Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος πληρώνει την παρέλαση;

Θανάσης Χειμωνάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλησιάζουμε, λοιπόν, σε μία ακόμη 28η Οκτωβρίου. Και φυσικά στις αντίστοιχες δύο παρελάσεις (μαθητική και στρατιωτική) που έχουν, λέει, ως στόχο να τιμούν τους συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους στο αλβανικό μέτωπο. Όχι φίλοι μου, δεν πρόκειται (για νιοστή φορά) να ασχοληθώ για την αναγκαιότητα τέλεσής τους. Είναι ένα ζήτημα που για μένα έχει προ πολλού κλείσει, κάτι που κάποια στιγμή πρέπει να συμβεί τόσο για την κοινωνία όσο και για το επίσημο κράτος. Με την πρώτη (παρέλαση) να αποτελεί ένα γελοίο, περιττό και φασιστικό έθιμο έμπνευσης Μεταξά και τη δεύτερη μια ανούσια επίδειξη δύναμης (;) η οποία απλώς ικανοποιεί κάποιους στρατόκαυλους, ενώ εσχάτως έχει γίνει και πεδίο καφρίλας για τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «αγανακτισμένους πολίτες» με τις κρεμάλες και τα φάσκελα. Δεν είναι τυχαίο πως οι μόνες δύο άλλες χώρες που φιλοξενούν τέτοιου τύπου φιέστες είναι η Γαλλία και η Σλοβακία. Η πρώτη θαυμάζει εσχάτως τη Μαρίν Λεπέν να κάνει πρωταθλητισμό με το light ναζιστικό συνονθύλευμά της. Η δεύτερη… είδαμε τι φάβες γκολ τρώει η εθνική της στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Επαναλαμβάνω, όμως, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το «μνημονιακό» 2010, που λέτε, και στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση να μη συμμετέχουν πλέον στις παρελάσεις μηχανοκίνητα τμήματα και πολεμικά αεροσκάφη. Ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός και μείωσε το κόστος των εν λόγω φανταιζί εκδηλώσεων κατά 90% (από τα 3.100.000 ευρώ «πέσαμε» στα 350 χιλιάρικα). Ουκ ολίγα χρήματα σε μια εποχή που «δεν υπάρχει σάλιο» (που έλεγε κι ο Λοβέρδος).

Όλα αυτά βέβαια μέχρι πριν λίγες μέρες. Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε (αφού πρώτα φωτογραφήθηκε με οπλοπολυβόλα στο χέρι ωσάν νέος Τζον Ράμπο) να κλείσει τις περικοπές αυτές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να ξαναβγάλει τα τανκς στους δρόμους και τα F16 στους αιθέρες.

Δεν γνωρίζω το λόγο. Μήπως για ανέβει το φρόνημα του νεοέλληνα (ο οποίος μπορεί να μην έχει να φάει αλλά θα αντικρίσει τα πάντσερ και θα ανοίξει το μάτι του); Μήπως για να πληροφορηθούν οι Τουρκαλάδες, οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί πως «περνάει ο στρατός της Ελλάδος φρουρός» και να ξεχάσουν μια και καλή Χάλκες, Τσάμηδες και Μεγαλέξανδρους; Μήπως απλώς ο κ. Αβραμόπουλος έπεσε στη –συνηθισμένη– λογική: «Πρέπει να κάνω ένα κόλπο γκρόσο για να πάρετε χαμπάρι πως είμαι υπουργός»;

Δεν γνωρίζω. Γνωρίζω όμως πως μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί απελπιστικά, πως η φορολογία καλπάζει. Και το πρόβλημα είναι πως όοολα αυτά τα λεφτά που θα σπαταληθούν στο μεγαλειώδες αυτό show δεν θα τα πληρώσει ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Αβραμόπουλος ούτε ο Φράγκος Φραγκούλης. Θα τα πληρώσουμε εγώ κι εσύ, φίλε μου. Εδώ θα μου πείτε: «Ρε Χειμωνά, βρέθηκε χορηγός! Η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα βάλει τα χέρι στην τσέπη και θα πλερώσει τη βενζίνα!». Κι εγώ απλώς θα απαντήσω πως ο χτυπημένος από την κρίση Έλληνας θα παρακολουθήσει ένα βαλς εκατομμυρίων τα οποία θα καταλήξουν στους κάδους των «πατριωτικών» σκουπιδιών…