Πολιτικη & Οικονομια

Νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις -Όλες οι εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Την εβδομάδα που μας πέρασε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις όλες οι εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το Παρατηρητήριο του Vouliwatch. 

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου

  • Στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής θα καταλήξει το θέμα που έχει ανακύψει με τον Κανονισμό και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, έπειτα από επιστολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
  • «Δεδηλωμένη» 151 βουλευτών διαθέτει πλέον η κυβέρνηση αφού 6 βουλευτές δήλωσαν ότι θέλουν να αθροίζονται στην κυβερνητική πλειοψηφία. 
  • Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες το θέμα της ύπαρξης η όχι της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ αφού το θέμα θα παραπεμφθεί τελικά στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το θέμα.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου

  • Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με την πρώτη επί του θέματος συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
  • Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή τα θέματα της ΚΟ των ΑΝΕΛ αλλά και τις επιστολές των 6 βουλευτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, κυριαρχήθηκε η συζήτηση περί αλλαγών του κανονισμού που έγινε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου

  • Τα προβλήματα με τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Το μήνυμα αυτό έδωσε μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Πέμπτη,  Φεβρουαρίου

  • Με σαφώς χαμηλότερους τόνους από αυτούς που κυριάρχησαν στη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προωθείται για ψήφιση αύριο Παρασκευή η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Εμφατική ήταν η παρουσία του Πάνου Καμμένου που δήλωσε ότι στο γειτονικό κράτος μπορεί να υπάρξει βάση πυρηνικών όπλων.
  • «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον πραγματικότητα και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να την ερμηνεύει αντίθετα από τα εθνικά συμφέροντα». Αυτή την κριτική άσκησε κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τοποθετούμενος στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
  • Αρνητική, όπως αναμένονταν, είναι η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, σχετικά με το αν μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ομάδα το κόμμα των ΑΝΕΛ εφόσον τελικά παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου

  • Στο γραφείο του Νικου Βούτση βρίσκεται η επιστολή διαγραφής του βουλευτή Β' Αθήνας Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
  • Την κατηγορηματική θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.
  • «Ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, που άσκησε πάντως συνολική κριτική στον τρόπο που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση.
  • Διάλογος με «καρφιά» αλλά και ανταλλαγή ποιημάτων ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Άμυνας μίλησε για μεθοδεύσεις κατά της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενώ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο Π. Καμμένος θέλησε να ρίξει την κυβέρνηση. 
  • Εφ' όλης την ύλης κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε στην ομιλία της στη Βουλή ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση απεμπόλησε σημαντικές διπλωματικές δυνατότητες από την χώρα.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
  • Ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική που διαμορφώνεται από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. καταλόγισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
  • Με 153 θετικές ψήφους, 140 αρνητικές και ένα «παρών» ψηφίστηκε στη Βουλή η σύμβαση που αποτελεί το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Παρατηρητήριο του Vouliwatch

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.