Πολιτικη & Οικονομια

Η αποθέωση του τακτικισμού από την «Ομάδα του Μαξίμου»

Το χρονοδιάγραμμα της μετωπικής σύγκρουσης μπροστά στις εκλογές. Από την επίσκεψη στην Άγκυρα έως τον ανασχηματισμό και το φλερτ με τον Παπανδρέου

Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 688
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ατζέντα είναι πολύπλοκη και βαριά. Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 5 με 7 Φεβρουαρίου. Προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών της Νοτίου Ευρώπης. Ο Αλέξης Τσίπρας ζει το εφήμερο, αλλά γοητευτικό για έναν σαραντάρη πολιτικό, όνειρο της γενικής αποδοχής από τις καγκελαρίες του δυτικού κόσμου. Η έξοδος στις αγορές με το διστακτικό βήμα του πενταετούς ομολόγου προκαλεί σκιρτήματα πολιτικής ηδονής στο οικονομικό επιτελείο. Οι δανειστές έστρωσαν με διακριτικότητα το χαλί για μία θετική αποδοχή του εγχειρήματος, ως πρώτη φάση, πριν την έκδοση ακόμη του δεκαετούς. Τα επιτόκια είναι κατά τεκμήριο  χαμηλότερα από εκείνα που αντιμετώπισαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Άλλο ένα άλλοθι για πανηγυρισμούς. Άλλωστε έχουμε και το «Μαγειρείο του Όσλο», αυτή την πολιτική μαρμίτα των σύγχρονων Δρυιδών, που ανακατεύουν με μαγικά φίλτρα τις παγκόσμιες «Δοσολογίες». Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σου λέει ο άλλος. Για τα επικοινωνιακά επιτελεία είναι ένα δώρο, έστω και επικουρικού χαρακτήρα. Οι ψηφοφόροι, όμως, είναι καχύποπτοι και επιρρεπείς στον σαρκασμό. Εδώ εξοστράκισαν τον Αριστείδη τον Δίκαιο λόγω... βαριεστημάρας σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής.   

Στην Κωνσταντινούπολη ο Τσίπρας θα ενημερώσει του τούρκους συνομιλητές του για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μόνο στην Αδριατική και το Ιόνιο. Η Ρώμη και τα Τίρανα έχουν ήδη ενημερωθεί. Θα μιλήσει εφησυχαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν εξηγώντας του πως η Αθήνα δεν θα αγγίξει το status quo στο Αιγαίο και την Κρήτη. Άλλωστε ο Ερντογάν ήδη θα γνωρίζει από τους φίλους του τους Ρώσους πως Ουάσιγκτον και Μόσχα είχαν σπεύσει το τελευταίο διάστημα να εξηγήσουν στην Αθήνα πως «δεν πρέπει να υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο». Ξεκάθαρα πράγματα. Οι μεγάλες δυνάμεις κατοχυρώνουν τη δυνατότητα της ελεύθερης και χωρίς προσκόμματα ναυσιπλοΐας κατά μήκος του αρχιπελάγους και όχι διότι κόπτονται για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως τα μέτρησε, αφού άλλωστε το δόγμα Τσίπρα κινείται πάντα γύρω από τη θεωρία «Win-Win». Το επιβεβαίωσε και η τακτική του στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να αγγίξει τα δεδομένα στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης ή στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού, όπως είχε αναφέρει και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με αρκετή δόση αυταρέσκειας. Real Politik.

Η ανακοίνωση περί επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο θα ανακοινωθεί επισήμως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Τουρκία.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα το Μαξίμου επεξεργάζεται το περίφημο σχέδιο ανασχηματισμού με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, που είναι η νέα ιδεολογική κατεύθυνση ή πολιτική μυθοπλασία που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο και σε κάποιους κύκλους της Κουμουνδούρου.

Η «σπαζοκεφαλιά» του ανασχηματισμού προσδιορίζεται από δύο ερωτήματα. Το πρώτο αφορά το εύρος του. Αν οι εκλογές διεξάγονταν τον Μάιο τότε θα έπρεπε να είναι ευρύς και δομικός. Αν όμως οι εκλογές, ως φαίνεται, διεξαχθούν τον Οκτώβριο, τότε θα ήταν λάθος να «εξαντληθεί» η επικοινωνιακή δυναμική ενός ανασχηματισμού τόσο νωρίς.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το τι ακριβώς διακυβεύεται με την υπόθεση «Γιώργος Παπανδρέου».

Την εβδομάδα που μας πέρασε κατατέθηκε στην Κουμουνδούρου, ως υπόθεση εργασίας, το σκεπτικό συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και άλλες δομές, στο πλαίσιο συγκρότησης μίας ευρύτατης προοδευτικής παράταξης η οποία και θα αποτελέσει το όχημα για τις επόμενες εκλογές. Η πλευρά Παπανδρέου εξέφρασε αμέσως όχι μόνο την καχυποψία της, αλλά και την κατηγορηματική άρνηση να συζητήσει επί ενός σχεδίου «απορρόφησης εκ του ασφαλούς» δομών της Κεντροαριστεράς. «Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με μία ηγετική ομάδα που έφερε στο προσκήνιο τη διαπλοκή, που έριξε την κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω τραπεζών», διερωτήθηκε πολιτικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού για να προσθέσει: «Τι δουλειά έχουμε εμείς με το τσίρκο της εισβολής της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη;».

Ωστόσο αμέσως μετά σε διάφορες «έγκυρες» ιστοσελίδες αναρτήθηκε η είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προσφέρει στον Γιώργο Παπανδρέου τη θέση του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν.

Έμπειροι στα πολιτικά μαγειρεία κύκλοι διέγνωσαν πως πίσω από αυτή τη διαρροή κρύβεται το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά και του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ. «Η δήθεν είδηση  αυτή έρχεται για να “κάψει” τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος εμφανίζεται να συνδιαλέγεται με το Μαξίμου για κάποια θέση καλά αμειβόμενη» κατήγγειλαν αμέσως άτομα που κινούνται στον χώρο του ΚΙΔΗΣΟ.

Είναι προφανές πως Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το «εμπόλεμον» δεν έχει αρθεί και μάλιστα ορισμένοι στοιχηματίζουν πως θα διατηρηθεί έως ότου διεξαχθεί το περίφημο συνέδριο «Γεννηματοποίησης» του ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή τη φάση παρεμβαίνει μία ομάδα του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει τη διεξαγωγή ακόμη και συνεδρίου για τη συγκρότηση προοδευτικής παράταξης με στόχο τις εκλογές.

Είναι επίσης προφανές πως έχουν ήδη διεξαχθεί όχι μία, αλλά πολλές συζητήσεις με πρώην και νυν πολιτικούς φίλους του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Χάρης Παμπούκης ενδεχομένως να είναι ένας από εκείνους που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Μαξίμου. Αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να σηματοδοτεί κάτι, αλλά μπορεί και όχι. Ο ίδιος ο Παπανδρέου σιωπά περιοριζόμενος στην τοποθέτησή του μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» υπέγραφε παρέμβαση η οποία, για εκείνους που διαβάζουν ανάμεσα από τις γραμμές, αναφερόταν στην προοπτική συνεργασίας για μία ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Στην ιστορία της Αριστεράς, άλλωστε, όλα αρχίζουν με υπονοούμενα και τελειώνουν ενίοτε με διασπάσεις ή και συγκρότηση μετώπων. Ωστόσο από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου διαμηνύουν με νόημα «πώς είναι δυνατόν να πάρουμε στα σοβαρά κάποιες υποθέσεις εργασίας, όταν πριν από πολύ καιρό, ανοιχτά και δημοκρατικά, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε στην Αριστερά να συμπορευθούν... Τότε μας έβριζαν χυδαία». Η αναφορά είναι σαφής και αφορά τη συνάντηση στην Αίγλη του Ζαππείου με συνομιλητές τότε τον Παπανδρέου και τον Λεωνίδα Κύρκο.

Τώρα για τα ονόματα που ακούγονται ως ενδεχόμενες μετεγγραφές στο κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή των Μπίστη, Ραγκούση, Παμπούκη κ.λπ. καλό θα ήταν να κρατά κανείς «μικρό καλάθι». Ο καθένας εξ αυτών έχει την ιστορία του, άλλος εκείνη του γυρολόγου, άλλος του επίμονου τουρίστα της πολιτικής και άλλος του σοβαρού ακαδημαϊκού και νομικού. Ετερόκλητες προσωπικότητες με διαφορετικές αφετηρίες και κυρίως με διαφορετικούς στόχους.