- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός στη 5η Συνόδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ
Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ».
«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», συνέχισε και τόνισε «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».
«Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου», σημείωσε.
«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.
Για τη συνάντηση με Ερντογάν
«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.
Μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».
Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια».
Μίλησε για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».
Κόντε: Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις
«Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη,ανέφερε.
Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, είπε.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα.
Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.
Κόστα: Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη
Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
«Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, τόνισε.
Είπε ότι πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
«Ελπίζουμε φέτος να είναι η χρονιά που θα λυθεί το Κυπριακό», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προς τον Νίκο Αναστασιάδη.
Μουσκάτ: Χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση για τη μεταναστευτική κρίση
Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση, είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, μιλώντας για τη μεταναστευτική κρίση.
Είπε ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των «7» που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.
Αναστασιάδης: Η 5η Σύνοδος Κορυφής ΜΕD7, στην Λευκωσία, «θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω συμπόρευση των χωρών μας»
Την πεποίθηση ότι η 5η Σύνοδος Κορυφής MED7, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Λευκωσία με την συμμετοχή των αρχηγών των επτά νοτίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω συμπόρευση» της Κύπρου, της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας (την εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ της χώρας) και της Μάλτας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να ήταν χρονικά πιο χρήσιμη ( η Σύνοδος) δεδομένων των προκλήσεων που η Ένωση αντιμετωπίζει, ενόψει, μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους ευρωεκλογών, αλλαγών στους θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Προκλήσεις, σημείωσε, που απαιτούν συνεχή διακυβερνητική διαβούλευση καθώς και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.
Απώτερος βεβαίως στόχος, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, «παραμένει η ασφάλεια και ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προοπτικής για το σύνολο των κρατών της Ένωσης».
Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των θεμάτων που σε βάθος συζητήθηκαν και έχει ήδη υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας, είναι οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Ν. Αναστασιάδης, σημείωσε:
- Στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ομόφωνη ήταν η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως αλληλεγγύη.
- Η Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνει αντικειμενικά τα εν λόγω προβλήματα, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη, (όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ), όπως η γείτονα χώρα Τουρκία εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ως προς την Τραπεζική Ένωση και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, επαναβεβαιώθηκε η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.
- Συμφωνήθηκε ότι η αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.
- Η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης, ειδικότερα υπό το φως των αρνητικότατων επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.
- Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η δέσμευση για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στη βάση πάντα της Συμφωνίας των Παρισίων.
- Ως προς την ενέργεια, έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση.
- Ενόψει της επικείμενης υπογραφής της σχετικής διακρατικής συμφωνίας τονίστηκε η αναγκαιότητα για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου "EastMed", και εν καιρώ θα υπογραφούν βεβαίως και οι ανάλογες συμβάσεις.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη και πλήρη στήριξή του, όπως δήλωσε, στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ειδικής του απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς.
Εξήγησε, τόνισε, ότι προσβλέπει στην επίτευξη μιας λύσης που να είναι λειτουργική, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος εντός της Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» είπε.
Επίσης, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως συμφωνήθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αποτελεί εγγύηση ευημερίας και ασφάλειας στην οποία μπορεί να βασίζονται όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».
Η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας στην πέμπτη παράγραφό της αναφέρεται στο Κυπριακό. Οι ηγέτες των MED7 επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αξιών και αρχών της ΕΕ. Επίσης, επαινούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ελεύθερης από ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την επανένωση, και αυτό αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο», επισημαίνεται.
Τέλος, στην σχετική με το Κυπριακό παράγραφο σημειώνεται: «Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξη τους, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος παραμένει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, και σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».