Πολιτικη & Οικονομια

Καλλιτέχνες και συγγραφείς για τη νέα Κεντροαριστερά

Ποιοι υπέγραψαν το κάλεσμα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51383-105040.jpg

Οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι στη χώρα μας συχνά κατηγορούνται, για στάση κατώτερη των περιστάσεων και της ευθύνης που τους αναλογεί.

Δίκαια ή άδικα, είναι μεγάλη συζήτηση, πάντως ανάμεσα στα ονόματα των υπογραφών κάτω από την «Πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη» που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, υπάρχουν και κάποιες από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της τέχνης και της διανόησης στην Ελλάδα.

Ας τους δούμε:


Σωτήρης Γκορίτσας

image

Πολυβραβευμένος και άκρως πολιτικοποιημένος. Ο Σωτήρης Γκορίτσας είναι από τους λίγους κινηματογραφιστές που με χιούμορ εδώ και χρόνια αναδεικνύει τις κακοδαιμονίες του απατεωνίσκου μεν, συμπαθή, δε, νεοέλληνα: είτε πρόκειται για το μικρομεσαίο που τρώει τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε για τον ιδεολόγο γιατρό του ΕΣΥ που παλεύει μέσα σε ένα σύστημα σήψης και διαφθοράς. Ο Σωτήρης Γκορίτσας έχει γυρίσει σημαντικές ταινίες όπως το «Απ' το χιόνι», «Βαλκανιζατέρ», «Μπραζιλιέρο»,«Απ' τα κόκαλα βγαλμένα». Σε πρόσφατο άρθρο (στο protagon.gr) το οποίο αναδημοσίευσε η A.V. ήταν σα να προαναγγέλλει την πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά: «Ιδού μπροστά μας πεδίον δόξης λαμπρόν: να διαλύσουμε οριστικά τις γλυκιές συμμορίες όλου του πολιτικού μας φάσματος για να μπορέσουμε κάποτε να υπερηφανευτούμε για κάτι που κάναμε εμείς οι ίδιοι και όχι κάποιοι ένδοξοι πρόγονοι».


Γιώργος Γραμματικάκης

image

Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1982. Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Η δομή της ύλης, η κοσμολογία, ο χρόνος, το Σωματίδιο του Θεού είναι μερικά από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα και συγγραφέα. Πριν από μερικούς μήνες και με αφορμή το νέο βιβλίο του «Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής» ο αστροφυσικός Γιώργος Γραμματικάκης συνάντησε στην A.V. τον αστρολόγο Γιώργο Πανόπουλο. Κι όταν η συζήτηση έφτασε στην Ελλάδα της κρίσης ο Γ. Γραμματικάκης είπε κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και την απόφασή του να στηρίξει αυτή τη νέα πρωτοβουλία:«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Βρίσκεται, όμως, μονίμως στην εντατική».


Αγγέλα Καστρινάκη

image

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και διδάσκει νεότερη λογοτεχνία στο Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο: «Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας» στις (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Όταν ρωτήθηκε από την Athens Voice για το τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα στον κόσμο, η κ. Καστρινάκη απάντησε: «Έχουμε ανάγκη να συγκαλύψουμε τη φτώχεια μας, την αδυναμία μας, τις αποτυχίες μας. Συντάσσομαι πάντως με όσους λένε πως μας μένει μια ευκαιρία, ίσως η τελευταία. Αλλά πριν ‘δώσουμε στον κόσμο’, ας δούμε τι μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα οι Έλληνες. Υπάρχουν πλήθος άνθρωποι που επιμένουν να σκέφτονται το κοινό καλό».


Πέτρος Μάρκαρης

n

Από τους γνωστότερους διεθνώς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Αρμενοελληνικής καταγωγής, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη. Στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, που έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, περιγράφει κριτικά αλλά με τρυφερότητα τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Φέτος τον Μάιο ο δημιουργός του δύστροπου, φιλότιμου και με συνειδησιακές κρίσεις αστυνόμου Χαρίτου τιμήθηκε με το μετάλλιο Goethe. «Δεν πιστεύω ούτε στους εθνάρχες ούτε στους σωτήρες», δήλωσε στην Athens Voice ο Πέτρος Μάρκαρης και πρόσθεσε, «πιστεύω στη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Απλά, η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που απαιτεί ανάληψη ευθυνών και από τους πολιτικούς και από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και από τους πολίτες. Το ανοιχτό ερώτημα για μένα είναι κατά πόσο συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και είμαστε διατεθειμένοι να τις μετατρέψουμε σε πράξεις που θα ωφελήσουν τη χώρα σε μια κρίσιμη εποχή».


Γιάννης Μπέζος

image

«Εγώ με την πολιτική, όπως ξέρετε, δεν είχα ιδιαίτερες ασχολίες. Πάντα με απασχολούσε η πολιτική κατάσταση, αλλά εκφραζόμουν πιο γενικά. Πάντα είχα κάποιες προτάσεις να πολιτευτώ, αλλά δεν θεωρούσα πως ήμουν και τόσο απαραίτητος στην πολιτική σκηνή της χώρας», δήλωσε πρόσφατα στην Α.V. ο Γιάννης Μπέζος εξηγώντας γιατί τάχθηκε με το στρατόπεδο της «ΔΗΜΑΡ» στις πρόσφατες εκλογές.


Νίκος Πορτοκάλογλου

image

Ξεκίνησε με τους ΦΑΤΜΕ τη δεκαετία του ’80, του ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής. Ο Πορτοκάλογλου και το συγκρότημά του άλλαξαν πολλά από τα στερεότυπα του ελληνικού ροκ. Διακριτικός, λιγομίλητος και αρκετά αιχμηρός εξηγεί στην A.V. πώς φτάσαμε στην κρίση: «Ποτέ δεν έγινε κουβέντα για την ουσία της και πολύ περισσότερο τη χαρά της δουλειάς και της δημιουργίας. Και γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτή την κρίση, που είναι το αποτέλεσμα της μη παραγωγικότητας. Της τεμπελιάς, της αδράνειας και της μαγκιάς του αντάρτη της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά, όπως έλεγα σε ένα τραγούδι του ’80. Αυτό που έλεγα τότε για κάποιους γνωστούς και φίλους που ήταν οργανωμένοι σε κομματικές νεολαίες και παρίσταναν τον Τσε Γκεβάρα με τα λεφτά του μπαμπά, έγινε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης κοινωνίας. Αυτό εννοώ αυτοκριτική. Αν δεν κοιτάξουμε στον καθρέφτη και δεν δούμε το κωλόπαιδο που έμαθε να του χαρίζονται όλα κι αυτό να παριστάνει τον αντάρτη και να βρίζει τους πάντες, δεν βλέπω προοπτική για τίποτα καλό. Αν δεν ενηλικιωθεί αυτό το κωλόπαιδο».


Σώτη Τριανταφύλλου

image

Η συγγραφέας που εκπροσωπεί τη νέα γενιά της ελληνικής λογοτεχνίας. Μαζί με τη δική της ενηλικίωση ως συγγραφέα μεγαλώσαμε κι εμείς, αλλάξαμε. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει το χάρισμα του γραπτού λόγου που δεν κρύβεται πίσω από ευφημισμούς και μισόλογα. Τα άρθρα της ή απόψεις της προκαλούν αντιδράσεις, σηκώνουν κουβέντα. Κι όπως έγραψε η ίδια στην A.V.: «Η πολιτική μας κουλτούρα βασίζεται στην άγνοια, που, με τη σειρά της, μας οδηγεί σε μια μυστικιστική αντίληψη του κόσμου: η αξιολόγηση των υποκειμενικών και αντικειμενικών συνθηκών δεν απορρέει από γεγονότα αλλά από ένα συνονθύλευμα προκαταλήψεων, μισών αληθειών και ψεμάτων».


Θανάσης Χειμωνάς

image

Το μήλο κάτι από τη μηλιά θα πέσει. Γιος του συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά και της συγγραφέως θεατρικών έργων Λούλας Αναγνωστάκη. Έθεσε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές και σήμερα είναι υπεύθυνος για τον τομέα Πολιτισμού. Παίζει κορφμπολ – έχει λάβει 9 φορές μέρος με την Εθνική και έχει διαιτητεύσει τον αγώνα Γεωργία-Βουλγαρία. Αν και έχει δίπλωμα δεν έχει οδηγήσει ποτέ. «Προφανώς το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να κάνει μόνο του αυτό που έκανε παλιότερα, να καλύψει το χώρο, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά που έχει κάνει και η ιστορία του αποτελούν πρόβλημα. Δηλαδή, δεν είμαι της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα και πρέπει να το ξεχάσουμε», είπε στην A.V. μιλώντας για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ).


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.