Πολιτικη & Οικονομια

ΣΕΒ: Κίνδυνος η αύξηση του κατώτατου μισθού

Όπως υποστηρίζει, το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού επανέρχεται ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων στο οποίο αναλύει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει, το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας καθώς οι εξαγωγές οδηγούν σήμερα κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη και μία πιθανή κάμψη τους θα την επηρεάσει αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ το 2018 οι εξαγωγές θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελληνική οικονομία, δηλαδή στα 33 δισ. ευρώ συνολικά και 22 δισ. ευρώ χωρίς τις εξαγωγές καυσίμων και πλοίων.

«Όμως παρά την πρόσφατη καλή πορεία το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες παραμένει στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνο κατά την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη στις αρχές του 2000», αναφέρει ο ΣΕΒ. Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του εξαγωγικού μας μεριδίου στην παγκόσμια αγορά έπαιξαν οι εξαγωγές καυσίμων οι οποίες τις δύο τελευταίες δεκαετίες εξαπλασιάστηκαν, από 1,7 δισ. το 2000 σε 11 δισ. ευρώ περίπου το 2018. Χωρίς τα καύσιμα η παρουσία των εξαγωγών μας στο διεθνές στερέωμα μειώνεται κυρίως από την κρίση και μετά, ενώ ανακάμπτει σταδιακά μετά το 2012.

Συγκεκριμένα το 2017 το μερίδιό μας διαμορφώνεται σε 0,143% έναντι 0,174% το 2000. Σημειώνεται πάντως ότι ανάλογη αλλά μικρότερη εξασθένηση του μεριδίου των εξαγωγών τους στην παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισαν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κερδίζουν έδαφος η Κίνα και άλλες μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις.