Πολιτικη & Οικονομια

Οι «Άλλοι» και η κίνηση των «58»

Σχολιάζουν οι κ.κ. Μπουτάρης, Τατσόπουλος, Λυκούδης

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κατάλογος με τα ονόματα που υπογράφουν το κείμενο της πρωτοβουλίας των «58» για την Κεντροαριστερά μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Και είναι εύλογο να τίθεται το ερώτημα «πώς βλέπετε αυτή την κίνηση;» σε πολιτικούς της ευρύτερης αριστεράς.


Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης) 

image

«Η κίνηση των 58 ήταν αναπόφευκτη και αναμενόμενη», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο έμμεσα στηρίζει η πρωτοβουλία των «58» αφού θεωρεί θετική την κίνηση των πέντε Δημάρχων. Ωστόσο, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε και μια μικρή απογοήτευση: «Δεν υπάρχει πρόταση για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, ενώ δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και προσωπικότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη σημερινή πραγματικότητα. Στο εκλογικό σώμα του 25% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι αριστεροί αλλά υπάρχουν και κεντροαριστεροί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ένα νέο σώμα κεντροαριστεράς δεν μπορεί να βγει από παλιά υλικά μόνο».


Πέτρος Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)

image

 

Θετικά διάκειται απέναντι στην πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά ο συγγραφέας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι, όπως είπε, η απλοϊκή αντίληψή τους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο είναι κάτι πιο σύνθετο και πολύπλοκο από ένα τον «εθνολαϊκιστικό και νεοκομμουνιστικό κόμμα».

«Με αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε στην πυρά. Δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε λάσπη, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε ψόφο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. ««Ο Τσίπρας λέει πως αναζητούμε συμμάχους και από τη στάση που θα κρατήσουν αύριο θα κριθεί και δική μας στάση», κατέληξε.


Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ) 

image

Έκκληση για συσπείρωση χωρίς χρονοτριβές απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης. Όπως τόνισε σημασία δεν έχει αν η συσπείρωση ονομάζεται Κεντροαριστερά, Ελιά ή χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού διότι «αν περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν όλοι το ιδεολογικό τους στίγμα για να δούμε τι συμβαίνει, χάσαμε. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα εκρηκτικά κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα επιβάλλουν σοβαρότητα και τόλμη», είπε ο κ. Λυκούδης.

«Διαφωνώ με τους αποκλεισμούς, αν και είμαι βέβαιος για τους αυτοαποκλεισμούς πολλών. Δεν βλέπω να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οι συνθήκες στη χώρα μας απαιτούν να βάλουμε στην άκρη τους ηγεμονισμούς και τους αποκλεισμούς. Κι αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικές οριοθετήσεις χρειάζονται, αποκλεισμοί όχι. Εγώ ο ίδιος τέτοια εποχή πέρυσι κατηγορήθηκα, επειδή δήλωσα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαταλείψει τις πολιτικές και ηθικές του αξίες. Προσωπικά, επίσης, θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα, που φοβάται να πει την αλήθεια στον λαό και καταφεύγει στην ευκολία των ευχάριστων στερεοτύπων. Παρά ταύτα, το συμφέρον της χώρας και του λαού είναι συνδεδεμένο με την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου σε βάση προγραμματική και με τον κοινό βηματισμό του… . μάλιστα θα σας έλεγα ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε και μια κεντροδεξιά παράταξη με αυτοπεποίθηση, σύγχρονη, εξωστρεφή, ευρωπαϊκή».