Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: Η ΝΔ θα ζητά σε κάθε νομοσχέδιο ονομαστική ψηφοφορία

«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περνάει νομοθετήματα χωρίς να υφίσταται δεδηλωμένη η ψήφος του Κοινοβουλίου για το καθένα από αυτά»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ονομαστική ψηφορία σε κάθε νομοσχέδιο, κυβερνητική πρωτοβουλία η απόφαση, θα ζητεί η Νέα Δημοκρατία από δω και στο εξής «ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην φαλκιδεύεται η ουσία του πολιτεύματος», ενημέρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

«Η κυβέρνηση βασίζεται πια σε μια κοινοβουλευτική μειοψηφία 145 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρέπει να δημιουργεί ad hoc κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, οι οποίες πρέπει να εκφράζονται μέσα από ονομαστικές τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να περνάει νομοθετήματα χωρίς να υφίσταται δεδηλωμένη η ψήφος του Κοινοβουλίου για το καθένα από αυτά» είπε χαρακτητριστικά ο Νίκος Δένδιας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Με αιχμή την μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης από χθες στην σημερινή Ολομέλεια, η ΝΔ καταλόγισε στην συμπολίτευση ότι χθες επιχείρησε να «το μαγειρέψει το πράγμα» να κρατήσει το νομοσχέδιο και να το ξαναφέρει την άλλη μέρα να κρύψει ότι δεν ψηφίστηκε και μετά να δει. «Η ΝΔ δεν θα το αφήσει αυτό να γίνει. Θα είμαστε απόλυτοι στην τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» είπε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία έλαβε μια ευκαιριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Βεβαίως πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και το σεβόμαστε, όμως αυτό πρέπει να επαναβεβαιώνεται σε κάθε νομοθέτημα» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Δένδιας, σχολίασε ως προσπάθεια ερμηνείας «κατά πως συμφέρει την κυβέρνηση» την απάντηση του προέδρου της Βουλής, ότι προσμετρώνται μόνον οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, σήμερα στην Επιτροπή ΔΕΚΟ κατά τον διορισμό του προέδρου της ΑΔΙΠ - ο οποίος έλαβε 10 θετικές έναντι 21 ψηφισάντων βουλευτών, 6 αρνητικές ψήφους και 5 παρών.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «κινούμαστε σε ένα περίεργο και πρωτοφανές καθεστώς» και πρέπει να προστρέχουμε σε ερμηνείες του Κανονισμού, ωστόσο είπε ότι «οι ερμηνείες πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μην επιτρέπεται να δημιουργούνται τεχνητές πλειοψηφίες και άρα να φαλκιδεύεται η ουσία του πολιτεύματος, που είναι η ξεκάθαρη στήριξη της Βουλής σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία ή απόφαση».

«Δεν γίνεται δηλαδή "να συνάγουμε ότι..." και δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι είναι επίμονο αλλά αυτό είναι η ουσία του πολιτεύματος» προσέθεσε και κατέληξε: «Μέχρι να πάει το αποτέλεσμα 151 θα πρέπει να υπάρχει ονομαστική διατύπωση βούλησης επώνυμου βουλευτού. Αυτό δηλαδή που διαπιστώθηκε είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περνάει νομοσχέδια όπως τα περνούσε μέχρι τώρα».

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα «πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει μια κυβέρνηση έτσι» ο κ. Δένδιας είπε πως «αυτό είναι θέμα δικό της» και συμπλήρωσε «συνήθως, πάντως, δεν επιβιώνει πολύ».