images/Ideal Image

Απαντώντας στο άρθρο «40 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν», που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος μας, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ι.Δ. του Ιράν στην Αθήνα κ. Ali. M. Helmi, απέστειλε επιστολή στην ATHENS VOICE, όπου τοποθετείται και σχολιάζει τα όσα γράφει ο συντάκτης μας Περικλής Δημητρολόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Ali. M. Helmi, παρακάτω:

Θα ήθελα κατ' αρχήν να απευθύνω τους χαιρετισμούς και τον σεβασμό μου. Ο λόγος που σας γράφω είναι για το άρθρο «40 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν» του Περικλή Δημητρολόπουλου που δημοσιεύτηκε στο site της Athens Voice στις 13/2/19 και αναφέρονται πληροφορίες που προέρχονται είτε από έλλειψη γνώσης του συντάκτη είτε ίσως εσκεμμένα έχοντας κάποιες πολιτικές βλέψεις, καθώς οι πληροφορίες αυτές είναι αναληθείς και, επιτρέψτε μου να πω, παράλογες.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε το συνημμένο αρχείο σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν και μια άλλη άποψη σχετικά με μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις της σύγχρονης ιστορίας ώστε να μπορούν να έχουν μια σωστή κρίση σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο συγγραφέας του προαναφερθέντος άρθρου κ. Περικλής Δημητρολόπουλος λόγω έλλειψης πληροφοριών και επαρκούς γνώσης της σύγχρονης ιστορίας του Ιράν και του βασιλικού καθεστώτος του Σάχη έχει αναφερθεί σε κάποια θέματα που εδώ θα προσπαθήσω να τα διευκρινίσω.

Αρχικά, ο συγγραφέας σε αυτό το άρθρο έχει αναφέρει ότι: «Τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα δεν έδωσαν τη θέση τους παρά σε αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα», κάτι που θεωρεί ως κανόνα παρόλο που δεν είναι έτσι, καθώς τον 18ο αιώνα και πιο πριν σε διάφορα μέρη του κόσμου είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση υπήρχαν πολλά βασιλικά καθεστώτα και δικτατορίες, οι οποίες με διάφορα ονόματα και με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων κυβερνούσαν το λαό και το έθνος τους και ο λαός δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην επιλογή τους. Όμως με το πέρασμα του χρόνου οι λαοί, μετά από την περίοδο της αναγέννησης και τις ριζικές και βαθιές πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές στη Δύση και την Ευρώπη, βγήκαν στο προσκήνιο και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους μέσω εκλογών και έτσι πλέον σχηματιζόταν το πολιτικό σύστημα της χώρας. Τα βασιλικά καθεστώτα και οι δικτατορίες έδωσαν τη θέση τους στα δημοκρατικά κράτη, στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες κλπ. Μπορεί κανείς να βρει πολλά παραδείγματα στην Ευρώπη όπως η περίπτωση της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ελλάδας κλπ.

Στο Ιράν το 1964 ξεκίνησε το μεγάλο κίνημα επαγρύπνησης με την Ισλαμική επανάσταση υπό την ηγεσία του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Ταυτόχρονα, το τότε υπάρχον καθεστώς του Σάχη, με τη σύλληψη και εξορία του Ιμάμ Χομεϊνί και εκατοντάδων διανοούμενων και πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, προσπάθησε να καταπνίξει την επανάσταση. Όμως ο Ιρανικός λαός, αντιλαμβανόμενος την εξάρτηση του καθεστώτος του Σάχη από την Αμερική και μερικές Δυτικές χώρες καθώς και την έλλειψη ελευθερίας και ανεξαρτησίας, συνέχισε να οργανώνεται σε πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα και παρ' όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που παραμόνευαν, όπως η εξορία, η φυλάκιση, η σύλληψη κλπ, ο λαός συνέχισε τον σκληρό αγώνα. Τελικά στις 11 Φεβρουαρίου του 1979, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, η Ισλαμική δημοκρατία με εκατομμύρια υποστηρικτές, νίκησε και ο Ιρανικός λαός οδήγησε το βασίλειο και το δικτατορικό καθεστώς του Σάχη σε ανατροπή. Έπειτα ο Ιρανικός λαός σε ένα γενικό ψήφισμα για πρώτη φορά ψήφισε την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δηλαδή ένα δημοκρατικό σύστημα με βάση την ψήφο του λαού που μπορούσε να επιλέξει πρόεδρο, βουλευτές, δημοτικό συμβούλιο κλπ. Αλλά και την Ισλαμική ιδεολογία η οποία έχει πνευματικές και θρησκευτικές ρίζες στην υποδομή του Ιρανικού λαού.

Μάλιστα η Ισλαμική επανάσταση και το καθεστώς της Ισλαμικής δημοκρατίας λόγω του ότι δεν εξαρτιόταν από καμία από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής της, όπως Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες δυτικές δυνάμεις, έγινε στόχος του θυμού τους και πάντα υποστήριζαν ότι χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα μπορέσει να έχει πολιτική ζωή. Καθώς είχαν κοπεί τα αποικιστικά χέρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αγγλίας κλπ από το φυσικό πλούτο του Ιράν και δεν μπορούσαν πλέον να μας λεηλατήσουν όπως την εποχή του Σάχη και να μας δώσουν εντολές και τέτοιες παρόμοιες αλαζονικές ενέργειες μέχρι σήμερα έχουν προβεί σε πολλές εχθροπραξίες εναντίον μας.

Κάθε μέρα ο Ιρανικός λαός δέχεται νέες απειλές, νέες κυρώσεις και οικονομικές πιέσεις και συνεχώς δημιουργείται εναντίον του ανεξάρτητου Ιράν, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και προσπαθούν να δείχνουν μια μαύρη εικόνα από αυτή την χώρα. Παρόλα αυτά πάντα, μέχρι και σήμερα, αποτυγχάνουν. Πέρασαν 40 χρόνια από την ίδρυση της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν και όλοι οι αμερόληπτοι αναλυτές και όσοι έχουν πολιτικές απόψεις ομολογούν την αυξανόμενη δύναμη και εξουσία του Ιρανικού λαού και της Ιρανικής κυβέρνησης και την υποστήριξη του Ιρανικού λαού από το δικό του κράτος.

Ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρει κάποια ονόματα όπως Σιρίν Εμπαντίλ ή Γκολσιφτέ Φαραχανί όμως δεν ξέρει ότι αυτά τα άτομα είναι κομμάτια του παζλ της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας και του Ισραήλ που τους πληρώνουν και στην ουσία τους χρησιμοποιούν για πολιτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

Εγώ καλώ τον συγγραφέα να πραγματοποιήσει οπωσδήποτε ένα ταξίδι στο Ιράν και από κοντά να δει και να μιλήσει με τον Ιρανικό λαό και να ρωτήσει την γνώμη του σχετικά με τα αβάσιμα θέματα που ισχυρίζονται τα αλαζονικά καθεστώτα όπως οι ΗΠΑ, ώστε να καταλάβει ότι αυτά που λέγονται δεν είναι άλλο παρά  παραπληροφόρηση και δυσφήμιση εναντίον της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν και αντιτίθεται τελείως με την πραγματική εικόνα του Ιράν.

Επιθυμώ να αναφέρω μερικά από τα επιτεύγματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στους αναγνώστες σας σε αυτά τα 40 χρόνια ώστε μόνοι τους να κρίνουν αν τα επιτεύγματα αυτά, μετά την νίκη της Ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, προσέφεραν νέα ζωή για τον Ιρανικό λαό και νέο πολιτισμό για την μεγάλη χώρα μας, το Ιράν.

-Η ταχύτατη πρόοδος της επιστήμης στο Ιράν είναι 11 φορές περισσότερη απο το μέσο όρο του κόσμου.

-Το Ιράν σήμερα παράγει «αόρατα» σκάφη από τα ραντάρ που πετάνε με μέγιστη ταχύτητα 85 χλμ.

-Το Ιράν σήμερα είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου που κατέχει την τεχνολογία του Βιοντίζελ.

-Το Ιράν είναι η όγδοη χώρα του κόσμου στην παραγωγή ουρανίου με βαθμό εμπλουτισμού 20%

-Το Ιράν έχει κατασκευάσει το πρώτο μεγαλύτερο φράγμα από μπετόν στον κόσμο.

-Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι η μοναδική χώρα του κόσμου στην παραγωγή Εμφυτεύματος βλαστοκυττάρων για τα μάτια.

-Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα του κόσμου στην παραγωγή Σωλήνα χυτοσιδήρου 2000 Χιλιομέτρων της Ασίας.

-Η τρίτη χώρα του κόσμου στην παραγωγή πύργου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος

-Το Ιράν είναι ανάμεσα στις 8 χώρες του κόσμου στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας

-Η δεύτερη χώρα του κόσμου στην παραγωγή μη επανδρωμένου αόρατου αεροσκάφους

-Το Ιράν σήμερα είναι η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής στην παραγωγή τανκς

-Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή καρδιακών βαλβίδων

- Η πρώτη χώρα στον τομέα της Νανοτεχνολογίας

-Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας

-Η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής στον τομέα πυρηνικών ερευνών

Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αυτά τα 40 χρόνια και ο βασικός λόγος των εχθροπραξιών των ΗΠΑ, είναι επειδή σήμερα το Ιράν πλησιάζει στο να ξανά γίνει πρώτη δύναμη.

Ali.M.Helmi

Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ι.Δ. του Ιράν – Αθήνα


Η απάντηση του Περικλή Δημητρολόπουλου στην επιστολή του κ. Ali. M. Helmi

«Παρά τις προθέσεις αλλά και την άγνοια που μου καταλογίζει (πολιτικές βλέψεις, έλλειψη γνώσεων κλπ), θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας του Ιράν και για την επιστολή του αλλά και για την πρόσκληση στη χώρα του, την οποία υπολήπτομαι βαθύτατα με εξαίρεση το καθεστώς της. Κατά τ’ άλλα, και αφού ζητά τη δημοσίευση της επιστολής του στην Athens Voice στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου, θα τον ρωτούσα απλώς εάν θα μπορούσα να δημοσιεύσω στο Ιράν της Ισλαμικής Επανάστασης το κείμενο για το οποίο διαμαρτύρεται χωρίς να διακινδυνεύσω τουλάχιστον την ελευθερία μου. Δεν περιμένω απάντηση, την υποψιάζομαι: Πιθανότατα είμαι κι εγώ “κομμάτι του παζλ” της CIA όπως η βραβευμένη με Νομπέλ Σιρίν Εμπαντί και η υπέροχη ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί.

Με εκτίμηση,

Περικλής Δ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.